Kesihatan

Vena varikos pada wanita hamil, ini adalah penyebab dan bagaimana menanganinya

Vena varikos pada wanita hamil dipicu oleh hormon kehamilan, rahim yang membesar, dan peningkatan jumlah darah. Walaupun sering terjadi, ada cara semula jadi yang dapat anda lakukan untuk menangani aduan ini.

Vena varikos pada wanita hamil biasanya berlaku di kaki, kawasan faraj, dan di sekitar punggung dan dubur. Vena varikos berlaku apabila saluran darah yang paling dekat dengan permukaan kulit menjadi melebar dan membengkak. Vena varikos dicirikan oleh saluran darah berubah menjadi biru atau ungu dan menonjol.

Punca dan Faktor Risiko Vena Varikos pada Wanita Hamil

Vena varikos pada wanita hamil menyebabkan rasa tidak selesa kerana boleh menyebabkan kaki menjadi berat dan sakit, kulit di sekitar vena varikos terasa gatal, berdenyut, dan terasa sakit.

Ketidakselesaan boleh muncul pada bila-bila masa, tetapi biasanya bertambah buruk pada waktu petang dan petang, terutama setelah wanita hamil melakukan banyak aktiviti dan berdiri terlalu lama.

Vena varikos pada wanita hamil boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk:

Peningkatan jumlah darah di dalam badan

Semasa mengandung, jumlah darah dalam badan meningkat. Keadaan ini dapat memampatkan saluran darah dan tekanan pada urat ini dapat mencetuskan penampilan vena varikos pada wanita hamil.

Vena adalah saluran darah yang mengembalikan darah dari pelbagai tisu badan ke jantung. Kerana anatomi kita adalah tegak lurus, bahagian paling jauh jantung adalah kaki. Ini menjadikan urat di kaki mempunyai tugas yang sukar kerana mereka harus melawan graviti dalam membawa darah kembali ke jantung.

Pertumbuhan janin di rahim

Semasa janin tumbuh, rahim juga akan membesar dan dapat memampatkan urat besar di bahagian kanan badan, iaitu vena cava inferior. Ini akan menyebabkan peningkatan tekanan pada urat di kaki, menyebabkan vena varikos muncul.

Kesan hormon kehamilan

Peningkatan tahap hormon progesteron semasa mengandung boleh menjadikan dinding saluran darah melebar. Pelebaran dinding vena akan mencetuskan terjadinya vena varikos.

Risiko mengembangkan vena varikos lebih tinggi pada wanita hamil yang mempunyai sejarah keluarga vena varikos. Risiko lain yang menyebabkan wanita hamil rentan terhadap vena varikos adalah mengandung anak kembar, usia kehamilan meningkat, berat badan berlebihan, dan kebiasaan berdiri terlalu lama.

Cara Mengatasi Vena Varikos pada Wanita Hamil

Terdapat pelbagai cara yang boleh diambil untuk merawat dan mencegah urat varikos pada wanita hamil. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Angkat kaki

Semasa berbaring, jaga kaki anda lebih tinggi daripada jantung anda. Caranya adalah dengan meletakkan beberapa bantal dan meletakkan kaki anda di atasnya. Kedudukan ini dapat membantu melancarkan peredaran darah.

2. Menukar kedudukan duduk dan berdiri

Elakkan berdiri atau duduk terlalu lama. Sekiranya anda berdiri terlalu lama, maka rehatkan kaki dengan duduk sebentar. Sebaliknya, jika anda terlalu lama duduk, cubalah berdiri atau berjalan sebentar. Elakkan juga duduk dengan kaki anda disilangkan.

3. Mengekalkan berat badan

Berat badan yang berlebihan dapat menjadikan beban kerja saluran darah lebih berat dan boleh mencetuskan urat varikos. Jadi, jaga berat badan anda semasa mengandung mengikut nasihat doktor.

4. Melakukan senaman secara berkala

Latihan yang kerap semasa mengandung dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan mencegah urat varikos.

5. Memakai stoking mampatan

Stoking mampatan direka untuk membantu mencegah darah naik di kaki. Anda boleh mendapatkan stoking ini di kedai farmasi atau pusat rawatan kesihatan.

6. Perhatikan kedudukan tidur

Anda dinasihatkan untuk tidur di sisi anda. Kedudukan tidur ini akan mengurangkan tekanan pada urat di kaki dan membuat peredaran darah kembali normal.

7. Makan makanan berserat

Untuk mengelakkan buasir, jenis urat varikos yang berlaku di sekitar dubur dan rektum, anda disarankan untuk makan makanan berserat dan minum banyak air. Sebabnya, tabiat ini dapat membantu mencegah sembelit semasa kehamilan yang menjadi pencetus buasir.

8. Elakkan memakai kasut tumit tinggi

Anda disarankan memakai kasut rata (rata) untuk menjaga peredaran darah di sekitar kaki dan betis. Jadi semasa mengandung, anda dinasihatkan untuk tidak memakai kasut tumit tinggi.

9. Hadkan pengambilan garam

Dengan menghadkan pengambilan garam (natrium) semasa kehamilan, ia akan mengurangkan pembengkakan urat.

Vena varikos pada wanita hamil secara amnya cenderung membaik selepas melahirkan, terutamanya jika anda tidak mempunyai vena varikos sebelum kehamilan. Walau bagaimanapun, jika urat varikos tidak membaik selepas bersalin, anda boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan mendapatkan rawatan selanjutnya.

Vena varikos pada wanita hamil yang semakin teruk, bengkak, kemerahan, dan pendarahan memerlukan rawatan perubatan segera. Oleh itu, segeralah berjumpa dengan pakar sakit puan sekiranya anda mengalami aduan ini.