Keluarga

Ketahui faedah terapi EFT dan betapa senangnya melakukannya

EFT atau teknik kebebasan emosi adalah terapi alternatif yang secara amnya dilakukan untuk mengatasi tekanan emosi. Terapi EFT semakin popular dalam praktik banyak orang kerana sangat mudah dan boleh dilakukan secara bebas.

Pada asasnya, terapi EFT adalah penyederhanaan terapi TFT (terapi medan pemikiran) yang berguna untuk menghilangkan pemikiran, ingatan, dan emosi negatif pada seseorang. Terapi ini dilakukan dengan memfokuskan minda pada masalah dan mengetuk bahagian tubuh tertentu dengan jari.

Pelbagai Manfaat Terapi EFT

Berikut adalah beberapa kelebihan terapi EFT yang perlu anda ketahui sebelum mencuba mengamalkannya secara bebas:

Meredakan tekanan dan kegelisahan

Manfaat terapi EFT untuk menghilangkan tekanan dan kegelisahan telah lama dirasakan oleh banyak orang. Ini juga dibuktikan oleh beberapa kajian yang menyatakan bahawa terapi EFT dianggap dapat mengurangkan kadar hormon kortisol dan memulihkan suasana yang lebih ceria dan bersemangat.

Mengatasi gangguan tekanan selepas trauma

Kajian menunjukkan bahawa terapi EFT juga terbukti berkesan untuk veteran perang dengan gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD). Oleh kerana ia dilakukan sebagai psikoterapi, terapi EFT dalam hal ini mesti dipandu oleh tenaga pengajar profesional, agar manfaatnya dapat dirasakan secara optimum.

Melegakan kesakitan kronik

Terapi EFT diketahui memberikan hasil yang baik dalam mengurangkan penampilan kesakitan dan tahap kesakitan pada penghidap kesakitan kronik. Contoh kesakitan kronik yang terbukti dapat melegakan EFT termasuk sakit kepala ketegangan dan sakit leher kronik. Walaupun begitu, terapi ini tidak dapat menggantikan ubat yang telah diberikan oleh doktor.

Sebagai tambahan kepada manfaat yang disebutkan di atas, terapi EFT juga dianggap efektif dalam merawat kemurungan, insomnia, gangguan panik, dan juga fobia.

Cara Melakukan Terapi EFT Secara Berdikari

Cara melakukan terapi EFT sangat mudah, anda hanya menggunakan jari, kemudian ketuk atau tekan titik meridian (titik panas tenaga) pada badan untuk mengembalikan keseimbangan tenaga.

Walaupun nampaknya cukup mudah, ada beberapa perkara yang harus dipertimbangkan agar manfaat terapi EFT dapat dirasakan secara optimum, termasuk:

1. Kenal pasti masalah utama

Pertama sekali, anda perlu mengetahui apa masalah atau ketakutan yang anda hadapi. Ini akan menjadi titik fokus apabila anda mula mengetuk.

2. Tentukan seberapa besar masalahnya

Tentukan sebilangan besar masalah yang ingin anda selesaikan dengan memberikan skor 1-10. Sekiranya masalahnya sangat teruk, anda dapat memberikannya 10. Langkah ini diperlukan untuk memantau perubahan yang dirasakan setelah terapi.

3. Tanamkan ayat cadangan positif

Sebelum memulakan terapi EFT, berikan saranan positif bahawa anda menyedari masalah dalam diri anda, dan bahawa anda menerima diri anda dan masalahnya sebagaimana adanya dan sepenuhnya.

Contohnya, jika anda tertekan mengenai perpisahan, anda mungkin berkata, “Saya merasa sedih setelah putus cinta. Walaupun begitu, saya tetap menerima diri saya sepenuhnya dan berjanji akan memperbaiki diri. "

4. Mula mengetuk pada titik tertentu

Pada peringkat ini, anda boleh mula mengetuk atau menekan titik meridian di badan anda dengan jari sambil mengulangi cadangan positif. Berikut adalah susunan titik meridian yang perlu diketuk semasa terapi EFT:

  • Bahagian tapak tangan yang selari dengan jari kelingking (titik karate chop)
  • Kening
  • Sudut luar mata
  • Bahagian bawah mata
  • Bahagian bawah hidung
  • Dagu
  • Tulang selangka
  • Kawasan di bawah ketiak

Pukulan dilakukan sebanyak 7 kali. Pada setiap titik, ulangi cadangan anda dengan tenang. Setelah selesai dengan kawasan ketiak, selesaikan dengan mengetuk dahi sambil tetap mengucapkan kata-kata cadangan.

5. Kembali untuk memeriksa intensiti masalah

Tentukan semula intensiti masalah anda pada skala 0−10. Sekiranya anda belum merasakan perubahan, ulangi proses terapi EFT sehingga anda merasakan skala menurun atau mencapai 0. Anda boleh mengulanginya hingga 2-3 kali.

Melihat kaedah di atas, terapi EFT cukup mudah untuk anda lakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Walau bagaimanapun, jika anda melakukan ini tanpa bantuan orang lain, anda mungkin merasa lebih selesa di tempat yang sunyi dan sunyi.

Anda boleh mencuba terapi EFT untuk menangani sebarang beban emosi atau kesakitan kronik yang mungkin anda rasakan. Namun, harus juga difahami bahawa terapi EFT tidak dapat menggantikan terapi primer untuk gangguan psikologi atau perubatan yang teruk.

Oleh itu, jika anda merasa tertekan, sakit, atau emosi yang telah lama mengganggu kehidupan anda, jadikan keutamaan anda untuk berjumpa doktor. Selepas itu, anda boleh mendapatkan terapi EFT sebagai terapi tambahan sebagai tambahan kepada terapi utama yang diberikan oleh doktor.