Keluarga

Punca sesak nafas semasa mengandung dan cara mengatasinya

Wanita hamil sering mengalami sesak nafas semasa kehamilan lewat atau pada trimester ketiga. Selain mengganggu aktiviti harian, keadaan ini tentunya boleh membuat wanita hamil risau.

Tidak dapat dinafikan bahawa sesak nafas dikaitkan dengan penyakit serius, seperti kegagalan jantung dan asma. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu takut. Sesak nafas semasa lewat kehamilan pada amnya tidak disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya.

Punca Sesak Nafas Semasa Mengandung

Tahap peningkatan hormon progesteron dalam badan adalah salah satu penyebab sesak nafas. Ini adalah keadaan normal yang berlaku semasa kehamilan.

Progesteron adalah hormon semula jadi yang dihasilkan oleh badan dan berfungsi untuk mengekalkan perkembangan si kecil di dalam rahim. Sekiranya pengeluaran hormon progesteron menurun, wanita hamil berpotensi keguguran.

Selain peningkatan hormon progesteron, sesak nafas juga boleh disebabkan oleh pembesaran rahim. Saiz rahim wanita hamil akan terus meningkat berikutan pertumbuhan si kecil. Rahim yang membesar akan memberi tekanan pada otot paru-paru bawah (diafragma) dan menyukarkan wanita hamil untuk bernafas. Keadaan ini normal. Sesak nafas yang dirasakan oleh wanita hamil akan berkurang setelah bayi dilahirkan.

Walau bagaimanapun, sesak nafas juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lain. Wanita hamil harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya sesak nafas terasa sangat teruk, atau disertai dengan munculnya gejala lain, seperti:

 • Batuk berterusan atau batuk darah.
 • Demam.
 • Sakit dada.
 • Pucat.
 • Denyutan jantung dan nadi menjadi lebih pantas daripada biasa.
 • Rasanya seperti saya akan pengsan.
 • Bibir, jari, atau jari kaki biru.
 • Bengkak pada bahagian badan tertentu, seperti kaki dan muka.

Sesak nafas semasa kehamilan lewat yang tidak disebabkan oleh masalah kesihatan yang serius pada amnya tidak teruk atau mengganggu aktiviti. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil mengalami sesak nafas dengan gejala tambahan, mungkin terdapat keadaan perubatan seperti anemia, asma, preeklampsia dan radang paru-paru. Sesak nafas kerana penyakit ini adalah sesuatu yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Mengendalikan Sesak Nafas Semasa Mengandung

Sesak nafas semasa kehamilan lewat adalah keadaan yang mengganggu. Wanita hamil boleh mengambil langkah berikut untuk mengurangkan sesak nafas yang mereka alami:

 • Perhatikan kedudukan badanCobalah untuk tetap tegak ketika duduk atau berdiri, dan hindar dari memusingkan sebanyak mungkin. Melenturkan boleh memberi tekanan pada paru-paru yang menyukarkan wanita bernafas.
 • Letakkan sokongan semasa tidurSemasa tidur, gunakan bantal untuk menyokong bahagian atas badan. Ini akan mengurangkan tekanan pada paru-paru yang berasal dari rahim.
 • BersenamSenaman ringan seperti berjalan kaki, yoga, atau berenang dapat membantu wanita hamil bernafas. Elakkan melompat atau ponteng. Beristirahat atau berhenti bersenam ketika ibu hamil merasa letih.
 • BerehatlahLuangkan masa untuk berehat. Semakin cemas dengan sesak nafas anda, semakin besar kemungkinan sesak nafas anda akan bertambah buruk. Tidur atau rehatkan badan ketika ibu hamil merasakan keperluannya.

Pada dasarnya, risiko sesak nafas semasa akhir kehamilan dapat dikurangkan dengan makan makanan yang sihat, menjaga berat badan, dan minum air yang cukup. Periksa dan dapatkan nasihat lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda, jika kaedah di atas belum dapat melegakan sesak nafas yang muncul.