Keluarga

Impetigo pada Kanak-kanak, Punca Ini dan Cara Mengatasinya

Impetigo pada kanak-kanak adalah salah satu jenis jangkitan kulit yang paling biasa. Keadaan ini boleh menyebabkan luka di bahagian badan, tetapi lebih kerap berlaku pada bahagian muka, tangan, dan lampin. Ayuh, Bun, cari tahu apa yang menyebabkan impetigo pada kanak-kanak dan bagaimana mengatasinya.

Impetigo adalah penyakit berjangkit kulit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap berlaku pada bayi dan kanak-kanak. Impetigo akan sering membuat kanak-kanak cerewet kerana merasa gatal. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini juga berisiko menyebabkan jangkitan yang lebih teruk.

Sebab dan Jenis Impetigo pada Kanak-kanak

Penyebab utama impetigo pada kanak-kanak adalah jangkitan bakteria, misalnya bakteria Streptokokus dan Staphylococcus. Penularan berlaku apabila anak-anak bersentuhan langsung dengan orang yang mengalami impetigo atau melalui objek yang telah dicemari bakteria, seperti mainan, pakaian, atau air kotor.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anak untuk mengalami impetigo, seperti cuaca lembab, sistem imun yang lemah, diabetes, dermatitis atopik atau alergi kulit, dan luka pada kulit, seperti calar atau gigitan serangga.

Penyakit Impetigo pada kanak-kanak terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

Impetigo bukan bullous

Impetigo bukan bullous paling kerap berlaku pada kanak-kanak. Jangkitan kulit ini biasanya bermula dengan munculnya lepuh seperti gigitan serangga di muka atau di sekitar hidung dan mulut. Kemudian, lepuh atau lebam boleh merebak ke bahagian badan yang lain.

Lepuh ini boleh meletus dari calar atau gosok pada pakaian. Cecair yang keluar dari lepuh ini dapat merengsakan kulit di sekitarnya, membuat kulit menjadi merah, dan membuat kudis berwarna coklat kekuningan atau keemasan.

Dalam kes yang teruk, impetigo tidak menular dapat dicirikan oleh gejala lain, seperti demam, kelemahan, kelenjar getah bening, dan sakit.

Biasanya keadaan ini dapat sembuh tanpa meninggalkan bekas luka dalam sekitar 2-3 minggu.

Impetigo non-bulous umumnya tidak menimbulkan rasa sakit, tetapi sangat gatal, Bun, jadi si kecil anda akan rewel dan ingin menggaru kulitnya secara berterusan.

Dorongan bulus

Walaupun kurang biasa pada kanak-kanak, impetigo bulosa dapat mempengaruhi bayi baru lahir hingga usia 2 tahun. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria Staphylococcus dan akan menyebabkan lepuh yang besar hingga kira-kira 2 cm.

Lepuh biasa terdapat pada lipatan badan, seperti siku, lutut, ketiak, dan pangkal paha, dan bertahan selama 2-3 hari sebelum patah. Setelah pecah, lepuh akan meninggalkan sakit atau kudis kuning-coklat, tanpa meninggalkan bekas luka di sekitar luka.

Jika dibandingkan dengan impetigo bulous, impetigo bulosa lebih menyakitkan. Kerana sakit, anak boleh menjadi lebih rewel daripada biasa.

Inilah Cara Mengatasi Impetigo pada Kanak-kanak

Impetigo pada kanak-kanak perlu diperiksa dan dirawat oleh doktor. Setelah memantau keadaan kulit anak, doktor menetapkan ubat antibiotik dalam bentuk salap, tablet atau sirap. Ubat ini berfungsi untuk membasmi kuman yang menyebabkan jangkitan pada kulit.

Sekiranya doktor menetapkan antibiotik untuk anak kecil anda, pastikan anda memberikannya mengikut dos dan sehingga habis.

Sebagai tambahan kepada antibiotik, doktor anda mungkin juga dapat memberikan ubat untuk melegakan gatal, seperti antihistamin atau serbuk caladine. Semasa pemulihan, doktor secara amnya akan menasihati anak anda agar dijauhkan dari pencetus alergi, seperti habuk, asap rokok, atau makanan tertentu.

Agar impetigo pulih dengan cepat, anda perlu menjauhkan anak anda daripada menggaru kulitnya. Ibu juga perlu menjaga kebersihan tubuh si Kecil, agar dia tidak mengalami impetigo lagi di masa depan.

Beberapa kes impetigo pada kanak-kanak memang boleh sembuh sendiri, tetapi keadaan ini boleh menyebabkan gatal yang sangat menjengkelkan. Selain itu, jika tidak diobati dan dirawat dengan baik, penyakit ini juga berisiko menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti sepsis.

Oleh itu, jika anak kecil anda mengalami impetigo, anda perlu membawanya ke doktor untuk mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found