Kesihatan

Air liur PCR, Ujian COVID-19 Yang Lebih Selesa

Salivary PCR adalah salah satu kaedah untuk mendiagnosis COVID-19 dengan sampel air liur. Ujian PCR ini dianggap lebih selesa untuk pesakit daripada PCR sapu. Walau bagaimanapun, bagaimana PCR air liur berfungsi dan seberapa berkesannya? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Ujian PCR dianggap paling tepat untuk mendiagnosis penyakit COVID-19. Ujian ini menggunakan sampel lendir yang diambil dari nasofaring, yang merupakan bahagian antara hidung dan tekak, atau dari orofaring, yang merupakan bahagian belakang tekak. Persampelan dilakukan dengan kaedah sapu menggunakan batang gentian dacron.

Walaupun mempunyai tahap ketepatan yang tinggi, proses swab (sapu) yang dilakukan ketika mengambil sampel lendir sering membuat banyak orang mengadu ketidakselesaan. Oleh itu, satu alternatif telah muncul dalam bentuk ujian PCR air liur yang dianggap lebih senang dan senang dilakukan.

Ketahui Kelebihan dan Cara Air liur PCR Berfungsi

Ujian PCR dengan sampel air liur mulai dikembangkan pada tahun 2020 dan telah diuji oleh beberapa negara, seperti Amerika Syarikat, Jerman, Jepang, dan Korea Selatan.

Penggunaan sampel air liur dalam ujian PCR mempunyai tujuan utama untuk mempercepat proses mengesan kes COVID-19 dan menjadikan proses persampelan lebih selesa, terutama bagi kanak-kanak.

Bukan itu sahaja, proses pengambilan air liur (air liur) lebih praktikal dan lebih sederhana daripada PCR sapu Diharapkan ia dapat meredakan kerja pekerja kesihatan dan mencegah jangkitan kepada pekerja kesihatan.

Berikut adalah cara mengambil sampel PCR air liur:

  • Pegawai perubatan akan mengarahkan anda membersihkan kerongkong dengan menghilangkan kahak sebanyak 3 kali.
  • Anda akan diminta mengumpulkan 0-5-1 mL (sekitar 1 sudu teh) air liur ke dalam tiub kosong yang kering dan steril.
  • Anda harus menutup tiub sebaik sahaja sampel air liur terkumpul.
  • Pegawai perubatan akan mencampurkan sampel air liur dengan VTM (medium pengangkutan viral), yang merupakan cecair yang berfungsi untuk mengelakkan sampel daripada dicemari oleh bakteria.

Setelah proses pengumpulan selesai, sampel air liur akan dibawa ke makmal untuk dikesan sama ada terdapat bahan genetik untuk virus Corona di dalamnya.

Agar hasilnya lebih tepat, ada beberapa perkara yang harus dielakkan sekurang-kurangnya 30-60 minit sebelum menjalankan ujian COVID-19 dengan air liur PCR, iaitu:

  • Makan
  • Minum
  • Merokok, rokok biasa dan e-rokok
  • Pengambilan gula-gula getah

Selain itu, ujian PCR air liur juga akan lebih tepat jika hasilnya dilakukan pada minggu pertama sejak munculnya gejala dan pada waktu pagi ketika mulut belum tercemar dengan sisa makanan atau minuman.

Keberkesanan Air liur PCR dalam Mendiagnosis COVID-19

Salivary PCR diketahui cukup berkesan dalam mengesan virus Corona pada pesakit COVID-19, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Ini dibuktikan dengan beberapa kajian yang membandingkan kepekaan air liur PCR dengan PCR sapu.

Satu kajian menunjukkan bahawa PCR air liur mempunyai kepekaan hingga 86 persen, tidak jauh berbeza dengan PCR sapu nasofaring-orofaring yang mempunyai kepekaan 92 peratus.

Sebenarnya, ada kajian yang membuktikan bahawa kepekaan air liur PCR dapat mencapai 92 persen pada pesakit dewasa dan 84.5 persen pada pesakit anak.

Walaupun terbukti mampu mendiagnosis COVID-19, PCR air liur masih mempunyai beberapa kelemahan, seperti risiko sampel air liur tercemar oleh bakteria di rongga mulut dan hasil negatif palsu kerana proses persampelan yang tidak tepat.

Oleh itu, pengembangan dan penyelidikan lebih lanjut untuk memastikan keberkesanan PCR air liur dalam mendiagnosis COVID-19 masih dilakukan hingga sekarang.

Di Indonesia sendiri, PCR air liur belum digunakan sebagai alat untuk menguji COVID-19. Walau bagaimanapun, pelbagai kejayaan baru, seperti ubat kumur PCR dan ujian air liur RT LAMP, terus dikembangkan untuk mempercepat proses mengesan dan memutuskan rangkaian penularan virus Corona.

Sekiranya anda merasakan simptom COVID-19, kini terdapat tiga jenis ujian yang boleh anda pilih, iaitu PCR sapu, ujian antigen cepat, dan ujian antibodi cepat. Ujian pantas memang boleh memberikan hasil yang lebih pantas, tetapi PCR sapu mempunyai tahap ketepatan yang lebih tinggi dan merupakan ujian utama untuk mendiagnosis COVID-19.

Sekiranya ujian COVID-19 yang dijalankan menunjukkan hasil yang positif, anda diharuskan menjalani pengasingan diri dan menerapkan protokol kesihatan, seperti menjaga jarak fizikal dari orang lain, menggunakan topeng berganda, dan mencuci tangan dengan kerap.

Anda juga boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat mengenai menangani COVID-19 yang boleh anda lakukan semasa mengasingkan diri di rumah atau menggunakan ciri berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found