Kehidupan yang sihat

Ketahui Bahaya dan Cara Menghilangkan Lipas

Lipas dikenali sebagai serangga yang boleh menyebabkan banyak penyakit. Oleh itu, anda perlu mengetahui pelbagai cara untuk menghilangkan lipas supaya kebersihan rumah terjaga dan anda dan keluarga dilindungi dari pelbagai penyakit yang disebabkan oleh serangga ini.

Lipas seperti tempat gelap, lembap, seperti berhampiran sink, bilik mandi, di belakang dapur, bahagian bawah peti sejuk, longkang, atau almari pakaian.

Lipas hidup dengan memakan sisa makanan manusia, serat kayu atau papan, kulitnya yang longgar, kuku manusia, dan kotoran. Serangga ini bahkan dapat bertahan selama berbulan-bulan tanpa makanan dan air.

Selain itu, lipas betina dapat bertelur sekitar 1-4 telur setiap 20-28 hari dan setiap telur mengandung 35-50 lipas kecil. Sekiranya tidak dibasmi dengan segera, lipas akan membiak dan menyebarkan pelbagai penyakit.

Bahaya Lipas untuk Kesihatan

Tinggal di tempat yang kotor dan sering memakan makanan yang tidak bersih, termasuk sampah manusia, menjadikan lipas sangat terkenal sebagai serangga yang menyebarkan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit. Terdapat beberapa penyakit yang boleh dicetuskan atau ditularkan oleh lipas, termasuk:

Asma dan alahan

Kotoran, air liur, telur, dan tubuh lipas mati dapat merebak di udara dan memasuki selaput lendir mata, hidung, dan paru-paru manusia.

Ini boleh mencetuskan reaksi alergi, termasuk dermatitis, gatal, bengkak kelopak mata, dan masalah pernafasan yang serius. Reaksi alahan ini lebih mudah dialami oleh penghidap asma atau penyakit pernafasan yang lain.

Jangkitan bakteria dan virus

Lipas boleh membawa pelbagai bakteria, termasuk Salmonella, Staphylococcus, dan Streptokokus. Lipas juga sering membawa banyak virus dan parasit, seperti cacing. Tidak hairanlah lipas boleh menyebabkan pelbagai penyakit, seperti cirit-birit, disentri, kolera, cacing usus, dan demam kepialu.

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyakit di atas, lipas juga dapat menggigit manusia, walaupun ini jarang terjadi. Gigitan lipas boleh menyebabkan gatal dan sakit yang serupa dengan gigitan serangga.

Petua dan Cara Menghilangkan Lipas

Walaupun sukar dibasmi secara keseluruhan, populasi lipas di rumah anda dapat dikurangkan dengan beberapa cara untuk menghilangkan lipas:

1. Menjaga kebersihan rumah

Kunci untuk mengawal dan mengurangkan bilangan lipas di rumah anda adalah dengan sentiasa menjaga kebersihan. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk menangkis dan mengurangkan bilangan lipas:

  • Basuh peralatan memasak dan makan sebaik sahaja digunakan
  • Buang kandungan sampah secara berkala sekurang-kurangnya setiap 1-2 hari
  • Bersihkan serbuk makanan atau tumpahan minuman
  • Bersihkan lantai rumah dengan kerap dengan menyapu, mengemop, atau menggunakan penyedut habuk
  • Bersihkan lantai di bawah perabot yang jarang dipindahkan, seperti peti sejuk, almari, tempat tidur, sofa, atau dapur
  • Elakkan kebiasaan menyusun surat khabar, majalah, atau kotak kadbod
  • Bersihkan kabinet simpanan, rak, dan laci, dan buang barang atau benda yang tidak diperlukan.
  • Meletakkan kapur barus atau kapur barus di lantai dan tempat yang kelihatan gelap dan lembap
  • Bersihkan kawasan makan dan minum haiwan peliharaan secara berkala

2. Tutup makanan dan minuman

Sekiranya terdapat sisa makanan atau minuman, disarankan agar anda meletakkannya di dalam bekas kedap udara, tutup rapat, dan simpan di dalam peti sejuk.

Juga, pastikan tidak ada sumber air yang menetes atau terbuka, seperti dari keran, paip bocor, dispenser, atau gelas. Ini kerana lipas memerlukan air untuk bertahan hidup. Oleh itu, tempat yang lembap atau basah dapat membolehkan lipas membiak dengan mudah.

3. Menutup pintu masuk lipas

Sekiranya terdapat keretakan di lantai dan dinding rumah atau celah kecil di bawah pintu, pastikan anda menutupnya agar lipas tidak dapat masuk ke dalam rumah. Jangan lupa menutup lubang bilik mandi yang juga merupakan pintu masuk lipas ke dalam rumah.

4. Menggunakan atau memanggil pembasmi

Selain melakukan langkah di atas, anda juga boleh menggunakan perangkap dan penyembur lipas bebas untuk menghalau lipas. Walau bagaimanapun, pastikan anda meletakkan atau menggunakannya dengan berhati-hati.

Sekiranya diperlukan, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pembasmi makhluk perosak untuk mengusir lipas dan serangga lain dengan cara: kelam kabut.

Jangan memandang rendah kehadiran lipas di rumah kerana haiwan kecil ini dapat menyebarkan pelbagai penyakit. Oleh itu, penting untuk mula melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan lipas agar kesihatan anda dan keluarga anda terjaga.

Sekiranya anda mengalami aduan atau masalah kesihatan yang disebabkan oleh lipas, berjumpa dengan doktor anda agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan. Selain itu, jangan lupa untuk selalu menjaga kebersihan rumah anda sebagai kaedah paling berkesan untuk menghilangkan lipas.