Kesihatan

Ketahui 5 Keadaan Yang Menyebabkan Buta Mata

Mata buta adalah keadaan apabila seseorang tidak dapat melihat sama sekali. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari kecederaan hingga keadaan yang mengakibatkan kehilangan penglihatan.

Buta boleh berlaku pada satu mata (buta separa) atau kedua-duanya (buta lengkap). Untuk beberapa keadaan, kebutaan dapat dicegah dengan mengesan penyebabnya lebih awal dan menjalani rawatan yang sesuai.

Oleh itu, penting untuk memahami pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan kebutaan sebagai bentuk pencegahan dari kemungkinan kehilangan penglihatan.

Pelbagai Penyakit Yang Menyebabkan Buta Mata

Mata buta boleh berlaku secara tiba-tiba atau perlahan seiring bertambahnya usia. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kebutaan:

1. Katarak

Katarak adalah penyakit apabila lensa mata menjadi keruh atau keruh, mengakibatkan penglihatan kabur. Keadaan ini boleh disebabkan oleh proses penuaan, kecederaan, keradangan, atau penyakit tertentu seperti diabetes. Sekiranya tidak dirawat, katarak boleh menyebabkan kebutaan.

Hingga kini, belum diketahui bagaimana untuk mencegah katarak. Walau bagaimanapun, anda boleh menghalang perkembangan penyakit ini dengan mengelakkan pendedahan cahaya ultraviolet dan berhenti merokok.

Katarak yang tidak terlalu teruk boleh dirawat dengan menggunakan kacamata yang diresepkan oleh doktor. Doktor juga akan memberi ubat sekiranya anda menghidap penyakit kronik yang menyebabkan katarak.

Sekiranya gangguan penglihatan bertambah buruk sehingga mengganggu aktiviti harian, pembedahan katarak adalah pilihan rawatan utama yang akan dilakukan oleh doktor.

2. Glaukoma

Glaukoma adalah keadaan apabila saraf optik rosak kerana peningkatan tekanan pada bola mata. Keadaan ini dicirikan oleh mata merah, sakit mata, penglihatan kabur, dan mual dan muntah.

Kerosakan yang teruk pada saraf optik boleh menyebabkan kebutaan hanya dalam beberapa tahun. Untuk mencegah rabun mata, perlu melakukan rawatan untuk mengurangkan tekanan mata, baik dengan memberikan titisan mata, ubat oral, pembedahan laser, atau pembedahan mikro.

3. Retinopati diabetes

Kencing manis kronik atau kronik, terutama yang tidak terkawal, boleh menyebabkan komplikasi yang disebut retinopati diabetes.

Ini berlaku kerana kadar gula dalam darah terlalu tinggi dan dari masa ke masa boleh mencetuskan penyumbatan saluran darah kecil yang menuju ke retina mata. Akibatnya, retina tidak dapat menerima nutrien yang diperlukannya untuk menjaga penglihatan.

Retinopati diabetes secara amnya tanpa gejala atau hanya keluhan penglihatan ringan. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan.

Untuk merawat retinopati diabetes, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan laser. Doktor juga boleh mengesyorkan vitrektomi, iaitu pembedahan untuk membuang gumpalan darah atau tisu parut dari pusat mata.

4. Keratitis

Keratitis adalah keradangan kornea mata yang disebabkan oleh kecederaan mata, jangkitan bakteria atau virus, penggunaan kanta lekap yang tidak betul, atau kekurangan vitamin A.

Gejala keratitis boleh merangkumi mata merah dan berair, penglihatan kabur, mata gatal dan sensasi terbakar, dan kepekaan terhadap cahaya. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keratitis dapat meningkatkan risiko buta mata.

5. Trachoma

Trachoma adalah jangkitan bakteria Chlamydia trachomatis yang boleh menyebabkan kebutaan kekal. Jangkitan bakteria ini dapat menular melalui cairan dari mata dan hidung, atau menggunakan barang yang digunakan oleh penderita, seperti sapu tangan, tuala, dan pakaian.

Gejala trachoma boleh merangkumi kerengsaan mata, pelepasan nanah atau pelepasan dari mata, penurunan ketajaman penglihatan, kepekaan terhadap cahaya, dan mata gatal.

Untuk mengelakkan kebutaan disebabkan oleh beberapa keadaan di atas, anda dapat menjaga kesihatan mata dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti memakan buah dan sayur, menghindari merokok, mencuci tangan sebelum menggunakan kanta lekap, dan tidak menghabiskan terlalu banyak waktu di depan komputer skrin.

Untuk mengelakkan kebutaan, disarankan agar anda selalu memeriksa keadaan mata anda kepada doktor sekurang-kurangnya sekali setahun. Pemeriksaan mata juga penting untuk mengesan lebih awal kemungkinan penyakit yang boleh menyebabkan kebutaan, sehingga rawatan yang sesuai dapat dilakukan.

Copyright pitorriroma.com 2021