Keluarga

Jangan memandang rendah, ini adalah faedah bayam untuk wanita hamil

Terdapat pelbagai faedah bayam untuk wanita hamil, mulai dari meningkatkan daya tahan tubuh hingga mencegah bayi dilahirkan kurang upaya. Ini kerana bayam mengandungi nutrien, seperti vitamin A, vitamin C, vitamin K, protein, serat, asid folik, besi, dan kalsium.

Wanita hamil disarankan memakan pelbagai jenis sayur-sayuran, termasuk bayam. Kerana ketika anda hamil, anda memerlukan lebih banyak nutrien dan bayam adalah salah satu pilihan sayur untuk ibu hamil dengan pelbagai khasiat yang sangat disesalkan.

Khasiat Bayam untuk Wanita Hamil

Di bawah ini akan dijelaskan mengenai apa faedah bayam bagi wanita hamil:

1. Meningkatkan daya ketahanan badan

Kandungan vitamin C yang tinggi dalam bayam dapat meningkatkan daya tahan wanita hamil. Wanita hamil yang kekuatan badannya dijaga dengan baik akan kurang terdedah kepada penyakit dan secara keseluruhannya lebih sihat.

2. Mencegah atau merawat sembelit

Serat yang terdapat dalam bayam dapat mencegah atau mengatasi sembelit pada wanita hamil. Selain itu, serat juga dapat meningkatkan daya tahan kerana baik untuk pencernaan. Pencernaan yang sihat boleh menjadi cerminan sistem imun yang kuat.

3. Mencegah anemia

Manfaat bayam untuk wanita hamil seterusnya adalah membantu mencegah anemia kerana kekurangan zat besi. Manfaat ini dapat diperoleh kerana bayam mengandungi zat besi yang cukup tinggi.

4. Menyokong pertumbuhan tulang dan gigi janin

Sebilangan besar sayur-sayuran berdaun hijau gelap, seperti bayam, kaya dengan kalsium. Kandungan kalsium dalam bayam berguna untuk menyokong pertumbuhan tulang, gigi, jantung, saraf, dan juga otot janin.

Oleh kerana peranannya sangat penting, anda mesti memastikan bahawa keperluan kalsium dapat dipenuhi dengan secukupnya semasa kehamilan. Sekiranya keperluan ini tidak dipenuhi, keperluan kalsium untuk janin akan diambil dari tulang anda. Ini akan meningkatkan risiko anda menghidap osteoporosis di kemudian hari.

5. Menjaga kesihatan mata janin

Keperluan untuk vitamin A semasa kehamilan meningkat sebanyak 10-20%. Untuk memenuhi keperluan ini, anda mesti makan makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi vitamin A. Bayam adalah salah satu daripadanya.

Vitamin A berperanan sangat penting dalam menjaga kesihatan mata dan janin. Bukan hanya itu, vitamin A juga diperlukan untuk pengembangan organ lain, seperti pengembangan tulang dan sistem imun janin.

6. Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran

Bayam adalah sumber asid folik atau vitamin B9 yang hebat. Vitamin ini telah diketahui sangat penting untuk menyokong perkembangan janin. Penyelidikan menunjukkan bahawa memenuhi keperluan folat dengan betul semasa kehamilan dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, terutama spina bifida dan anencephaly.

Walaupun bayam mempunyai banyak faedah, anda tetap tidak boleh lupa makan sayur-sayuran dan makanan berkhasiat lain semasa mengandung, kerana bayam sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi semua keperluan pemakanan wanita hamil.

Untuk menyokong perkembangan janin dalam rahim, anda juga perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan berkonsultasi dengan doktor secara berkala mengikut jadual yang telah ditentukan.