Keluarga

Perkara yang Perlu Anda Ketahui mengenai Anemia pada Kanak-kanak

Anemia pada kanak-kanak boleh menyebabkan mereka lesu dan tidak bersemangat dalam menjalankan aktiviti seharian. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, anemia boleh menyebabkan masalah pada perkembangan anak. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengenali anemia pada anak-anak, supaya dapat dikendalikan dengan segera.

Anemia atau lebih dikenali oleh masyarakat sebagai kekurangan darah adalah suatu keadaan di mana jumlah sel darah merah di dalam badan dikurangkan hingga di bawah had normal.

Penyakit ini boleh berlaku ketika tubuh mengalami kesukaran untuk menghasilkan sel darah merah atau ada kerosakan pada sel darah merah. Anemia juga dapat terjadi akibat pendarahan yang berat, sehingga jumlah sel darah merah dan hemoglobin (Hb) berkurang secara drastik.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan anak mengalami anemia, iaitu:

 • Gangguan genetik, misalnya pada talasemia dan anemia sel sabit.
 • Kekurangan nutrien atau nutrien tertentu, seperti kekurangan zat besi atau vitamin (asid folik dan vitamin B12).
 • Penyakit tertentu, seperti penyakit autoimun, gangguan sumsum tulang, anemia hemolitik, hipotiroidisme, dan kegagalan buah pinggang.
 • Jangkitan kronik.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan atau pendedahan kepada bahan kimia tertentu.
 • Kecederaan atau kecederaan serius.
 • Kanser, seperti barah darah (leukemia).

Kenali Gejala Anemia pada Kanak-kanak

Anemia pada kanak-kanak pada peringkat awal sering menunjukkan gejala atipikal, bahkan ada kanak-kanak dengan anemia yang tidak merasakan keluhan atau gejala.

Kerana sukar untuk dikenal pasti, banyak kes anemia pada anak hanya dapat dikesan ketika komplikasi akibat anemia telah terjadi, seperti gangguan pertumbuhan dan perkembangan atau gangguan organ tertentu, seperti jantung, otak, dan ginjal.

Tetapi biasanya, sebelum keadaannya teruk, kanak-kanak dengan anemia akan menunjukkan beberapa tanda dan gejala berikut:

 • Selalunya kelihatan lemah atau letih.
 • Kurang bersedia bermain atau berinteraksi dengan orang di sekelilingnya.
 • Kulit kelihatan pucat atau kekuningan.
 • Mata kuning.
 • Selalunya mengadu sakit kepala, pening, atau sakit pada tulang atau bahagian badan tertentu.
 • Degupan jantung.
 • Susah bernafas.
 • Jangkitan yang kerap.
 • Luka yang sukar disembuhkan.

Pada kanak-kanak yang sudah bersekolah, anemia juga boleh menyebabkan keluhan berupa kesukaran belajar atau kesukaran untuk menumpukan perhatian di kelas.

Tanda-tanda dan gejala anemia pada kanak-kanak sering tidak biasa dan boleh meniru penyakit lain. Oleh itu, jika anda mendapat beberapa aduan di atas pada anak anda, segera berjumpa doktor atau pakar pediatrik, pakar hemato-onkologi agar penyebabnya dapat dipastikan.

Dalam menentukan penyebab dan jenis anemia pada kanak-kanak, doktor perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti ujian darah, aspirasi sumsum tulang, untuk pemeriksaan genetik jika anemia disyaki disebabkan oleh gangguan genetik.

Pengendalian Anemia yang betul pada kanak-kanak

Pengendalian anemia pada kanak-kanak akan disesuaikan dengan penyebabnya. Berikut adalah beberapa rawatan yang akan dilakukan oleh doktor untuk merawat anemia pada kanak-kanak:

1. Memberi smakanan tambahan zat besi dan vitamin

Sekiranya anemia pada kanak-kanak disebabkan oleh kekurangan zat besi atau vitamin tertentu, seperti folat dan vitamin B12, doktor akan menetapkan zat besi atau suplemen vitamin dalam bentuk sirap, tablet, atau serbuk. Dos suplemen pada kanak-kanak akan disesuaikan mengikut berat badan dan usia anak.

Selain memberi makanan tambahan, doktor juga akan menasihati anda untuk memberi makanan si kecil yang kaya dengan zat besi atau vitamin. Ini bertujuan untuk membantu tubuh anak menghasilkan cukup hemoglobin dan sel darah merah.

2. Memberi antibiotik atau ubat cacing

Dalam anemia yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan memberikan antibiotik untuk membunuh bakteria penyebab jangkitan tersebut. Sementara itu, jika penyebabnya adalah jangkitan cacing, doktor akan memberi ubat cacing untuk anak.

Anemia pada kanak-kanak biasanya akan bertambah baik setelah jangkitan diselesaikan. Tetapi untuk mempercepat pemulihan, berikan anak anda makanan berkhasiat, terutama makanan yang mengandung zat besi dan vitamin B12.

3. Penghentian atau penggantian jenis ubat yang menyebabkan anemia

Sekiranya anemia pada kanak-kanak disebabkan oleh kesan sampingan ubat yang mereka ambil secara berkala, doktor akan menghentikan atau mengganti ubat tersebut dengan ubat lain yang tidak menyebabkan kesan sampingan anemia. Sebelum memutuskan perkara ini, doktor pasti akan mempertimbangkan faedah dan risiko penggunaan ubat tersebut.

4. Pemindahan darah

Sekiranya anemia yang dialami oleh kanak-kanak itu teruk, doktor mungkin mencadangkan pemindahan darah. Selain itu, pemindahan darah juga biasanya dilakukan secara rutin pada anak-anak dengan anemia akibat penyakit tertentu, seperti talasemia dan anemia sel sabit.

5. Pemindahan sumsum tulang

Kaedah ini digunakan untuk merawat anemia pada kanak-kanak yang disebabkan oleh gangguan sumsum tulang dan anemia aplastik. Doktor juga biasanya mengesyorkan transplantasi sumsum tulang untuk merawat anemia pada kanak-kanak yang disebabkan oleh barah darah.

Dalam kes tertentu, anemia pada kanak-kanak mesti dirawat dengan pembedahan. Untuk menentukan langkah-langkah yang tepat untuk menangani anemia pada kanak-kanak, bersama dengan risiko dan kesan sampingan, anda perlu berjumpa lebih lanjut dengan pakar pediatrik anda.

Cara Mencegah Anemia pada Kanak-kanak

Cara terbaik agar si kecil mengelakkan anemia adalah memberi makanan berkhasiat dan seimbang kepadanya.

Sekiranya si kecil masih menyusu, cubalah untuk tidak memberi susu lembu sebelum dia berumur 1 tahun. Susu ibu mempunyai kandungan zat besi yang lebih rendah daripada susu sapi, tetapi pencernaan bayi lebih baik menyerap zat besi dari susu ibu daripada susu lembu.

Apabila si kecil anda bersedia untuk memakan makanan pejal (MPASI), anda boleh memberikan tambahan zat besi dari makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging, ikan, bayam, brokoli, kentang, dan tauhu.

Sekiranya anak sudah cukup tua, anda juga boleh memberikan pengambilan zat besi tambahan dari makanan tambahan multivitamin untuk anak-anak. Walau bagaimanapun, disarankan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk menentukan jenis suplemen dan dos yang tepat untuk mencegah anemia pada kanak-kanak.