Kehidupan yang sihat

Memakai Bra semasa Tidur, Adakah Berbahaya?

Sebilangan besar wanita mungkin lebih suka menanggalkan coli ketika ingin tidur. Sebabnya, mungkin menjadi lebih selesa sambil mengelakkan pelbagai kesan buruk. Walaupun menurut berita yang beredar di masyarakat, memakai coli ketika tidur dapat meningkatkan risiko barah payudara.

Bra boleh menyekat peredaran ke kelenjar getah bening dan mengganggu penyingkiran bahan yang tidak diperlukan oleh badan. Ini dianggap dapat meningkatkan risiko barah payudara.

Memakai Bra untuk Tidur dan Kanser Payudara

Punca barah payudara itu sendiri belum diketahui. Kanser payudara berlaku apabila sel kelenjar payudara bermutasi dan tumbuh secara tidak normal. Sel-sel ini tumbuh dengan cepat membentuk benjolan di payudara, dan boleh merebak ke kelenjar getah bening atau bahagian badan yang lain.

Kemudian, adakah memakai coli ketika tidur boleh menyebabkan mutasi pada sel kelenjar payudara? sekarang, sebenarnya, para pakar belum dapat menemui bukti saintifik untuk menyokong andaian ini. Sebenarnya, penggunaan bra underwire, yang paling sering disalahkan sebagai penyebab barah, juga tidak terbukti meningkatkan risiko anda terkena barah payudara.

Oleh itu, jika itu menjadikan anda lebih selesa, anda boleh memakai coli setiap hari selama satu hari penuh, tanpa perlu takut akan kesan buruk yang mengintai. Memakai coli sepanjang hari dipercayai dapat mengelakkan payudara kendur. Sebabnya, memakai coli bagus untuk mengekalkan struktur payudara anda, terutama ligamen Cooper. Ligamen ini memainkan peranan penting dalam memberi bentuk pada payudara anda.

Agar Selesa Memakai Bra sketika tidur

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, disarankan untuk memakai coli yang sesuai dengan keadaan payudara anda. Berikut adalah petua untuk memilih coli yang selesa untuk dipakai ketika tidur:

  • Agar peredaran udara di sekitar payudara berjalan dengan lancar, disarankan untuk memakai coli yang diperbuat daripada kapas atau serat semula jadi. Pilih jenis bahan yang lembut, supaya payudara bebas bergerak.
  • Elakkan memakai coli yang terlalu ketat, kerana boleh merengsakan payudara. Kesakitan ini boleh membuatkan tidur anda tidak selesa. Elakkan juga bra yang terlalu longgar.
  • Anda juga boleh memakai baju tidur yang bahagian atasnya telah direka seperti coli.
  • Sebaiknya jangan memakai coli underwire demi keselesaan.
  • Tukar coli anda semasa tidur. Jangan memakai coli yang anda pakai untuk bergerak dari pagi ke malam, terutamanya jika coli anda ditutupi peluh.

Untuk mengetahui sama ada coli yang anda gunakan betul atau tidak, cuba periksa adakah payudara, bahu, atau punggung anda mengalami kemerahan dan sakit? Adakah terdapat jejak tali bra atau cawan bra di kawasan itu? Sekiranya ya, sudah tiba masanya anda mencari coli baru.

Sekiranya anda menemui saudara-mara atau rakan-rakan yang sering memakai coli untuk tidur dan menghidap barah payudara, jangan salahkan mereka kerana kebiasaan itu. Mungkin, dia tergolong dalam kumpulan yang berisiko tinggi mendapat barah payudara.

Beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko barah payudara adalah pengambilan minuman beralkohol, tidak pernah hamil, merokok, obesiti, kerap terdedah kepada radiasi intensiti tinggi, faktor keturunan, meningkatnya usia, mendapat haid pertama di bawah usia 12 tahun, mengandung lebih usia 35 tahun., menopaus lewat, atau mengambil ubat terapi hormon.

Untuk menjangkakan ini, anda boleh melakukan pemeriksaan payudara sendiri dan menjalani pemeriksaan payudara secara berkala oleh doktor. Dengan cara ini, kelainan pada payudara anda dapat dikesan lebih awal dan dapat diatasi dengan segera.