Kesihatan

Sindrom Cermin - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom cermin adalah keadaan ketika seorang wanita hamil dan bayinya yang belum lahir mengalami bengkak akibat penumpukan cecair. Sindrom cermin biasanya dicirikan oleh olehgejala preeklamsia pada wanita hamil.

Sindrom cermin adalah komplikasi kehamilan yang jarang berlaku. Kemunculan awal penyakit ini biasanya pada usia kehamilan 16-34 minggu. Dari segi perubatan, penyakit ini juga disebut Sindrom Ballantyne atau edema tiga.

Gejala Sindrom Cermin

Gejala dan tanda sindrom cermin pada wanita hamil serupa dengan preeklamsia, iaitu:

 • Bengkak anggota badan
 • Peningkatan berat badan dengan cepat dalam masa yang singkat
 • Tekanan darah tinggi semasa mengandung
 • Terdapat protein dalam air kencing

Semasa dalam janin, gejala termasuk jumlah cecair amniotik dan plasenta yang menebal. Jika dilihat melalui ultrasound, janin juga kelihatan bengkak, terutama di jantung, hati, dan limpa.

Bila hendak berjumpa doktor

Sindrom cermin dan preeklamsia adalah keadaan yang membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Oleh itu, berjumpa dengan pakar sakit puan sekiranya gejala di atas muncul semasa kehamilan.

Lakukan pemeriksaan kehamilan sebulan sekali pada trimester pertama dan kedua, kemudian 1-2 minggu sekali pada trimester ketiga. Selain memantau kesihatan wanita hamil dan perkembangan janin, pemeriksaan kehamilan rutin dapat mengesan kelainan pada janin lebih awal.

Punca Sindrom Cermin

Tidak diketahui apa yang menyebabkan sindrom cermin, tetapi keadaan ini dianggap berkaitan dengan hidrops fetalis, yang merupakan penumpukan cairan di organ janin, terutama di paru-paru, jantung, dan perut janin.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui, sindrom cermin diketahui lebih biasa pada wanita hamil dengan keadaan berikut:

 • Mempunyai darah rhesus yang berbeza dengan janin
 • Menderita sindrom transfusi kembar-ke-kembar (TTTS) pada kehamilan kembar
 • Mengalami jangkitan virus semasa kehamilan
 • Terdapat tumor pada janin atau plasenta.

Diagnosis Sindrom Cermin

Seperti yang dijelaskan di atas, gejala sindrom cermin serupa dengan preeklamsia. Oleh itu, kaedah pemeriksaan untuk sindrom cermin adalah sama dengan kaedah yang digunakan untuk menentukan preeklampsia. Pemeriksaan juga dilakukan untuk memeriksa sama ada terdapat penumpukan cecair pada janin atau hidrops fetalis.

Beberapa kaedah pemeriksaan yang dijalankan adalah:

 • Pemeriksaan tekanan darah
 • Pengukuran tahap protein dalam air kencing wanita hamil
 • Ultrasound kehamilan untuk melihat penumpukan cecair pada janin
 • Pemeriksaan sampel amniotik atau amniosentesis

Rawatan Sindrom Cermin

Cara mengatasi sindrom cermin adalah membuang janin dengan segera. Sekiranya usia janin belum matang, ibu akan melalui proses kelahiran pramatang. Persalinan pramatang boleh dilakukan dengan memberi ubat yang merangsang persalinan atau dengan pembedahan caesar.

Setelah bayi dilahirkan, doktor akan mengambil tindakan membuang lebihan cecair dari badan bayi. Doktor anda juga akan memberi anda ubat untuk mencegah kegagalan jantung dan membantu buah pinggang anda membuang lebih banyak cecair badan.

Selanjutnya, bayi pramatang ini akan dirawat secara intensif di hospital unit rawatan intensif neonatal (NICU).

Komplikasi Sindrom Cermin

Walaupun sindrom cermin jarang berlaku, keadaan ini boleh membahayakan wanita hamil dan janin. Dalam beberapa kes, sindrom cermin boleh mencetuskan anemia dan kegagalan jantung pada wanita hamil. Semasa dalam janin, sindrom cermin boleh menyebabkan keguguran atau kematian di rahim.

Pencegahan Sindrom Cermin

Sindrom cermin sukar dicegah. Pencegahan terbaik adalah melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar kandungan. Pemeriksaan kehamilan bertujuan untuk memantau keadaan ibu dan janin, serta mengesan lebih awal jika terdapat kelainan, baik pada ibu dan janin.