Kesihatan

Punca dan Rawatan Hakisan Serviks

Hakisan serviks adalah keadaan apabila sel dan tisu yang harus melapisi bahagian dalam serviks atau serviks, tumbuh di bahagian luar serviks. Keadaan ini boleh menyebabkan serviks kelihatan merah dan meradang. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes hakisan serviks tidak menyebabkan gejala.

Hakisan serviks atau juga dikenali sebagai ectropion serviks adalah perkara biasa pada wanita yang memasuki masa suburnya. Keadaan ini biasanya tidak berbahaya dan bukan merupakan tanda penyakit tertentu, seperti barah serviks.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai gejala yang menyusahkan, seperti sakit atau ketidakselesaan di bahagian bawah perut anda, sakit semasa atau selepas hubungan seks, atau pendarahan faraj, anda masih harus berjumpa doktor untuk menentukan apa penyebabnya.

Punca Hakisan Serviks

Penyebab hakisan serviks yang paling biasa adalah perubahan hormon dan peningkatan hormon estrogen. Keadaan ini umumnya berlaku pada wanita ketika akil baligh, kehamilan, atau telah mengambil pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen.

Bukan hanya itu, beberapa kes hakisan serviks juga boleh berlaku pada wanita kerana faktor kongenital atau genetik.

Sebenarnya, beberapa kajian mendapati bahawa wanita yang mempunyai jangkitan kelamin, seperti klamidia dan jangkitan HPV, lebih cenderung kepada hakisan serviks. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Pelbagai Gejala dan Tanda Hakisan Serviks

Sebilangan besar wanita dengan hakisan serviks tidak mempunyai gejala. Sekiranya demikian, gejala boleh merangkumi:

  • keputihan
  • Pembuangan darah yang tidak normal, iaitu ketika anda tidak haid
  • Pendarahan semasa atau selepas hubungan seksual
  • Sakit semasa hubungan seksual atau selepasnya

Bukan hanya itu, hakisan serviks juga boleh menyebabkan wanita mengalami kesakitan atau pendarahan selepas atau semasa pemeriksaan PAP smear.

Cara merawat hakisan serviks

Walaupun hakisan serviks cenderung tidak berbahaya, keadaan ini tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, hakisan serviks juga dapat timbul akibat masalah kesihatan tertentu, seperti jangkitan, fibroid atau polip, endometriosis, kesan sampingan pil kontrasepsi, dan barah rahim atau barah serviks.

Untuk menentukan penyebabnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan yang terdiri daripada:

  • Pap smear, yang merupakan tindakan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan sel-sel abnormal yang dapat berkembang menjadi barah
  • Kolposkopi, yang merupakan pemeriksaan lebih dekat pada serviks menggunakan pencahayaan yang terang dan alat pembesar
  • Biopsi, yang merupakan tindakan mengambil sampel tisu kecil untuk diuji sel-sel barah yang disyaki

Sebilangan besar kes hakisan serviks hilang sendiri tanpa rawatan. Terutama pada hakisan serviks yang disebabkan oleh kehamilan, keadaan ini biasanya hilang setelah bayi dilahirkan. Begitu juga dalam kes hakisan serviks yang disebabkan oleh kesan sampingan kontraseptif, seperti pil kawalan kelahiran atau kontrasepsi spiral.

Walau bagaimanapun, jika keadaan ini menyebabkan gejala yang mengganggu dan berterusan, anda mungkin perlu berjumpa doktor. Berikut adalah beberapa langkah untuk merawat hakisan serviks yang boleh dilakukan oleh doktor:

Pentadbiran ubat-ubatan

Sekiranya hakisan serviks disebabkan oleh jangkitan atau penyakit kelamin, doktor boleh memberikan rawatan, seperti antibiotik. Sementara itu, untuk merawat HPV, terutama yang menyebabkan ketuat di sekitar faraj atau serviks, doktor dapat memberikan ubat antivirus dan melakukan pembedahan.

Operasi

Sekiranya hakisan serviks telah menyebabkan gangguan yang teruk pada serviks atau disyaki barah, doktor boleh melakukan pembedahan kauterisasi atau pembedahan elektrik untuk merawat keadaan tersebut.

Di samping itu, doktor juga dapat melakukan prosedur lain untuk merawat hakisan serviks, seperti pembedahan konvensional atau pembedahan beku.cryosurgery).

Sudah tentu, sebelum melakukan rawatan, anda akan diberi anestetik tempatan (anestesia) sehingga anda tidak merasa sakit ketika diberi tindakan. Begitu juga, selepas rawatan, anda mungkin dinasihatkan oleh doktor anda untuk tidak melakukan hubungan seks dan menggunakan tampon selama kira-kira 4 minggu untuk mencegah jangkitan.

Hakisan serviks pada amnya tidak berbahaya dan tidak selalu perlu dirawat. Namun, jika terdapat aduan yang mengganggu, seperti keputihan berbau atau pendarahan dari faraj, anda harus berjumpa doktor. Setelah penyebab aduan diketahui, doktor dapat memberikan rawatan yang sesuai.