Kehidupan yang sihat

Cara menghilangkan kutu kepala dengan minyak zaitun

Terdapat banyak cara mudah untuk menghilangkan kutu kepala, termasuk menggunakan minyak zaitun. Penggunaan minyak zaitun dapat membantu memerangkap kutu kepala sehingga lebih mudah diambil.

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, minyak zaitun adalah salah satu jenis minyak yang baik untuk dimakan untuk kesihatan tubuh. Namun, selain kesihatan umum, minyak zaitun juga dapat digunakan untuk menjaga kulit dan rambut yang sihat, termasuk untuk membantu membasmi kutu kepala.

Cara menghilangkan kutu kepala dengan minyak zaitun

Inilah cara menghilangkan kutu kepala dengan minyak zaitun yang boleh anda cuba di rumah:

Gunakan sikat dengan minyak zaitun

Sisir pisau cukur biasanya digunakan untuk menghilangkan kutu kepala. Untuk menyokong kaedah ini, anda boleh mencuba menambahkan minyak zaitun yang berfungsi untuk menghalang pergerakan kutu dan membantu melepaskan nits dari batang rambut sehingga sisir lebih mudah ditapis.

Berikut adalah langkah-langkah menggunakan minyak zaitun untuk menghilangkan kutu kepala:

 • Lap sikat atau rambut dengan minyak zaitun. Anda juga boleh mencampurkan minyak zaitun dengan perapi rambut.
 • Pisahkan rambut anda menjadi beberapa bahagian dan gunakan pin bobby untuk memudahkan sisir.
 • Sikat rambut dari kulit kepala dan akar rambut hingga ke hujung rambut. Setelah masing-masing menyikat rambut, bersihkan segera sisir dengan air suam.
 • Setelah menyisir semua rambut dan kulit kepala, anda boleh segera mencuci rambut dan mengeringkan rambut seperti biasa.
 • Ulangi semua langkah di atas setiap 3-4 kali selama beberapa minggu sehingga tidak ada lagi kutu yang tersisa di sisir.

Campurkan minyak zaitun dengan minyak pati

Untuk menghilangkan kutu kepala, anda juga boleh menggunakan campuran minyak zaitun dengan beberapa jenis minyak pati, seperti minyak kayu putih, minyak pokok teh, serta minyak yang mengandungi lavender, cengkeh, kayu putih, ylang, adas, pudina, atau buah pala.

Anda boleh menggunakan campuran minyak ini ke kulit kepala dan rambut anda sebelum menyikatnya dengan sisir halus.

Sekiranya anda ingin menggunakan kaedah ini untuk menghilangkan kutu kepala, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Campurkan sekitar 50-60 ml minyak zaitun atau kelapa dengan 15-20 tetes minyak pati.
 • Sapukan pada kulit kepala dan rambut menggunakan bola kapas.
 • Biarkan semalaman atau sekurang-kurangnya selama 12 jam.
 • Selepas itu, sikat rambut dengan sikat, syampu, kemudian bilas rambut sehingga bersih.
 • Ulangi kaedah ini selama beberapa minggu sehingga kutu hilang sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, sebelum anda menggunakan minyak pati untuk menghilangkan kutu kepala, anda harus mencuba terlebih dahulu menggunakan minyak di tangan anda dan melihat apakah ada reaksi alergi dalam bentuk ruam, lebam, atau gatal. Sekiranya tidak, anda boleh terus menggunakannya.

Walau bagaimanapun, jika berlaku reaksi alergi, anda harus menggunakan minyak pati jenis lain atau membersihkan rambut anda hanya dengan minyak zaitun untuk mengelakkan reaksi alergi.

Petua Mencegah Kutu Kepala dan Penyebarannya

Tidak cukup hanya dengan menggunakan minyak zaitun, anda juga perlu mengambil pelbagai cara untuk mencegah munculnya kutu kepala dan menghentikan penyebarannya. Ini penting kerana kutu kepala mudah disebarkan kepada orang lain.

Untuk mengelakkan penularan kutu kepala dan mengurangkan risiko anda mendapat kutu lagi, terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan, termasuk:

 • Bersihkan atau cuci barang peribadi yang bersentuhan dengan rambut dan kulit kepala, seperti topi, tudung, sarung bantal, selimut, dan pakaian. Kemudian, keringkan di bawah terik matahari.
 • Mengosongkan lantai, karpet, sofa, dan perabot lain di mana kutu boleh jatuh.
 • Rendam pelbagai alat dandanan rambut dan rambut, seperti sikat, ikatan rambut, dan pin bobby, di dalam air panas selama 5-10 minit.
 • Elakkan menggunakan semburan racun serangga untuk menghilangkan kutu kepala di rumah kerana boleh menyebabkan keracunan.

Sekiranya anda atau ahli keluarga di rumah terkena kutu kepala, pelbagai cara di atas boleh anda lakukan untuk menghilangkan parasit ini. Penting untuk diingat, bukan hanya orang yang terkena kutu kepala, orang di sekitarnya juga perlu membersihkan rambut mereka dengan betul untuk mencegah penularan kutu kepala.

Walaupun kaedah di atas agak mudah dilakukan dan cukup berkesan, hingga kini belum ada kajian yang dapat mengesahkan keberkesanan bagaimana menyingkirkan kutu kepala dengan minyak zaitun. Jadi, jika itu tidak berjaya, anda masih perlu menggunakan penghalau kutu kepala.

Oleh itu, jika anda atau keluarga di rumah masih mengalami kutu kepala setelah menggunakan cara menghilangkan kutu kepala dengan minyak zaitun, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.