Kesihatan

Glossitis: Sebab, Gejala, dan Rawatan

Glossitis adalah keadaan keradangan pada lidah. Walaupun kebanyakannya ringan, glossitis yang teruk boleh menyebabkan kesakitan yang menyukarkan makan atau bercakap. Oleh itu, ini membantu kita mengetahui apa penyebab, gejala, dan cara merawat glossitis.

Glossitis adalah penyakit lidah yang secara amnya menyebabkan lidah menjadi bengkak dan merah. Glossitis juga dapat menyebabkan kerusakan pada papillae, sehingga permukaan lidah terlihat lebih licin, plak, atau retak. Terdapat pelbagai penyebab glossitis. Oleh itu, rawatan juga berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya.

Punca Glossitis

Glossitis boleh berlaku kerana beberapa sebab. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Reaksi alergi dan kerengsaan

Reaksi alergi terhadap makanan dan ubat-ubatan tertentu, seperti pil kawalan kelahiran atau ubat penurun tekanan darah, boleh menyebabkan glossitis. Selain itu, ketidaksesuaian dengan bahan kimia tertentu, seperti ramuan dalam ubat gigi atau asid dalam makanan, juga boleh menyebabkan lidah menjadi jengkel dan meradang.

2. Penyakit berjangkit

Pelbagai penyakit berjangkit, baik yang disebabkan oleh bakteria, virus, dan kulat juga dapat menyebabkan glossitis. Glossitis akibat jangkitan bakteria dan kulat lebih kerap berlaku pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Sementara itu, jangkitan virus yang sering menyebabkan glossitis adalah herpes simplex yang berlaku di bibir.

3. Anemia kekurangan zat besi dan anemia kekurangan vitamin B12

Anemia kekurangan zat besi dan vitamin B12 juga dapat memicu glossitis. Kedua-dua keadaan dicirikan oleh tahap hemoglobin yang rendah dalam darah. Ini boleh menyebabkan kekurangan pengambilan oksigen ke otot dan permukaan lidah, sehingga tisu rosak dan meradang.

4. Trauma mulut

Glossitis juga boleh berlaku disebabkan oleh pembakaran lidah, misalnya dari minum air yang terlalu panas, atau kerana sayatan di lidah. Penggunaan pendakap juga dapat meningkatkan risiko terkena glossitis.

5. Kekurangan vitamin B

Vitamin B berperanan besar dalam menjaga kesihatan mulut, termasuk pertumbuhan semula tisu dan papillae di permukaan lidah. Itulah sebabnya kekurangan vitamin B, terutama vitamin B2, B3, B6, B9, dan B12 juga boleh menyebabkan anda mengalami glossitis.

Selain penyebab di atas, ada juga perkara lain yang dapat menyebabkan glossitis, termasuk dehidrasi, penyakit autoimun, tabiat merokok, pengambilan alkohol, hingga faktor genetik.

Gejala Glossitis

Gejala glossitis biasanya bergantung kepada penyebab glossitis itu sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala biasa yang akan muncul jika anda mengalami keadaan ini, iaitu:

  • Menyakitkan
  • Bengkak
  • Keretakan pada permukaan lidah
  • Kehilangan papillae (lidah kelihatan licin)
  • Perubahan warna lidah, boleh menjadi kemerahan atau pucat
  • Kesukaran bercakap, makan, atau menelan
  • Lepuh dan lebam di lidah
  • Kehadiran plak di lidah

Rawatan Glossitis

Sekiranya anda mengalami gejala glossitis seperti di atas dan keadaannya sangat membimbangkan, anda harus segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Doktor gigi akan bertanya kepada anda mengenai aduan dan sejarah perubatan anda, serta memeriksa keadaan lidah dan mulut anda. Sekiranya diperlukan, doktor gigi juga boleh mengambil sampel darah anda untuk diperiksa.

Sekiranya glossitis disebabkan oleh anemia atau kekurangan vitamin B, doktor anda akan menetapkan suplemen zat besi dan vitamin B kompleks. Namun, anda juga akan disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan nutrien ini.

Doktor anda mungkin menetapkan antibiotik dan ubat jangkitan lain jika glossitis disebabkan oleh jangkitan. Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat kortikosteroid topikal untuk menghilangkan kemerahan dan kesakitan akibat glossitis.

Di samping itu, anda juga akan dinasihatkan untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi di rumah, dengan menyikat dan membersihkan benang dua kali sehari. Tabiat sihat ini berguna untuk meringankan gejala glossitis dan mencegah glossitis daripada berulang pada masa akan datang.

Sekiranya doktor gigi anda menganggap glossitis anda disebabkan oleh penyakit, seperti penyakit autoimun, dia mungkin merujuk anda kepada pakar lain untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.