Keluarga

Wanita hamil sering mengalami hidung tersumbat? Inilah Sebab yang Mungkin

Walaupun biasa untuk berlaku, aduan hidung tersumbat semasa mengandung boleh merasa begitu mengganggu. Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk mengetahuitahuiapa sahajaakal hidung tersumbat semasa mengandung Cara memperbaikinya, supaya aduan ini reda tidak lama lagi.

Kesesakan hidung semasa kehamilan biasanya disertai dengan gejala lain, seperti bersin yang kerap dan hidung berair. Dari segi perubatan, keadaan ini dikenali sebagai rhinitis semasa mengandung (rhinitis kehamilan).

Punca Hidung Tersumbat pada Wanita Hamil

Rhinitis Pada wanita hamil, ia biasanya disebabkan oleh peningkatan kadar hormon estrogen semasa kehamilan. Tahap hormon estrogen yang tinggi menyebabkan dinding saluran pernafasan membengkak dan mencetuskan pengeluaran lebih banyak lendir.

Di samping itu, peredaran aliran darah juga meningkat semasa kehamilan, termasuk saluran darah hidung. Keadaan ini memudahkan wanita hamil mengalami kesesakan hidung.

Rhinitis Kehamilan boleh berlangsung sekitar 6 minggu atau lebih. Keadaan ini boleh berlaku pada usia kehamilan, tetapi lebih kerap berlaku pada trimester pertama dan ketiga.

Rhinitis Apa yang dialami oleh wanita hamil biasanya tidak disebabkan oleh reaksi alergi dan akan hilang sendiri 2-3 minggu setelah melahirkan. Sekiranya wanita hamil mengalami simptom rhinitis disertai dengan gatal-gatal di mata, hidung, tekak atau telinga, ada kemungkinan wanita hamil mengalami alahan pada masa yang sama.

Rhinitis pada wanita hamil sebenarnya biasa berlaku. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh dipandang rendah kerana berisiko menyebabkan masalah kesihatan bagi ibu dan janin, terutama jika menyebabkan gangguan tidur.

Sekiranya ibu hamil mengalami gangguan tidur, peluang bayi untuk mendapatkan oksigen yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan semasa dalam kandungan dapat terganggu. Inilah sebab mengapa rhinitis Alahan pada wanita hamil tidak boleh dipandang rendah.

Pelbagai Cara Mengatasi Hidung yang Sesak

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh rhinitis, dalam kalangan yang lain:

1. Bersihkan saluran hidung

Bersihkan saluran hidung dengan bilas campuran air garam (masin), berguna untuk menghilangkan lendir. Caranya, campurkan 250-500 ml air suam dengan atau satu sudu teh garam dan sedikit baking soda dalam lembangan bersih.

Wanita hamil boleh berdiri di hadapan sink dan memiringkan kepalanya ke satu sisi. Selepas itu, tuangkan sebilangan kecil campuran ke telapak tangan anda dan masukkan ke dalam satu lubang hidung secara bergantian dan buang ke dalam singki.

Lakukan ini berulang kali sehingga hidung wanita hamil berasa lebih selesa. Sebilangan penyelesaian boleh memasuki kerongkong. Namun, jangan risau, kerana ini tidak berbahaya.

Wanita hamil juga dapat membersihkan hidung dengan menggunakan produk serupa yang boleh dibeli di farmasi.

2. Mandi dengan air suam

Cara mengatasi rhinitis ketika hamil seterusnya adalah mandi air suam. Semasa mandi air suam, wanita hamil disarankan untuk mencuci muka dengan kain lap yang telah dicelupkan ke dalam air suam. Kaedah ini dapat membantu mengurangkan keluhan kesesakan hidung.

3. Gunakan pelembap

Penggunaan pelembap di dalam bilik dapat membantu menjaga udara agar tetap lembap, dan juga menghilangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh rhinitis. Wanita hamil boleh menggunakannya di dalam bilik, sehingga mereka tidur dengan nyenyak dan selesa. Selain itu, tidur dengan bantal bertumpuk juga dapat membuat wanita hamil tidur dengan selesa.

4. Lakukan senaman ringan

Melakukan senaman ringan berguna untuk mengatasi kesesakan hidung. Walau bagaimanapun, sebelum melakukan sukan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui sukan apa yang selamat untuk wanita hamil.

5. Elakkan pencetus alergi

Wanita hamil juga dapat melegakan simptom rhinitis dengan mengelakkan alergen, seperti asap rokok, terdedah kepada bahan kimia, dan pencemaran udara.

Selain itu, jaga kebersihan lingkungan sekitarnya, seperti kamar tidur, dari kotoran dan debu yang mungkin melekat. Elakkan juga asap rokok dan asap kenderaan, jadi wanita hamil disarankan memakai topeng ketika membersihkan bilik atau ketika melakukan aktiviti luar.

Walaupun rhinitis apabila kehamilan boleh mengganggu keselesaan, wanita hamil masih harus mengelakkan pengambilan ubat secara sembarangan, ya!

Wanita hamil disarankan melakukan rawatan di atas dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Ini penting untuk dilakukan, terutamanya jika rhinitis Kehamilan telah mengganggu keselesaan tidur dan menyukarkan wanita hamil untuk melakukan aktiviti harian.