Keluarga

6 Kebaikan Anggur untuk Kesihatan Kanak-kanak

Rasanya yang manis, sedikit masam, dan menyegarkan menjadikan anggur disukai oleh banyak orang, termasuk kanak-kanak. Namun, adakah anda tahu? Di sebalik rasa yang enak, anggur kaya dengan nutrien yang dapat memberikan pelbagai faedah untuk kesihatan anak-anak, kamu tahu.

Anggur, sama ada merah, hijau, ungu, atau hitam, boleh menjadi pilihan makanan ringan dan sihat. Buah ini juga tidak perlu dikupas atau dipotong terlebih dahulu setelah dicuci, jadi praktikal untuk dimakan oleh anak-anak.

Nutrien yang banyak terdapat dalam anggur termasuk serat, vitamin C, vitamin K, mineral, dan sejumlah sebatian aktif yang dapat bertindak sebagai antioksidan.

Kebaikan Anggur untuk Kesihatan Kanak-kanak

Kerana kandungan nutriennya, anggur sangat disyorkan untuk diberikan oleh ibu kepada anak-anak mereka. Beberapa faedah yang dapat anak dapatkan dari memakan anggur termasuk:

1. Melindungi dari jangkitan

Anggur kaya dengan vitamin C dan antioksidan polifenol yang berperanan penting dalam menguatkan sel-sel imun badan. Selain itu, buah ini juga mengandungi resveratrol antioksidan yang dianggap mampu melawan virus dan bakteria yang mencemari makanan.

2. Menjaga kesihatan mata

Kandungan antioksidan lutein dan zeaxanthin anggur mempunyai faedah untuk menjaga kesihatan mata kanak-kanak. Dari satu kajian, terbukti bahawa kedua-dua bahan ini dapat meningkatkan penglihatan, ketajaman penglihatan, dan kekuatan mata untuk melihat cahaya terang.

3. Menyokong kesihatan sistem pencernaan

Kandungan serat dan air dalam anggur dapat membantu melancarkan pergerakan sistem pencernaan anak, sehingga pergerakan usus si kecil menjadi lebih teratur.

Selain itu, antioksidan dalam anggur diketahui dapat menyokong perkembangan bakteria baik dalam usus, yang tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan usus anak kecil anda tetapi juga tubuhnya secara keseluruhan.

4. Meningkatkan kesihatan otak

Resveratrol dalam anggur juga diketahui dapat mengekalkan sel-sel saraf yang sihat di otak kanak-kanak dan melindunginya dari kerosakan otak yang mungkin berlaku seiring bertambahnya usia. Fungsi ini juga diketahui berguna untuk meningkatkan memori, Bun.

5. Menjaga kulit dan rambut yang sihat

Anggur mengandungi banyak vitamin E yang bermanfaat untuk mengekalkan kulit yang sihat. Walaupun begitu, kandungan vitamin E kebanyakan terdapat dalam biji. Sekiranya anda ingin memberikan anggur dan biji kepada si kecil, anda boleh menghidangkannya dalam bentuk tumbuk, misalnya dengan pengisar.

Anggur adalah buah yang mengandungi banyak air, jadi pengambilan buah ini dapat membantu menghidrat kulit. Di samping itu, sebatian aktif yang terdapat dalam anggur dapat membantu mengekalkan rambut yang sihat dengan meningkatkan aliran darah ke kulit kepala.   

6. Menyokong pertumbuhan dan kekuatan tulang

Kandungan vitamin K dalam anggur berguna untuk menjaga kesihatan tulang dengan menyokong pertumbuhan dan kepadatan tulang. Beberapa kajian juga mendapati bahawa pengambilan vitamin K yang mencukupi dapat menguatkan tulang dan mengurangkan risiko patah tulang.

Kerana anggur memberikan banyak faedah untuk kesihatan anak-anak, anda boleh mula memberikan buah ini kepada si kecil sebagai makanan ringan yang sihat. Selain enak dimakan secara langsung, anggur juga enak diproses menjadi pelbagai makanan, seperti kue, puding, salad buah, jus, dan ais krim.

Sekiranya anda memberikan sebiji anggur kepada anak kecil anda, awasi dia semasa dia makan. Sebabnya, bentuk anggur yang kecil dan bulat boleh meningkatkan risiko anak tersedak. Di samping itu, walaupun jarang berlaku, anggur boleh menyebabkan reaksi alergi. Oleh itu, awas tanda-tanda alahan semasa pertama kali memberi anggur kepada si kecil.

Sekiranya anda ingin mengetahui buah apa lagi yang baik selain anggur untuk kesihatan anak-anak, jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor semasa lawatan rutin untuk memeriksa kesihatan dan pertumbuhan anak kecil anda, ok?