Kesihatan

Mycosis - Gejala, sebab dan rawatan

Mycoses atau mIcosis adalah jangkitan kulat yang boleh serang permukaan dan lapisan kulit ke organ dalam badan manusia. Mycosis pada umumnya mempengaruhi orang dengansistem imuniti yang baik lemah.

Terdapat pelbagai jenis kulat yang boleh menyebabkan jangkitan pada manusia, dan beberapa jenis kulat dapat menyerang lebih dari satu bahagian tubuh yang berbeza.

Sebilangan besar kes mycoses berlaku kerana terdedah kepada sumber kulat, seperti cetakan di udara ke tanah atau kulat yang terdapat dalam sisa haiwan. Beberapa jenis jangkitan mikosis atau kulat juga boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain.

taip dan Gejala Mycosis

Gejala mycosis berbeza-beza, bergantung pada jenis kulat dan bahagian badan yang dijangkiti. Berikut adalah gejala mycosis:

Mycosis lkeluar

Mycoses luaran atau mycoses dangkal adalah jangkitan kulat pada kulit (dermatomycosis) dan selaput lendir (mycoses kulit), misalnya di mulut. Berikut adalah beberapa gejala mycoses luaran berdasarkan jenis kulat dan penyakit ini:

 • Panu

  Pityriasis versicolor atau tinea versicolor adalah jangkitan kulat yang menyerang permukaan kulit. Gejala termasuk tompok cahaya (hipopigmentasi), gelap (hiperpigmentasi), atau kemerahan pada kulit. Bahagian badan yang sering diserang tinea versicolor adalah bahagian leher, bahu, punggung, perut, dan dada.

 • Kurap

  Kurap atau tinea adalah jangkitan kulat pada kulit yang boleh menyerang hampir semua bahagian badan. Gejala termasuk ruam merah yang berbentuk seperti cincin. Ruam itu gatal dan jika berada di kulit kepala boleh menyebabkan rambut gugur.

 • Candidiasis

  Candidiasis boleh berlaku di mulut, esofagus, usus, dan vagina. Gejala berbeza, bergantung pada lokasinya. Contohnya, apabila kandidiasis berlaku di mulut, gejalanya adalah bintik-bintik putih di dalam mulut dan bibir pecah-pecah.

Mycosis organ dsemula jadi

Mycosis organ dalaman atau mycoses deep adalah jangkitan kulat yang menyerang organ dalaman, seperti paru-paru, sehingga boleh merebak ke aliran darah. Gejala mikosis organ dalaman bergantung pada organ yang terjejas. Sebagai contoh, mycoses paru boleh menyebabkan gejala batuk, demam, penurunan berat badan, sakit dada, dan sesak nafas.

Mycoses organ dalaman biasanya berlaku pada orang dengan sistem imun yang rendah, jadi mereka lebih serius dan boleh membawa maut.

Bila hendak berjumpa doktor

Dalam banyak kes, mycoses dangkal tidak memerlukan pemeriksaan doktor kerana ia dapat disembuhkan dengan krim antijamur tanpa resep, seperti miconazole, sebagai ubat rumah. Pemeriksaan dan rawatan doktor diperlukan sekiranya penyakit itu tidak hilang walaupun menggunakan krim antijamur.

Beberapa kes mycoses organ dalaman adalah keadaan serius. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan organ kekal dan juga kematian. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami simptom mikosis pada organ dalaman, terutama pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti orang dengan HIV / AIDS dan diabetes.

Pemeriksaan berkala ke doktor juga perlu dilakukan oleh seseorang yang mengalami penurunan sistem imun. Pemeriksaan bertujuan untuk memantau perkembangan penyakit dan mencegah komplikasi.

Punca Mycosis

Mycosis disebabkan oleh pelbagai jenis kulat. Berikut adalah penyebab mycoses mengikut jenis:

Mycosis di luar

Beberapa jenis kulat yang menyebabkan mycosis termasuk:

 • Malassezia furfur, akal hlmityriasis versicolor atau tinea versicolor.
 • Trichophyton atau Mikrosporum, penyebab tinea atau kurap.
 • Candida, penyebab kandidiasis.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko mikosis luaran, termasuk:

 • Hidup di persekitaran yang lembap
 • Berpeluh berlebihan (hiperhidrosis)
 • Selalunya memakai pakaian yang ketat
 • Mempunyai sistem imun yang lemah

Mycosis organ dalaman

Seseorang masih boleh dijangkiti kulat di organ dalaman walaupun mereka tidak mempunyai sistem imun yang lemah atau disebut mycoses primer. Biasanya mycoses primer berlaku apabila tubuh terkena kulat dalam jumlah besar atau dengan intensiti tinggi, misalnya ketika tinggal di kawasan yang mempunyai banyak jangkitan kulat.

