Kehidupan yang sihat

Bukan Sekedar Romantik, Inilah Manfaat Sentuhan Fizikal atau Skinship dengan Pasangan

Memeluk atau berpegangan tangan yang sering anda lakukan dengan pasangan anda untuk menyatakan kasih sayang. Namun, di sebalik itu, terdapat banyak faedah sentuhan fizikal atau kulit muka anda dapat, dari menghilangkan tekanan hingga mengeratkan hubungan anda dengan pasangan anda.

Bukan hanya melalui kata-kata, kasih sayang atau cinta juga dapat dinyatakan melalui sentuhan fizikal atau kulit muka. Selain dapat menjaga keharmonian hubungan anda dengan pasangan anda, sentuhan fizikal juga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Faedah Sentuhan Fizikal atau Skinship dengan Pasangan

Sentuhan fizikal atau kulit muka mempunyai pelbagai faedah untuk kesihatan fizikal dan mental anda dan pasangan anda. Berikut adalah beberapa faedah:

1. Mengeratkan hubungan dengan pasangan anda

Sentuhan fizikal yang kerap dengan pasangan anda dapat menjadikan hubungan dalaman dan emosi antara anda dan pasangan anda lebih kuat. Ini kerana sentuhan fizikal, seperti memeluk atau berpegangan tangan, dapat meningkatkan hormon oksitosin.

Oxytocin adalah hormon yang membuat anda berasa lebih baik. Hormon ini juga akan meningkat apabila anda merasakan kasih sayang atau hubungan emosi yang kuat.

Oleh itu, untuk mendekati pasangan anda secara emosional, anda dapat meningkatkan sentuhan fizikal, misalnya dengan saling berpelukan ketika tidur.

2. Meredakan tekanan

Apabila anda bersentuhan secara fizikal dengan orang tersayang, badan anda menghasilkan bahan kimia di otak anda yang disebut serotonin. Bahan ini boleh menimbulkan perasaan bahagia. Sentuhan fizikal juga dapat menurunkan hormon stres atau kortisol.

Itulah sebabnya sentuhan fizikal, seperti berpegangan tangan atau berpelukan dengan pasangan, dapat membuat jantung anda berdegup lebih teratur, menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan tekanan. Sentuhan fizikal dengan orang yang paling dekat dengan anda juga boleh membuat anda merasa kesunyian.

3. Menguatkan sistem ketahanan badan

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa sentuhan fizikal juga bermanfaat untuk menguatkan sistem imun. Ini dikira kerana sentuhan fizikal dengan orang yang anda sayangi dapat mengurangkan tekanan dan membuat anda merasa lebih bahagia, sehingga juga berpengaruh pada peningkatan kerja sistem kekebalan tubuh.

4. Melegakan kesakitan

Sakit badan, seperti sakit belakang, sakit otot, dan sakit kepala, boleh berlaku ketika anda mengalami tekanan, cedera, atau tidak sihat. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi kesakitan, dari berehat secukupnya hingga mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Namun, ada juga cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan, iaitu dengan melakukan hubungan fizikal. Penyelidikan menunjukkan bahawa sentuhan fizikal dapat membuat tubuh melepaskan endorfin. Hormon ini adalah hormon penghilang rasa sakit dan tekanan.

Saling memberi sentuhan fizikal dalam hubungan adalah perkara penting yang harus dilakukan setiap hari. Oleh itu, tidak ada salahnya anda dan pasangan anda mula berusaha menunjukkan kasih sayang melalui sentuhan fizikal atau kulit muka.

Semasa wabak COVID-19 ini, jarak fizikal adalah salah satu protokol kesihatan yang mesti dilaksanakan. Oleh itu, anda perlu lebih berwaspada dan pastikan anda telah mencuci tangan dan membersihkan diri sebelum menyentuh pasangan anda, terutamanya setelah melakukan aktiviti di luar rumah.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai faedah sentuhan fizikal atau kulit muka, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi. Anda juga boleh bertanya lebih lanjut mengenai bagaimana mengeratkan hubungan anda dengan pasangan anda.