Keluarga

Jangan memandang rendah, berikut adalah faedah di sebalik masa keluarga

Masa bersama keluarga atau masa keluarga adalah saat ketika anda dan ahli keluarga anda melakukan aktiviti bersama. Di sebalik detik ini, terdapat banyak faedah, baik untuk anda, pasangan, dan anak-anak.

Keletihan bekerja pada hari kerja mungkin membuatkan anda ingin menghabiskan hujung minggu dengan bermalas-malasan sepanjang hari. Namun, kadangkala anda harus menggunakan hujung minggu anda untuk mengejar kerja pejabat yang belum selesai. Walaupun begitu, alangkah baiknya jika anda dapat meluangkan masa hujung minggu untuk melakukannya masa bersama keluarga.

Masa bersama keluarga tidak selalu bermaksud anda harus keluar dan menghabiskan banyak wang, kamu tahu. Terdapat banyak aktiviti di rumah yang boleh anda lakukan dengan ahli keluarga, seperti memasak, membaca buku, menanam tanaman di halaman anda, atau menonton filem bersama.

Satu siri faedah Masa bersama keluarga

Sebentar masa bersama keluarga, anda dapat bertukar cerita dan pengalaman dengan anak-anak dan pasangan. Ini dapat menjadikan hubungan keluarga anda lebih rapat dan mesra. Ingat, kunci untuk hubungan keluarga yang harmoni adalah komunikasi yang baik. Berikut adalah beberapa faedahnya masa bersama keluarga untuk keluarga:

Untuk ibu bapa

1. Menjalin keharmonian

Tidak mustahil kesibukan bekerja atau menjaga anak dapat mengurangkan masa dengan pasangan anda. Masa bersama keluarga boleh menjadi peluang untuk meluangkan masa dengan pasangan anda agar hubungan anda tetap harmoni.

Hubungan ibu bapa yang harmoni dapat membina hubungan yang harmoni juga antara anak-anak. Ini kerana anak-anak akan mengambil contoh dari cara ibu bapa berkomunikasi dan berinteraksi antara satu sama lain.

2. Bersantai dari aktiviti harian

Sekiranya anda pening dengan timbunan kerja di rumah atau di pejabat, masa bersama keluarga boleh menjadi masa untuk melepaskan keletihan dari aktiviti harian. Melalui saat ini, anda boleh membiarkan diri anda ketawa terbahak-bahak bersama anak dan pasangan anda.

Walaupun kelihatan sederhana, ketawa dengan keluarga dapat mengurangkan tekanan dan kemurungan, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan baik untuk kesihatan jantung. kamu tahu. Jadi, ayuh, luangkan masa untuk berseronok bersama keluarga.

2. Momen untuk menunjukkan perkara yang baik kepada anak-anak

Kerana anak-anak suka meniru ibu bapa mereka, anda perlu menjadi model peranan yang baik untuknya. sekarangAnda boleh menggunakan aktiviti keluarga sebagai kaedah untuk mengajar perkara-perkara baik kepada anak-anak.

Contohnya, apabila anda dan pasangan membawa anak anda menanam tanaman di kebun, anda boleh mengajarnya cara mencintai tanaman. Apabila anda meminta pasangan anda untuk membantu anda mendapatkan sesuatu, berikan contoh kepada anak anda tentang cara meminta kebaikan dan cara menghormati orang lain dengan mengucapkan 'terima kasih'.

Untuk kanak-kanak:

1. Buat mereka merasa disayangi dan dijaga oleh ibu bapa mereka

Apabila ibu bapa meluangkan masa untuk melakukan masa bersama keluargaAnak-anak akan merasa disayangi dan dijaga oleh ibu bapa mereka. Sekiranya pada hari-hari biasa anda sering membiarkan anak-anak bermain sendiri dengan mainannya, masa bersama keluarga Anda boleh menggunakannya untuk bermain dengan anak anda dan mengetahui aktiviti apa yang dia suka.

2. Tempat untuk meluahkan perasaan

Apabila kanak-kanak semakin tua, perasaan dan tingkah laku kanak-kanak berkembang, terutamanya kanak-kanak yang sudah remaja. Ini boleh menyebabkan anak kadang kala merasa bingung dengan apa yang dirasakannya atau apa yang sebenarnya perlu dilakukannya.

Masa bersama keluarga boleh menjadi tempat untuk kanak-kanak membuka dan meluahkan perasaan, menyampaikan keluhan, atau bertanya perkara yang mereka tidak faham. Namun, ibu bapa juga perlu bersikap terbuka agar anak-anak tidak merasa malu untuk melakukan ini.

3. Meningkatkan kemahiran sosial

Masa bersama keluarga dapat mengajar anak-anak untuk belajar berkeyakinan dan bersosial dengan persekitaran mereka. Sekiranya anak itu terbiasa menjalin komunikasi yang sihat dengan ibu bapanya, diharapkan nanti dia tidak mengalami kesukaran untuk berteman di luar rumah.

Masa bersama keluarga adalah perkara mudah, tetapi penuh dengan faedah. Oleh itu, cubalah selalu meluangkan masa untuk anak dan pasangan anda, sama ada untuk berbual atau bergelak ketawa bersama.

Sekiranya boleh, luangkan masa untuk masa bersama keluarga setiap hari, bukan hanya pada hujung minggu. Walaupun hanya 30 minit, itu cukup untuk membina hubungan yang lebih baik dengan pasangan dan anak anda.