Kehidupan yang sihat

Inilah Fakta Cara Menghilangkan Jerawat dengan Madu

Ccara menghilangkan jerawat dengan madu dianggap berkesan kerana madu mempunyai kesan antibakteria dan anti-radang. Walaupun Tuduhan ini tidak disokong oleh bukti dan fakta saintifik yang tepat,mAdu telah lama digunakan oleh masyarakat untuk merawat jerawat, termasuk untuk pelbagai tujuan lain.

Madu adalah rawatan jerawat alternatif yang sering digunakan. Walaupun begitu, hingga kini madu belum terbukti dan diakui benar-benar berkesan untuk menghilangkan jerawat.

Kesan Antibakteria Madu

Hasil yang dinyatakan oleh pengguna madu untuk rawatan jerawat sangat pelbagai. Ada sebilangan yang mengaku berjaya menghilangkan jerawat atau menjadikan wajah bercahaya. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai kesan yang sama.

Salah satu jenis madu yang dikatakan boleh membantu menghilangkan jerawat adalah madu manuka dari New Zealand. Keupayaan ini kemudian dikaitkan dengan penyelidikan yang mengatakan madu manuka mempunyai kesan antibakteria dan membantu penyembuhan luka.

Memang, sejak madu pertama digunakan secara meluas sebagai antibakteria dan anti-radang. Bahan dalam madu dianggap mempunyai kemampuan mengatasi jangkitan bakteria dan kulat. Apabila digunakan pada kulit, madu akan bertindak sebagai penghalang pelindung untuk melembapkan dan memberikan nutrien untuk mempercepat penyembuhan.

Bakteria memang merupakan salah satu faktor utama penyebab jerawat, selain pengeluaran minyak yang berlebihan, pengumpulan sel kulit mati, dan pori-pori yang tersumbat. Jadi, untuk merawat jerawat, salah satunya adalah mengatasi jangkitan kuman sekaligus mengurangkan proses keradangan, selain mengurangkan minyak pada kulit dan mempercepat proses pertumbuhan semula sel.

Satu kajian mengatakan, madu manuka adalah yang paling berkesan untuk membantu merawat luka daripada dua jenis madu yang lain. Namun, dari kajian tersebut didapati bahawa manfaat madu tidak menunjukkan hasil yang signifikan sebagai cara menghilangkan jerawat. Oleh itu, bagaimana menghilangkan jerawat dengan madu masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Pelbagai Manfaat Lain

Walaupun cara menghilangkan jerawat dengan madu hingga kini belum ditentukan, madu diketahui dapat membantu merawat luka bakar. Selain itu, madu juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan lain jika dimakan.

Daripada menghilangkan jerawat dengan madu, ramuan ini dapat digunakan untuk merawat luka bakar matahari dan luka bakar kecil. Beberapa penyelidikan terhad menunjukkan bahawa madu juga mempunyai manfaat terhadap jenis luka lain, termasuk luka, luka setelah operasi, dan luka kronik pada kaki. Diketahui, madu dapat mengurangkan nanah dan bau pada luka, mampu membersihkan luka, mengurangkan jangkitan dan kesakitan, dan memendekkan waktu penyembuhan.

Selain itu, madu diketahui dapat membantu menghilangkan batuk jika diminum sebelum tidur. Satu kajian menunjukkan, madu akan merangsang pengeluaran air liur. Air liur ini akan mendorong pembentukan lendir di saluran pernafasan, sehingga saluran pernafasan tetap basah dan batuk akan mereda. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa manfaat madu untuk batuk sama seperti ubat batuk.

Madu juga dianggap mempunyai kesan yang baik untuk mencegah diabetes. Ini kerana madu mempunyai indeks glisemik rendah tetapi mempunyai rasa manis yang tidak kalah dengan gula biasa. Makanan dengan indeks glisemik rendah mempunyai kemampuan untuk melepaskan gula dengan lebih perlahan di dalam badan, sehingga mencegah lonjakan kadar gula dalam darah.

Jangan hanya bergantung pada cara menghilangkan jerawat dengan madu, kerana ini belum terbukti secara saintifik. Sekiranya jerawat semakin menjengkelkan dan tidak hilang dengan segera, segera berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sekiranya anda ingin mengambil madu bersama dengan ubat lain, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.