Keluarga

Seperti Corak Tidur Bayi 3 Bulan Ini

Pada usia 3 bulan, bayi tidak hanya mengembangkan kemahiran motorik, tetapi juga pola tidur. Pada usia ini, bayi pada amnya akan mula tidur lebih lama pada waktu malam daripada sebelumnya.

Tidur yang mencukupi pada bayi berusia 3 bulan sangat diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Sebabnya ialah, ketika bayi sedang tidur, tubuhnya akan mengaktifkan hormon yang dapat menyokong perkembangannya. Bukan hanya itu, bayi 3 bulan yang cukup tidur juga cenderung mendapat pelbagai penyakit berjangkit.

Corak Tidur Bayi 3 Bulan

Umumnya, bayi 3 bulan tidur sama seperti bayi 1 bulan, iaitu sekitar 14-16 jam sehari. Perbezaannya adalah, terdapat perubahan dalam tempoh dan corak tidur bagi bayi pada usia ini. Pada usia 3 bulan, bayi akan tidur lebih lama pada waktu malam daripada pada waktu siang. Tempoh tidur bayi pada waktu malam adalah sekitar 10-11 jam, sementara waktu tidur sekitar 4-5 jam.

Perubahan dalam tempoh dan corak tidur pada bayi berusia 3 bulan ini dipengaruhi oleh pertumbuhan perut. Apabila ukuran perut bayi lebih besar, susu ibu (ASI) dan formula yang dapat ditampung juga akan lebih banyak, sehingga bayi tidak sering bangun pada waktu malam kerana lapar.

Perlu diingat, tidak semua bayi berusia 3 bulan mempunyai tempoh dan corak tidur yang sama. Oleh itu, jangan risau jika si kecil mempunyai jadual dan jangka waktu tidur yang berbeza. Ibu juga harus bersedia memberikan susu ibu atau susu formula kepada si kecil sekiranya dia bangun di tengah malam.

Petua Mengatur Corak Tidur Bayi 3 Bulan

Umumnya, bayi berusia 3 bulan sudah mempunyai pola tidur yang lebih kerap, dan kurang kerap bangun pada waktu malam. Namun, ada juga bayi berusia 3 bulan yang corak tidurnya masih tidak teratur. Untuk membiasakan diri dengan pola tidur yang baik untuk si kecil, anda boleh mengambil langkah berikut:

1. Biasakan bayi dengan jadual yang sama

Mengamalkan jadual tidur yang tetap untuk si kecil dapat menjadikan corak tidur mereka lebih teratur. Beri rangsangan dalam bentuk ciuman, pelukan, atau nyanyian, sebelum tidur. Sekiranya ini dilakukan secara konsisten, si kecil anda akan terbiasa dengan waktu tidur yang anda pakai.

2. Letakkan bayi tidur ketika dia mengantuk

Segera letakkan si kecil anda tidur ketika dia kelihatan mengantuk. Ibu dapat mengetahui tanda-tanda bahawa si kecil anda mengantuk, iaitu menguap, menggosok mata, menarik telinga, dan kelihatan lebih rewel. Sekiranya anda melihat tanda-tanda ini, segera letakkan si kecil di atas katil.

3. Beri makan bayi sebelum tidur

Sekiranya anda suka menyusukan anak anda untuk tidur, anda harus mengubah tabiat ini. Kerana kebiasaan ini hanya akan membuatnya bergantung pada susu ibu untuk membantunya tertidur. Ibu boleh mengubah tabiat ini dengan memberi susu ibu kira-kira 20 minit sebelum dia tertidur.

4. Tingkatkan aktiviti bayi pada waktu siang

Ibu disarankan untuk mengajak anak kecil anda bermain atau melakukan aktiviti yang mendorongnya untuk lebih aktif pada waktu siang. Ini boleh membuat si kecil anda letih dan tidur nyenyak pada waktu malam. Walau bagaimanapun, anda masih harus tidurkan si kecil dengan cukup pada waktu siang.

Corak tidur bayi berusia 3 bulan secara amnya lebih teratur, dan anda secara beransur-ansur dapat membentuk corak tidur si kecil dengan kaedah di atas. Namun, jika pola tidur anak kecil anda masih tidak teratur, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mengetahui cara yang berkesan untuk mengatur pola tidurnya.