Kehidupan yang sihat

Lebih Cantik Setelah Mengetahui Cara Membersihkan Wajah Anda Dengan Betul

Membersihkan wajah telah menjadi kebiasaan wajib yang mesti dilakukan oleh wanita. Tetapi, adakah anda telah membersihkan wajah anda dengan betul? Agar tidak salah dalam membersihkan wajah, ayuh lihat bagaimana di bawah.

Kerja yang menumpuk dan perjalanan pulang yang melelahkan menjadikan tilam kelihatan lebih menarik daripada harus membersihkan wajah anda terlebih dahulu. Walaupun kebiasaan tidak membersihkan wajah secara teratur dapat menyumbat liang, mencetuskan jerawat, dan bahkan menyebabkan penuaan pramatang.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap orang untuk membersihkan wajahnya secara berkala, termasuk orang yang berumur lebih dari 30 tahun.

Tidak pasti mengenai jenis kulit wajah anda? Lihat di sini!

Langkah pertama jika anda ingin membersihkan wajah anda adalah dengan mengenal pasti jenis kulit wajah anda terlebih dahulu. Dengan cara itu, anda boleh memilih pencuci muka yang sesuai mengikut jenis kulit anda.

Kulit berminyak cenderung mempunyai liang pori besar, bintik hitam atau jerawat, dan kelihatan berkilat. Kulit muka jenis ini disyorkan untuk menggunakan pembersih muka atau sabun tanpa minyak bebas minyak dan toner untuk membuang lebihan minyak. Selain itu, anda juga boleh menggunakan sabun pencuci muka yang mengandungi gliserin untuk membantu mengurangkan minyak pada wajah.

Sementara itu, kulit wajah kering cenderung kasar dan bersisik. Untuk jenis kulit ini, disarankan untuk mengelakkan pencuci muka yang mengandungi alkohol dan wangian, agar kulit tidak kering.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, kulit anda biasanya akan terasa gatal, sakit, dan kelihatan merah setelah menggunakan produk rawatan tertentu. Agar ia tidak berulang, pilih produk yang tidak mengandungi alkohol, minyak wangi, dan asid salisilik.

Cintai kulit wajah dengan menjaga kebersihan

Setelah mengetahui jenis kulit anda, ayuh Bersihkan wajah anda dengan langkah-langkah berikut. Tetapi sebelum memulakan, ingatlah untuk mencuci tangan terlebih dahulu.

 • Mulakan dengan membersihkan solekan

  Memikirkan bahawa mencuci muka dengan sabun sudah cukup untuk menghilangkannya solekan? Anda salah. Bersihkan wajah dengan membuang solekan gunakan cecair terlebih dahulu penghilang solekan. Ke solekan mata degil seperti maskara dan pelapik mata, anda boleh menggunakan cecair penghilang terutamanya dengan bahan berasaskan minyak.

 • Bersihkan wajah anda dengan lembut

  Selepas solekan Bersihkan, cuci muka dengan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda. Kemudian basuh sabun di wajah anda dengan menggunakan air suam. Elakkan menggunakan kain lap atau span khas untuk wajah, kerana ia hanya akan merengsakan kulit wajah.

 • Keringkan dengan tuala bersih

  Muka yang bersih tidak bermaksud bebas kering dengan tuala sementara. Jangan gunakan tuala pengering tangan yang tergantung di atas sink. Walaupun kelihatan bersih, masih banyak bakteria yang melekat.

 • Gunakan pelembap

  Sekiranya kulit wajah anda kering, gunakan krim pelembap setelah membersihkan wajah anda. Sapukan krim secara merata ke kulit wajah anda.

Ingatlah untuk tidak membersihkan wajah secara berlebihan, hanya dua kali sehari, terutama selepas melakukan aktiviti di luar rumah atau setelah berpeluh. Mencuci muka terlalu kerap adalah sama buruknya dengan tidak mencuci muka sama sekali. Walaupun anda mempunyai jerawat di wajah anda, membersihkan wajah anda terlalu kerap boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found