Kesihatan

Manfaat Terapi Bee Sting

Terapi sengatan lebah adalah kaedah rawatan tradisional yang telah lama diamalkan. Terapi yang menggunakan racun dari sengatan lebah dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit, salah satunya adalah artritis reumatoid.

Terapi sengatan lebah boleh dilakukan dengan dua cara. Pertama, dengan melekatkan lebah secara langsung ke kulit manusia. Kedua, dengan menyuntik ekstrak racun lebah ke bahagian badan untuk dirawat. Apa sahaja kaedah yang dipilih, terapi alternatif ini dipercayai mempunyai beberapa manfaat kesihatan.

Manfaat Terapi Bee Sting

Racun lebah mengandungi bahan kimia yang mempunyai kesan anti-radang. Sebatian ini dianggap dapat mengurangkan rasa sakit dan mempercepat penyembuhan penyakit tertentu, dengan mengurangkan keradangan.

Pelbagai kajian telah mengkaji manfaat terapi sengatan lebah untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk:

1. Alahan

Namun, setakat ini tidak ada bukti klinikal yang kuat untuk menyokong manfaat terapi sengatan lebah sebagai rawatan alergi umum.

2. Rheumatoid arthritis (RA)

Penyelidikan mendapati bahawa terapi sengatan lebah dapat mengurangkan bengkak, sakit, dan kekejangan sendi pada penderitaartritis reumatoid. Di samping itu, menurut kajian lain, pemberian ubat untuk merawat gejala artritis reumatoid plus terapi sengatan lebah juga dilihat dapat mencegah kambuhnya penyakit ini.

3. Lupus

4. Penyakit neurologi

Terapi sengatan lebah juga dapat digunakan sebagai rawatan alternatif dalam mengobati penyakit neurologi, seperti penyakit Parkinson dan diabetes sklerosis berbilang. Manfaat terapi sengatan lebah untuk rawatan penyakit ini dianggap berkaitan dengan kesan racun lebah yang mempunyai sifat anti-radang.

5. Sakit belakang

Walaupun terapi sengatan lebah dianggap dapat membantu merawat penyakit tertentu, keberkesanan dan keselamatan terapi alternatif ini masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Kesan Sampingan Terapi Bee Sting

Sengatan lebah mengandungi bahan yang boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang. Reaksi alahan ini boleh membawa maut.

Walaupun bagi orang yang tidak alah, terapi lebah sangat berisiko memberi kesan sampingan, seperti gatal, bengkak kulit, sakit kepala, batuk, kontraksi rahim, menguning kulit (penyakit kuning), sakit, dan kelemahan otot.

Sekiranya anda memutuskan untuk menjalani terapi sengatan lebah, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Pastikan terapi sengatan lebah dijalankan oleh profesional yang bertauliah yang memahami kesan sampingan dan risiko kaedah rawatan alternatif ini.

Copyright pitorriroma.com 2023