Kesihatan

Titisan Air Mata Buatan untuk Mata Kering

Mata kering berlaku apabila jumlah cecair untuk membasahi permukaan bola mata berkurang.Untuk melegakan keadaan ini, anda boleh menggunakan titisan air mata buatan.

Selain merawat keadaan mata kering, ubat sakit mata yang mengandungi air mata buatan juga dapat digunakan untuk merawat keadaan tertentu, seperti mata lelah, alergi mata, kerengsaan mata, dan jangkitan mata.

Kebaikan Jatuhan Air Mata Buatan

Mata kering berlaku apabila kelenjar lakrimal tidak menghasilkan air mata yang mencukupi untuk melindungi dan melembapkan permukaan mata.

Biasanya mata kering dicirikan oleh keluhan ketidakselesaan, sakit, atau gatal di mata, mata merah, mata berair, kepekaan terhadap cahaya, mata bengkak, dan tidak dapat melihat dengan jelas.

Untuk merawat keadaan ini, anda boleh menggunakan titisan air mata buatan. Titisan air mata buatan ini berfungsi dengan melincirkan sambil memastikan lapisan permukaan mata lembap.

Jenis Jatuhan Air Mata Buatan

Secara umum, terdapat dua jenis titisan air mata buatan yang dijual di pasaran, iaitu produk yang mengandungi bahan pengawet dan tanpa bahan pengawet:

 • Titik mata dengan pengawet

  Secara amnya, titisan jenis ini dibungkus dalam botol yang boleh dibuka dan ditutup, dan boleh digunakan beberapa kali. Pengawet pada titisan mata digunakan untuk menekan pertumbuhan bakteria, setelah botol dibuka.

  Penggunaan titisan mata jenis ini tidak boleh lebih dari empat kali sehari, kerana jika berlebihan, boleh menyebabkan iritasi pada mata.

 • Titisan air mata buatan tanpa bahan pengawet

  Titisan mata ini dapat dikenal pasti dengan pembungkusan sekali guna mereka. Produk ini lebih selamat digunakan lebih dari empat kali, berbanding produk dengan bahan pengawet, kerana risiko kerengsaan lebih rendah.

Sekiranya kedua-dua jenis ubat di atas tidak berfungsi untuk meredakan keluhan mata kering anda, maka anda boleh mencuba produk dalam bentuk salap mata. Tidak seperti titisan mata, salap mata harus digunakan pada waktu malam sebelum anda tidur, kerana boleh membuat penglihatan kabur.

Untuk merawat mata kering, jangan gunakan titisan mata untuk mata merah. Selain tidak berkesan untuk merawat mata kering, ubat mata merah juga dapat menyebabkan kerengsaan pada keadaan ini.

Cara Menggunakan Jatuhan Yang Betul

Walaupun penggunaan titisan mata kelihatan mudah, masih ada orang yang keliru ketika melakukannya. Terutama semasa menggunakannya pada diri sendiri. Agar tidak tersilap, ikuti langkah-langkah ini semasa menanamkan titisan air mata:

 • Basuh tangan anda dengan sabun dan air terlebih dahulu.
 • Sekiranya anda menggunakan kanta lekap, lebih baik membuangnya sebelum anda menggunakan titisan mata.
 • Miringkan kepala anda dan tarik kelopak mata bawah dengan jari anda, membentuk poket.
 • Dengan tangan yang lain, tahan tetes mata dan bawa hujung penitis dekat dengan mata anda. Perah perlahan-lahan bungkusan ubat sehingga cecair menetes ke dalam kantung mata yang anda buat di bahagian bawah mata.
 • Kemudian tutup mata anda selama 2-3 minit dengan kepala ke bawah. Cuba jangan berkelip dan tekan kelopak mata anda.
 • Letakkan jari anda di sudut mata anda dan berikan tekanan lembut, sehingga titisan mata tidak turun ke hidung dan mulut anda.
 • Lap titisan mata yang berlari di sekitar kawasan muka menggunakan tisu.
 • Sekiranya anda menggunakan lebih dari satu tetes mata yang sama, tunggu 5 minit sebelum menambahkan tetes berikutnya.
 • Ganti dan ketatkan penutup pada botol titisan mata. Jangan sentuh atau bilas hujung pipet.
 • Basuh tangan anda untuk membuang sisa ubat yang masih ada.

Gunakan titisan air mata buatan untuk keadaan mata kering mengikut arahan penggunaan pada pembungkusan. Segera berjumpa pakar oftalmologi sekiranya keluhan mata kering tidak bertambah baik, walaupun menggunakan titisan air mata buatan.