Kesihatan

Mengenai Opidiophobia, Phobia of Snakes

Ophidiophobia atau ophiophobia adalah ketakutan ular yang kuat, berlebihan dan tidak rasional. Sebenarnya, ular memang merupakan salah satu haiwan yang ditakuti oleh banyak orang, tetapi itu tidak bermaksud bahawa setiap orang mempunyai fobia ular.

Ophidiophobia adalah salah satu jenis fobia tertentu, iaitu fobia tertentu dari objek, haiwan, aktiviti, atau situasi tertentu.

Orang yang mempunyai fobia ular atau ophidiofobia biasanya tidak hanya takut ketika berhadapan dengan ular secara langsung, tetapi juga ketika melihat foto atau video ular, mendengar perbincangan mengenai ular, atau bahkan hanya memikirkannya.

Simptom Ophidiophobia

Berikut adalah simptom yang biasanya dialami oleh penghidap: ophidiofobia ketika berhadapan dengan situasi yang berkaitan dengan ular:

  • Berpeluh
  • Bergegar
  • Risau
  • Takut
  • Panik
  • Risau
  • Pening
  • Mual
  • Susah bernafas

Sebab Ophidiophobia

Berikut adalah beberapa sebab dan faktor risiko bagi seseorang yang mengalami: ophidiofobia atau fobia ular:

1. Pengalaman traumatik

Mempunyai pengalaman traumatik dengan ular, terutama ketika kecil, dapat membuat anda mengembangkan fobia jangka panjang terhadap haiwan ini.

Beberapa kejadian traumatik yang boleh membuat anda menderita ophidiofobia Ini termasuk digigit ular atau berada dalam situasi di mana anda merasa terancam oleh ular.

2. Sejarah keluarga

Sekiranya anda dibesarkan dalam keluarga dengan fobia ular, kemungkinan anda juga akan menderita ophidiofobia. Kerana persekitaran keluarga mempunyai pengaruh besar terhadap pandangan anda terhadap sesuatu.

Oleh itu, jika keluarga atau saudara terdekat anda takut akan ular, anda mungkin juga melihat haiwan ini sebagai sesuatu yang menakutkan dan mengancam.

3. Perwakilan dalam masyarakat

Media dan masyarakat umum sering menggambarkan ular sebagai haiwan yang menakutkan dan berbahaya. Sekiranya anda menonton terlalu banyak filem mengenai kejahatan ular atau sering mendengar pengalaman menakutkan orang lain diserang ular, anda menghadapi risiko menderita ophidiofobia akan meningkat.

PengendalianOphidiophobia

Untuk dapat mendiagnosis seseorang yang menderita ophidiofobia, ahli terapi (ahli psikologi atau psikiatri) akan mengkaji gejala anda dan membincangkan pengalaman anda dengan ular.

Sekiranya ahli terapi menentukan anda menderita ophidiofobia, Terdapat beberapa rawatan yang mungkin dilakukan untuk merawat keadaan ini, termasuk:

Terapi pendedahan

Terapi pendedahan, juga dikenali sebagai terapi desensitisasi, adalah terapi yang secara beransur-ansur membuat anda berada dalam situasi yang menakutkan anda.

Contohnya, anda pertama kali diminta untuk melihat gambar atau menonton video ular. Dari sini, ahli terapi dapat melihat apa emosi dan reaksi fizikal yang timbul dalam tindak balas anda terhadap gambar atau video ular yang diberikan.

Apabila anda sudah terbiasa, terapi akan ditingkatkan, misalnya dengan menunjukkan ular yang dikurung di kebun binatang, dan seterusnya sehingga fobia anda sembuh.

Terapi tingkah laku kognitif

Terapi tingkah laku kognitif bertujuan untuk mengubah corak pemikiran dan tindak balas negatif anda terhadap sesuatu yang positif, dalam hal ini ketakutan dan tindak balas terhadap ular. Dengan cara itu, anda diharapkan lebih tenang dalam menghadapi situasi yang berkaitan dengan ular.

Dadah

Sekiranya simptom ophidiofobia yang anda derita adalah teruk, misalnya, ketakutan yang muncul telah membahayakan diri sendiri, psikiatri boleh menggabungkan terapi dengan ubat untuk mengatasinya. Contoh ubat yang boleh diresepkan adalah antidepresan dan penenang.

Walaupun kelihatan sederhana, amalan pengendalian ophidiofobia secara amnya perlu dilakukan berulang kali sehingga pesakit sembuh sepenuhnya. Oleh itu, anda perlu menjalani rawatan ini dengan sabar dan konsisten.

Sekiranya ketakutan anda terhadap ular telah menyebabkan ophidiofobia, Anda harus segera berjumpa pakar psikologi atau psikiatri. Sekiranya dirawat seawal mungkin, risiko simptom ophidiofobia kemajuan hingga teruk dapat diminimumkan.