Kehidupan yang sihat

5 Cara Menghentikan Penundaan untuk Lebih Produktif di Tempat Kerja

Penundaan adalah kebiasaan menunda-nunda pekerjaan atau tugas. Kebiasaan ini sering dilakukan oleh sebilangan orang, baik disengajakan atau tidak. Agar tidak membuang banyak masa, ada beberapa cara untuk menghentikan tabiat ini.

Terdapat pelbagai sebab mengapa penundaan mendominasi ketika menghadapi pekerjaan atau tugas tertentu, mulai dari perasaan tidak mencukupi mood untuk melakukannya, tidak tahu yang harus dilakukan terlebih dahulu, terbakar, atau mungkin juga kemurungan.

Kebiasaan menunda-nunda pekerjaan atau menunda-nunda umumnya dilakukan oleh seseorang untuk memberikan rasa lega sementara. Namun, kelegaan ini akan diganti dengan kegelisahan, kerana banyak perkara belum dapat diselesaikan.

Ciri-ciri Penundaan

Terdapat beberapa ciri orang yang suka menunda-nunda atau menunda-nunda, termasuk:

  • Merasakan bahawa adalah wajar untuk menunda-nunda kerana idea tidak datang dengan mudah
  • Membazirkan masa hanya memikirkan cara mudah untuk melakukan tugas
  • Rasa memerlukan lebih banyak masa untuk mengkaji atau membuat penyelidikan
  • Banyak berfikir tentang masa lalu
  • Rasa ragu untuk melakukan sesuatu dan tidak yakin dengan kemampuan anda sendiri
  • Menangguhkan tugas atau pekerjaan keutamaan hanya kerana pekerjaan itu tidak menyenangkan atau membosankan

Walaupun kedengarannya remeh, penundaan atau kebiasaan menunda-nunda pekerjaan dapat memberi kesan buruk kepada kesihatan mental, kewangan, dan kerjaya seseorang. Berikut adalah beberapa kesan negatif penundaan:

  • Mencetuskan tekanan dan masalah kesihatan
  • Mencetuskan kemunculan gangguan kecemasan
  • Menjana kebencian dari rakan, keluarga, atau rakan sekerja
  • Menyebabkan kerugian kewangan, misalnya jika anda terlambat membayar bil pejabat

Oleh kerana kesannya tidak sepele dan boleh memberi kesan kepada orang lain, anda seharusnya dapat mengatasi kebiasaan menunda-nunda jika anda merasa memilikinya.

Cara Menghentikan Penundaan

Terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba untuk menghilangkan kebiasaan menunda-nunda, termasuk:

1. Lakukan pekerjaan sebagaimana adanya

Seorang perfeksionis biasanya takut bahawa apa yang dia lakukan tidak sempurna, kerana dia ingin selalu menjadi yang terbaik tanpa sedikit pun kesalahan. Inilah yang membuat mereka sering mempunyai kebiasaan menunda-nunda.

Namun, selalu ingat bahawa melakukan pekerjaan itu lebih baik daripada ingin menjadi sempurna, tetapi tidak menyelesaikannya. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pekerjaan anda, anda secara beransur-ansur dapat meningkatkan kualiti untuk masa depan.

2. Berhenti dari kebiasaan bekerja pada saat-saat terakhir

Sekiranya anda jenis orang yang percaya bahawa anda berprestasi terbaik ketika anda berada dalam tekanan, buktikan. Namun, jika kebiasaan menunda-nunda ini benar-benar membuat anda tertekan dan hasil kerja anda buruk, hentikan tabiat ini sekarang.

Lebih baik anda memulakan kerja mengikut jadual atau lebih awal. Dengan cara itu, anda dapat menentukan pekerjaan apa yang harus didahulukan dan bersedia menerima pekerjaan seterusnya.

Di samping itu, anda juga dapat mengelakkan tekanan, kerana tidak ada tekanan berterusan untuk menumpuk kerja.

3. Cuba berkawan dengan orang yang positif

Salah satu cara terbaik untuk menghilangkan kebiasaan menunda-nunda adalah dengan mempunyai rakan atau rakan sekerja yang positif. Bukan sahaja dapat membantu anda menyelesaikan pekerjaan anda, berteman dengan orang positif juga dapat menjadikan anda orang yang lebih baik.

4. Buat peringatan untuk mengutamakan kerja

Anda boleh membuat peringatan yang berfungsi sebagai keutamaan pekerjaan, dengan menggunakan mesej melekit atau aplikasi peringatan di telefon anda. Dengan cara itu, anda dapat menentukan kerja mana yang perlu dilakukan terlebih dahulu.

Di samping itu, jangan memandang rendah tugas atau kerja yang kelihatan ringan. Sekiranya anda menganggapnya tidak wajar dan menunda-nunda, anda hanya akan mengumpulkan kerja. Sekiranya anda terus menunda-nunda, anda boleh merasa cemas kerana dihantui oleh tanggungjawab yang diabaikan.

5. Tetapkan sasaran kerja harian

Tetapkan sasaran anda dan paksa diri anda untuk meluangkan masa bekerja dan menyelesaikan tugas. Jauhkan dari perkara yang boleh mengalihkan perhatian atau mengalihkan perhatian dari fokus anda, seperti telefon bimbit anda.

Anda juga dapat menghargai diri anda dengan merancang sesuatu setelah tugas itu selesai. Contohnya, bertemu rakan atau membeli-belah selepas bekerja. Oleh itu, anda akan lebih bersemangat menyiapkan kerja.

Nah, sekarang anda tahu pelbagai petua untuk mengatasi penundaan. Walau bagaimanapun, sama ada kaedah ini berkesan atau tidak bergantung kepada anda.

Sekiranya perlu, paksa diri untuk memulakan, cari inspirasi dan motivasi agar semangat anda kuat. Jangan pernah mempunyai perasaan ketakutan yang berlebihan, apalagi ketakutan yang tidak ada. Sekiranya tugas terasa berat, bahagikan tugas itu ke bahagian yang lebih kecil dan kerjakan secara beransur-ansur.

Sekiranya kebiasaan menunda-nunda mempengaruhi kesihatan mental anda dan mempengaruhi aktiviti harian anda, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.