Kehidupan yang sihat

Ketahui Jenis dan Cara Menghilangkan Parut Bakar

Mempunyai kulit dengan bekas luka boleh mempengaruhi penampilan dan keyakinan diri anda. Tetapi jangan terlalu risau, kerana ada beberapa cara untuk menghilangkan bekas luka bakar yang boleh anda lakukan buat.

Punca luka bakar boleh berbeza-beza. Luka bakar ke kulit boleh disebabkan oleh kebakaran, kejutan elektrik, pendedahan kepada bahan kimia tertentu, pendedahan sinar matahari yang berpanjangan, atau radiasi.

Jenis Parut Bakar

Luka bakar sendiri boleh dibahagikan kepada beberapa tahap, mengikut kedalaman dan luasnya, iaitu luka bakar ringan (darjah satu), luka bakar sederhana (darjah dua), dan luka bakar yang teruk (darjah tiga).

Setelah sembuh, luka bakar dapat meninggalkan bekas luka pada kulit. Terdapat pelbagai jenis bekas luka bakar, termasuk:

Parut luka bakar hipertrofik

Dicirikan oleh kulit yang dinaikkan dan menonjol di atas permukaan kulit, boleh berwarna keunguan atau kemerahan. Luka parut ini juga dapat membuat kulit terasa gatal dan panas ketika disentuh.

Parut terbakar secara kontraktur

Luka parut ini menyebabkan kulit berkerut dan menarik, yang boleh mengehadkan pergerakan, terutama jika berada di kawasan sendi. Parut kontraktur juga boleh mempengaruhi otot dan saraf.

Parut terbakar keloid

Merupakan parut yang ditandai dengan penebalan kulit yang berkilat, biasanya kemerahan atau lebih gelap daripada warna kulit asli. Seperti keloid dari kecederaan lain, keloid yang terbentuk akibat luka bakar tumbuh lebih besar daripada kawasan luka yang sebenarnya.

Cara menghilangkan parut luka bakar

Umumnya, luka bakar ringan atau tahap pertama tidak memerlukan rawatan perubatan, kerana ia sembuh sendiri dan meninggalkan parut minimum, atau mungkin tidak ada parut sama sekali.

Berbeza dengan luka bakar yang sederhana dan teruk, yang memerlukan rawatan daripada doktor. Luka parut yang disebabkan oleh luka bakar darjah kedua dan ketiga akan sangat kelihatan dan boleh mengganggu pergerakan dan fungsi organ sekitarnya.

Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk menghilangkan bekas luka bakar ini, termasuk:

  • Terapi cahaya laser

    Terapi sinar laser pada bekas luka bakar dapat membantu menghilangkan rasa sakit di kawasan tersebut, serta menyembunyikan luka bakar.

  • Pembedahan cantuman kulit

    Pembedahan cantuman kulit dilakukan dengan mengambil kulit yang sihat dari kawasan lain dari badan itu sendiri atau dari penderma kulit. Tujuannya adalah untuk mengganti kulit yang rosak akibat luka bakar yang teruk.

Sekiranya anda mempunyai parut terbakar dan ingin menyingkirkannya, disarankan berjumpa doktor kulit terlebih dahulu. Ahli dermatologi akan mencadangkan rawatan yang sesuai untuk bekas luka bakar anda, dan jika perlu, anda akan dirujuk ke pakar bedah plastik.