Keluarga

Kenali Perubahan Warna dan Punca Susu Payudara

Secara amnya susu ibu (susu ibu) mempunyai warna putih susu. Namun, terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan perubahan warna susu ibu, mulai dari tempoh pengeluaran susu hingga jenis makanan yang dimakan oleh ibu yang menyusui.

Perubahan warna susu ibu secara amnya tidak perlu dibimbangkan. Walaupun begitu, ibu menyusu masih perlu memahami seperti apa perubahan normal dan tidak normal dalam warna susu ibu.

Perubahan Warna Susu Payudara Normal

Beberapa minggu pertama selepas melahirkan, warna susu ibu akan berubah. Ini disebabkan oleh perubahan kandungan susu ibu yang normal. Perubahan warna susu ibu ini berlaku dalam beberapa tahap, iaitu:

Kolostrum berwarna putih kekuningan

Kolostrum adalah susu pertama yang keluar sebelum waktu bersalin sehingga beberapa hari pertama kelahiran bayi. Warna kolostrum berwarna putih kekuningan atau oren. Kolostrum sangat kaya dengan protein, vitamin, dan imunoglobulin yang penting dalam membina sistem imun bayi.

Susu peralihan berwarna putih

Susu peralihan muncul pada akhir pengeluaran kolostrum. Perubahan warna susu ibu yang berlaku pada peringkat ini adalah dari putih kekuningan atau oren menjadi putih. Susu peralihan mengandungi banyak lemak dan laktosa.

Susu ibu yang matang jelas, kebiruan dan putih

Susu ibu yang matang muncul setelah melalui tempoh peralihan. Jenis susu ibu ini mengandungi lebih banyak air daripada karbohidrat, protein, dan lemak.

Susu ibu yang matang terbahagi kepada dua jenis, iaitu: foremilk yang sedikit jelas dan berwarna kebiruan dan hindmilk yang kelihatan putih. Walaupun berbeza, kedua-dua jenis susu ibu yang matang ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Perubahan Tidak normal dalam Warna Susu Payudara

Selain perubahan kandungan susu ibu, perubahan warna susu ibu juga boleh disebabkan oleh perkara lain di luar proses semula jadi tubuh. Walaupun perubahan warna susu ibu ini dikatakan tidak normal, secara amnya ia tidak membahayakan bayi.

Perubahan warna susu ibu yang tidak normal biasanya disebabkan oleh makanan, minuman, atau ubat-ubatan yang diambil oleh ibu yang menyusu. Berikut adalah beberapa warna susu ibu yang tidak normal:

1. Kehijauan

Apabila warna susu ibu anda menjadi sedikit hijau, anda mungkin memakan terlalu banyak makanan hijau, seperti bayam atau rumput laut. Perubahan warna susu ibu menjadi hijau juga dapat disebabkan oleh pengambilan suplemen atau ubat diet.

2. Warna kemerahan dan oren

Susu ibu yang kemerahan dan berwarna oren boleh disebabkan oleh makanan atau minuman yang mengandungi pewarna. Contohnya ialah soda, jus, atau susu olahan merah atau oren.

3. Coklat

Susu ibu yang berubah menjadi coklat mungkin mengandungi darah, akibat sakit pada puting anda. Tetapi jangan risau, kerana keadaan ini biasanya akan kembali normal setelah beberapa hari dan tidak akan membahayakan bayi.

4. Hitam

Walaupun jarang berlaku, ada sebilangan ibu menyusu yang mengalami perubahan warna susu ibu menjadi hitam. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat minocycline, yang sebenarnya tidak digalakkan untuk ibu menyusu.

Secara amnya, pelbagai perubahan yang tidak normal dalam warna susu ibu tidak perlu dibimbangkan. Namun, jika perubahan warna susu ibu berterusan, disertai dengan gatal, sakit, atau pendarahan pada payudara, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.