Cara kulat memasuki tubuh berbeza-beza, tetapi biasanya masuk melalui sistem pernafasan. Beberapa jenis kulat yang boleh menyebabkan mycoses primer adalah: Coccidioides immitis, Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatitidis, dan Paracoccidioides brasiliensis.

Pada seseorang yang mengalami penurunan sistem imun, jangkitan kulat biasanya menyerang paru-paru. Mycoses organ dalaman yang menyerang orang dengan sistem imun rendah disebut mycoses oportunis. Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sistem imun yang lemah adalah:

 • Menderita HIV / AIDS
 • Menghidap diabetes
 • Setelah menerima organ penderma
 • Adakah melakukan kemoterapi untuk rawatan barah
 • Mengambil ubat imunosupresan untuk penyakit autoimun

Selain paru-paru, kulat boleh memasuki badan melalui mulut atau alat perubatan yang melekat pada badan ketika dimasukkan ke hospital. Jenis jangkitan kulat yang termasuk dalam kategori ini adalah cryptococcosis, kandidiasis, aspergillosis, zygomycosis, phaeohyphomycosis, dan hyalohyphomycosis.

Diagnosis Mycosis

Pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor untuk mendiagnosis mikosis dibezakan berdasarkan lokasi jangkitan yang berlaku. Inilah penjelasannya:

Mycosis luaran

Pada mikosis luaran, pemeriksaan dimulakan dengan menanyakan gejala yang muncul dan melakukan pemeriksaan fizikal. Dalam banyak kes, jangkitan kulat pada kulit menyebabkan gejala ciri dan dapat didiagnosis tanpa memerlukan penyelidikan.

Walau bagaimanapun, jika simptomnya tidak biasa, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan sokongan dalam bentuk pengikisan kulit atau mengambil sampel tisu kulit yang lebih dalam (biopsi kulit) untuk diperiksa di makmal.

Mycosis organ dalaman

Gejala mycoses organ dalaman kadang-kadang tidak biasa, jadi pemeriksaan makmal terhadap kulat diperlukan untuk menentukan jenis jamur dan jangkitan, dan untuk menentukan rawatan yang diperlukan. Pemeriksaan akan mengambil sampel cairan tubuh, seperti darah, air kencing, kahak, dan cairan otak, atau sampel tisu organ yang terkena.

Dalam kes tertentu, seperti jangkitan kulat pada sinus atau paru-paru, doktor boleh melakukan pemeriksaan melalui imbasan dengan sinar-X untuk menentukan lokasi jangkitan kulat dan menilai sejauh mana kerosakan tisu.

Rawatan Mycosis

Mycosis boleh dirawat dengan ubat antijamur. Jenis ubat antijamur yang digunakan berbeza-beza, bergantung pada jenis mikosis.

Sebilangan besar mikosis luaran dirawat dengan baik dengan ubat antijamur topikal dalam bentuk krim, losyen, serbuk, cecair, semburan, atau titisan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa mikosis jenis ini yang juga memerlukan ubat antijamur oral. Untuk mycoses organ dalaman, rawatan yang digunakan adalah ubat antijamur yang diambil secara oral atau disuntik.

Sekiranya diperlukan, prosedur pembedahan juga dapat dilakukan untuk membuang tisu yang rosak akibat jangkitan jamur. Penyediaan ubat dan rawatan lain dapat dipertimbangkan mengikut keadaan pesakit.

Komplikasi Mycosis

Mycosis boleh menyebabkan komplikasi yang berbeza, bergantung pada jenis dan lokasinya. Mycoses organ dalaman boleh merebak ke aliran darah dan bertambah buruk dari masa ke masa. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan kulat ini boleh menyebabkan kegagalan banyak organ.

Pencegahan Mycosis

Untuk mengelakkan jangkitan kulat, cara yang paling tepat adalah memastikan tubuh dan persekitaran tempat anda tinggal bebas daripada pertumbuhan kulat.

Kulat suka tumbuh di persekitaran lembap dan bahagian badan. Oleh itu, langkah-langkah berikut dapat mencegah mycosis kerana badan yang lembap, termasuk:

 • Elakkan memakai pakaian yang ketat
 • Elakkan penggunaan pakaian berulang kali, termasuk seluar dalam.
 • Apabila pakaian basah dari peluh, segera ganti menjadi pakaian kering.
 • Sentiasa pakai stoking yang bersih dan kering.
 • Kebersihan kasut perlu dipertimbangkan dengan mencucinya secara berkala.

Kerana beberapa jenis mikosis dapat disebarkan, lebih baik jangan berkongsi barang peribadi, seperti tuala dan sikat, dengan orang lain.

Pemeriksaan berkala dengan doktor juga boleh menjadi salah satu langkah pencegahan yang tepat bagi seseorang yang mempunyai sistem imun yang rendah untuk mengelakkan terjadinya mycoses.