Kesihatan

Probenecid - Faedah, dos dan kesan sampingan

Probenecid adalah ubat untuk menurunkan kadar asid urik. Ubat ini juga digunakan untuk meningkat kadar dan keberkesanan antibiotik tertentu, seperti penisilin atau cefoxitin, dalam merawat jangkitan bakteria.

Probenecid tergolong dalam kelas urisocuric. Untuk mengurangkan kadar asid urik, ubat ini berfungsi dengan mencegah buah pinggang menyerap semula asid urik dan meningkatkan perkumuhan asid urik melalui air kencing.

Harap maklum, probenecid tidak boleh digunakan untuk merawat serangan gout atau gout yang teruk atau tiba-tiba.

tanda dagangan probenecid: Probenide

Apa itu Probenecid

kumpulanUbat preskripsi
Kategoriubat gout (urikosurik)
ManfaatMenurunkan kadar asid urik (hiperurisemia)
Dimakan olehKanak-kanak berumur> 2 tahun hingga dewasa
Probenecid untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Probenecid boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Probenecid

Probenecid hanya boleh diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil probenecid:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Probenecid tidak boleh diambil oleh pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami anemia aplastik, gangguan sumsum tulang, bisul perut, penyakit jantung, penyakit hati, kekurangan enzim G6PD, atau penyakit buah pinggang termasuk batu ginjal.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil rawatan untuk barah atau mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil probenecid jika anda menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Jangan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil probenecid, kerana ubat ini dapat menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami simptom serangan gout setelah mengambil probenecid untuk pertama kalinya.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan, overdosis, atau kesan sampingan yang serius setelah mengambil probenecid.

Dos dan Petunjuk Probenecid

Dos probenecid yang ditetapkan oleh doktor akan disesuaikan dengan keadaan dan usia pesakit. Dosis probenecid yang biasa untuk merawat gout pada orang dewasa ialah 250 mg, 2 kali sehari, selama 1 minggu.

Dos dinaikkan menjadi 500 mg, 2 kali sehari. Dos seterusnya dinaikkan sebanyak 500 mg setiap 4 minggu. Dos maksimum ialah 2,000 mg sehari.

Sebagai tambahan kepada rawatan gout, probenecid juga dapat digunakan sebagai terapi tambahan untuk meningkatkan tahap dan keberkesanan antibiotik.

Untuk memanjangkan kesan penisilin, probenecid boleh diberikan pada dos 500 mg, 4 kali sehari. Untuk membantu cefotixin dalam merawat radang pelvis atau gonorea, probenecid dapat diberikan pada dos 1 gram sebagai satu dos.

KaedahMengambil Probenecid dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca maklumat pada label pakej ubat sebelum mengambil probenecid. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Probenecid harus diambil bersama makanan untuk mengurangkan risiko sakit perut. Ambil probenecid secara berkala pada waktu yang sama setiap hari untuk kesan maksimum.

Minum 6-8 gelas air untuk mengelakkan terkena batu ginjal semasa mengambil probenecid. Jangan berhenti mengambil ubat ini apabila gejala anda bertambah baik, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, segera ambil probenecid jika jeda waktu dengan dos seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Untuk mengurangkan risiko serangan gout di kemudian hari, anda juga perlu makan makanan yang sihat. Elakkan mengambil minuman beralkohol, minuman bersoda, buah kalengan, atau makanan yang kaya dengan purin, seperti daging organ dan makanan laut.

Semasa menjalani rawatan dengan probenecid, anda mungkin perlu menjalani ujian tahap asid urik darah, ujian fungsi hati atau buah pinggang, atau jumlah darah yang lengkap, untuk memantau perkembangan keadaan anda dan keberkesanan ubat tersebut.

Simpan probenecid dalam bungkusannya di dalam bilik yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Probenecid dengan Dadah Lain

Berikut adalah beberapa interaksi ubat yang boleh berlaku apabila probenecid digunakan dengan ubat tertentu:

 • Pengurangan kesan terapi probenecid apabila digunakan bersama aspirin atau pyrazinamide
 • Meningkatkan kesan dan tahap probenecid ketika digunakan dengan ketorolac, ibuprofen, atau diclofenac
 • Meningkatkan risiko keracunan methotrexate
 • Meningkatkan risiko hipoglikemia apabila digunakan dengan ubat sulfonylurea, seperti glimepiride
 • Meningkatkan tahap beberapa antibiotik, seperti cefazolin, cefixime, ceftazidime, atau imipenem-cilastin

Kesan Sampingan dan Bahaya Probenecid

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil probenecid adalah:

 • Mual atau muntah
 • Sakit kepala atau pening
 • Gusi yang sakit atau gusi yang sakit
 • Hilang selera makan
 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau semakin teruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Sakit belakang bawah
 • Kesukaran membuang air kecil atau sakit ketika membuang air kecil
 • Lebam atau pendarahan yang mudah
 • Penyakit berjangkit, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti demam atau sakit tekak
 • Penyakit hati, yang meliputi urin gelap, sakit perut yang teruk, keletihan yang melampau, najis pucat, atau penyakit kuning