Kehidupan yang sihat

Adakah selamat mandi ketika berpeluh setelah bersenam?

Ada sebilangan orang yang enggan mandi ketika badannya berkeringat, terutama setelah bersenam, kerana mereka percaya kebiasaan ini tidak baik untuk dilakukan. Daripada terbiasa dengan masalah yang tidak benar, mari kita lihat fakta di sini terlebih dahulu.

Salah satu sebab orang enggan mandi ketika badan berkeringat setelah bersenam adalah kerana mereka percaya bahawa tabiat ini boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Sebenarnya, ini hanyalah cendawan. Mandi selepas bersenam sebenarnya membawa pelbagai faedah. Namun, anda harus memperhatikan beberapa perkara, agar anda dapat memperoleh manfaat maksimum dari mandi dan tidak mencetuskan kulit kering.

Fakta Keselamatan Mandi Speluh aat

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tanggapan bahawa mandi ketika berpeluh setelah bersenam tidak selamat adalah tidak benar. Sebaliknya, mandi ketika berpeluh sangat selamat dilakukan, malah disyorkan kerana dapat mendatangkan kebaikan kepada tubuh. Faedahnya termasuk:

Membersihkan kulit dari bakteria

Keadaan kulit yang lembap kerana peluh akan memudahkan perkembangan kulat dan bakteria pada kulit, menjadikan kulit lebih mudah terkena kerengsaan dan jangkitan. Dengan mandi, kotoran, minyak, dan kuman yang melekat pada kulit anda selepas bersenam akan dibuang.

Mencegah liang tersumbat

Semasa anda bersenam, pori-pori kulit akan terbuka untuk melepaskan peluh yang dihasilkan oleh kelenjar peluh. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mandi sebaik sahaja bersenam dan berpeluh. Jika tidak, liang-liang ini boleh tersumbat dengan sel kulit atau sisa peluh.

Meningkatkan imuniti badan

Selain menyegarkan, mandi ketika badan berpeluh atau selepas bersenam juga dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh.

Petua mandi selepas bersenam

Walaupun membawa faedah, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mandi. Anda dinasihatkan untuk menyejukkan badan selama 5-10 minit sebelum mandi kerana ini dapat membantu mengurangkan risiko mengalami otot kaku dan sensasi degupan jantung yang cepat.

Selain menyejukkan badan, ada beberapa petua yang perlu anda perhatikan mengenai mandi selepas bersenam. Petua berikut, misalnya, dapat membantu mengelakkan masalah kulit kering daripada mandi terlalu kerap:

1. Mandi dengan air suam atau sejuk

Setelah bersenam, anda boleh mandi dengan air suam atau sejuk. Mandi dengan air panas harus dielakkan, kerana kulit anda menjadi kering dan gatal, menjadikannya mudah terkena radang.

2. Gunakan sabun mesra kulit

Semasa mandi, anda boleh menggunakan sabun antibakteria untuk mencegah kerengsaan kulit dan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau badan. Namun, pastikan sabun antibakteria yang digunakan sesuai dengan jenis kulit anda.

Ingin tahu tanda sabun yang anda gunakan sesuai atau tidak? Produk sabun boleh dianggap sesuai pada kulit jika sabun dapat membuat kulit anda terasa bersih dan segar, tanpa membuatnya menarik, kering, atau gatal.

3. Hadkan masa mandi

Untuk mengelakkan risiko mengalami kulit kering, anda perlu memperhatikan tempoh mandi. Elakkan mandi terlalu lama, kerana kebiasaan ini dapat membuat kulit kehilangan kelembapan semula jadi, menjadikan kulit kering. Jadi, hadkan waktu mandi, iaitu sekitar 5-10 minit, ya.

4. Gunakan pelembap selepas mandi

Selepas mandi, keringkan badan dengan menepuk lembut kulit dengan tuala. Selepas itu, sapukan pelembap ke seluruh kulit. Dengan melakukan tabiat ini, kulit anda masih dapat dilembapkan, walaupun anda sering mandi selepas bersenam.

Bagi anda yang tidak sempat mandi setelah berolahraga, disarankan untuk segera menukar pakaian basah dengan pakaian bersih dan kering. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko kerengsaan dan jangkitan kulit.

Dengan memperhatikan perkara-perkara di atas, anda tidak perlu lagi ragu-ragu untuk mandi sebaik sahaja bersenam. Sebabnya, selain bermanfaat, kelembapan kulit tetap dapat dijaga, sungguh-sungguh, walaupun anda mandi lebih kerap daripada biasa.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan tentang mandi ketika berpeluh atau anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan kulit, jangan ragu untuk berjumpa doktor.