Keluarga

Punca Tekak Panas Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Tekak panas semasa mengandung tidak membahayakan janin secara langsung. Walaupun begitu, keadaan ini boleh membuatkan wanita hamil malas makan dan tidak selesa ketika bercakap. Ketahui sebab dan rawatan agar aktiviti dan keselesaan wanita hamil tidak terganggu.

Perubahan keadaan badan semasa kehamilan menjadikan sistem imun wanita hamil menjadi lemah, menjadikannya lebih mudah terkena pelbagai penyakit, seperti selesema dan sakit tekak. Sakit tekak semasa mengandung boleh menjadi salah satu gejala keadaan ini.

Pelbagai Punca Tekak Panas Semasa Kehamilan

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan wanita hamil merasa panas atau sakit tekak, di antaranya penyakit asid perut, asma, alergi, terdedah kepada pencemaran atau bahan kimia dan perengsa tertentu. Walaupun begitu, jangkitan pada hidung dan tekak, seperti selesema dan selesema, dianggap sebagai penyebab kerongkong panas yang paling biasa.

Jangkitan ini paling sering disebabkan oleh virus, seperti rhinovirus dan influenza. Tetapi selain virus, kadang-kadang tekak panas akibat jangkitan juga boleh disebabkan oleh bakteria. Jangkitan boleh menjadikan kawasan kerongkong wanita hamil jengkel dan radang.

Keadaan ini boleh membuatkan tekak terasa panas, gatal dan sakit. Sebagai tambahan kepada gejala ini, tekak panas akibat jangkitan juga boleh disertai dengan gejala lain, seperti kesukaran menelan, batuk, demam, hidung berair atau tersumbat, amandel merah dan bengkak, dan sakit kepala.

Merawat Sakit Tenggorokan Semasa Kehamilan Tanpa Menambah Risiko

Sekiranya tidak terlalu mengganggu, kerongkong panas semasa kehamilan dapat ditangani secara bebas di rumah dengan langkah mudah berikut:

  • Tingkatkan waktu rehat dan jadikan bilik lebih lembap, misalnya dengan memasang pelembap udara, tetapi pastikan bilik dijaga bersih.
  • Minum banyak air. Wanita hamil disarankan minum sekitar 2.5 liter air sehari atau sekitar 10 gelas air.
  • Berkumur dengan air suam yang dicampurkan dengan garam.
  • Minum air suam dengan campuran lemon dan madu di dalamnya.

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk melegakan sakit tekak, wanita hamil tidak tergesa-gesa untuk minum ubat, terutamanya jika kehamilannya masih di bawah tiga bulan. Dikhuatiri pengambilan ubat pada trimester pertama boleh mempengaruhi pembentukan dan perkembangan organ janin.

Walau bagaimanapun, walaupun kehamilan berusia lebih dari tiga bulan, wanita hamil mesti tetap berhati-hati ketika mengambil ubat. Lebih baik bertanya kepada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang ubat, termasuk ubat herba.

Beberapa jenis ubat, seperti aspirin dan ibuprofen, tidak boleh diambil untuk melegakan simptom panas dan sakit tekak. Begitu juga dengan ubat-ubatan herba, kerana tidak banyak kajian yang menyatakan bahawa ubat-ubatan herba selamat untuk dimakan semasa kehamilan.

Sementara beberapa ubat lain, seperti paracematol, boleh dimakan tetapi dengan peraturan tertentu. Penggunaan antibiotik untuk merawat tekak panas akibat jangkitan virus dianggap tidak berkesan. Ubat ini hanya digunakan apabila keadaannya disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Pengambilan antibiotik hanya perlu dan mesti sesuai dengan nasihat doktor. Pengambilan antibiotik secara sembarangan boleh membahayakan wanita hamil dan janin.

Namun, pencegahan masih lebih baik daripada mengubati. Cara-cara untuk mencegah sakit tekak semasa mengandung termasuk mengelakkan kontak dengan orang yang sakit, tidak menggunakan peralatan makan dan minum dengan orang yang sakit, mencuci tangan dengan kerap, makan makanan yang sihat, minum air secukupnya, dan mendapat vaksinasi selesema.

Sekiranya beberapa kaedah di atas telah dilakukan tetapi tekak panas masih mengganggu keselesaan semasa kehamilan, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found