Kesihatan

Kesan Vasektomi terhadap Prestasi Seks

Vasektomi boleh menjadi pilihan kontraseptif yang selamat untuk lelaki. Walau bagaimanapun, kaedah ini kadang-kadang menimbulkan kegelisahan pada sesetengah lelaki, kerana dikhuatiri akan mempengaruhi kualiti hubungan seksual mereka dengan pasangan mereka.

Vasektomi adalah salah satu kaedah kontrasepsi yang paling berkesan pada lelaki. Prosedur ini bersifat tetap, tetapi lelaki masih boleh mengalami ejakulasi. Namun, air mani yang dikeluarkan melalui ejakulasi tidak mengandungi sperma sehingga proses persenyawaan telur tidak akan terjadi.

Sekilas vasektomi

Dalam keadaan normal, sperma yang dihasilkan di testis akan mengalir melalui saluran vas deferens ke arah uretra. Sperma ini akan dilepaskan bersama dengan air mani semasa ejakulasi semasa hubungan seksual.

Sekiranya ejakulasi dilakukan di rahim, maka proses persenyawaan telur oleh sperma dapat terjadi. Ini membolehkan kehamilan berlaku.

Melalui prosedur vasektomi, tiub pembawa sperma atau vas deferens Ini akan terputus, sehingga air mani tidak akan mengandung sperma semasa ejakulasi. Oleh itu, kehamilan dapat dicegah.

Kesan Vasektomi terhadap Prestasi Seks

Kaedah vasektomi masih sering menjadi perhatian. Salah satunya ialah mitos bahawa vasektomi boleh mempengaruhi rangsangan seksual lelaki. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku.

Selepas vasektomi, seorang lelaki masih dapat merasakan ereksi dan bahkan ejakulasi. Ini kerana vasektomi tidak mempengaruhi pengeluaran testosteron hormon lelaki. Walaupun tidak lama selepas vasektomi dilakukan kadang-kadang terdapat rasa sakit pada testis, tetapi ini hanya sementara.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pada lelaki yang telah menjalani prosedur vasektomi, tidak ada perbezaan kepuasan seksual dibandingkan dengan mereka yang belum menjalani vasektomi.

Begitu juga dengan pasangan mereka, kajian menunjukkan bahawa pasangan lelaki yang menjalani vasektomi tidak menunjukkan aduan yang berkaitan dengan kepuasan seksual.

Beberapa hari setelah menjalani prosedur vasektomi di hospital, anda disyorkan untuk menunggu kira-kira 8-12 minggu selepas pembedahan. Penting untuk anda memperhatikan kehadiran sperma yang tersisa agar kehamilan tidak berlaku.

Air mani yang keluar semasa ejakulasi setelah vasektomi tidak akan jauh berbeza kerana sperma hanya sebahagian kecil dari air mani secara keseluruhan.

Risiko KomplikasiApa yang Boleh Berlaku Selepas Vasektomi

Sebagai kaedah kontrasepsi tetap, vasektomi mempunyai kelebihan sebagai prosedur yang selamat. Namun, seperti prosedur perubatan lain, vasektomi juga membawa risiko komplikasi, walaupun jarang terjadi. Risiko ini merangkumi:

 • Pendarahan atau pembekuan darah (hematoma) di skrotum
 • Terdapat darah di dalam air mani
 • Pengumpulan cecair di testis
 • Kista yang tidak normal dalam epididimis (spermatocele)
 • Jangkitan di tempat pembedahan disertai demam atau kemerahan
 • Sakit di testis yang bertahan lama
 • Granuloma sperma, yang merupakan benjolan keras atau jangkitan pada skrotum akibat kebocoran sperma
 • Hidrokel, kantung berisi cecair yang menyebabkan pembengkakan skrotum

Perkara lain yang juga harus anda perhatikan ialah vasektomi tidak melindungi lelaki daripada penyakit kelamin. Untuk mengelakkan ini, lakukan hubungan seksual yang sihat dengan tidak menukar pasangan atau terus menggunakan kondom.

Perkara itu Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menjalani vasektomi

Pembedahan vasektomi harus dilakukan dengan persetujuan dengan pasangan, kerana kaedah kontrasepsi ini umumnya bersifat permanen. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum menjalani vasektomi, termasuk:

 • Jangan berniat memiliki atau menambah bilangan anak lagi.
 • Elakkan membuat keputusan semasa anda tertekan atau mengalami tekanan psikologi.
 • Bincangkan dengan pasangan anda mengenai rancangan pembedahan yang akan dijalankan.

Di samping itu, prosedur vasektomi juga dapat dipertimbangkan jika pasangan anda mempunyai keadaan yang tidak memungkinkan untuk hamil lagi atau mempunyai gangguan genetik yang tidak ingin anda sampaikan kepada anak anda.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai vasektomi atau merancang menjalani prosedur, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan membantu menentukan jenis kontrasepsi yang tepat mengikut keadaan dan keperluan anda.