Kehidupan yang sihat

Tangan Wanita Hamil Selalunya Kesemutan? Ia mungkin merupakan gejala sindrom karpal

Wanita hamil sering mengalami kesemutan di pergelangan tangan dan jari? Ini boleh menjadi gejala sindrom karpal terowongan atau sindrom terowong karpal (CTS). Jangan bimbang, ibu hamil, kerana dengan cara yang betul, keadaan ini dapat diatasi.

Sindrom terowong karpal (CTS) atau sindrom terowong karpal adalah keadaan yang menyebabkan tangan menjadi lemah dan sukar bergerak. CTS lebih cenderung menyerang wanita hamil, terutamanya mereka yang melakukan banyak aktiviti dengan tangan mereka, seperti menaip di komputer.

Sebab mengapa wanita hamil lebih terdedah kepada sindrom karpal

Wanita hamil mudah terkena CTS kerana perubahan hormon yang menyebabkan tubuh mengalami cairan berlebihan (edema). Lebihan cecair dapat meresap melalui tisu badan dan memberi tekanan pada saraf di pergelangan tangan. Ini kemudiannya boleh mencetuskan CTS.

Wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan atau menghidap diabetes kehamilan mempunyai risiko yang lebih besar untuk menghidap CTS.

Gejala CTS merangkumi:

  • kesemutan.
  • Tangan menjadi kaku dan sukar digerakkan.
  • Sakit di pergelangan tangan dan lengan bawah.
  • Terdapat sensasi panas di tangan dan lengan.
  • Kebas ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.
  • Jari dan pergelangan tangan yang bengkak.
  • Kesukaran mencengkam atau melakukan aktiviti dengan tangan, seperti menyarung baju.

Cara Mengatasi Sindrom Carpal Tunnel

CTS biasanya berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melegakan CTS, iaitu:

1. Lakukan senaman tangan

Cara pertama yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengurangkan kesemutan adalah dengan melakukan senaman tangan. Caranya, gerakkan pergelangan tangan ke atas dan ke bawah 10 kali. Selepas itu, buat kedudukan penumbuk 10 kali. Akhirnya, buat huruf 'O' dengan meletakkan setiap jari pada ibu jari secara bergiliran.

2. Urut tangan

Wanita hamil juga boleh meminta bantuan orang terdekat untuk mengurut pergelangan tangan, lengan dan punggung. Ini berguna untuk mengurangkan rasa sakit dan kesemutan yang dirasakan oleh wanita hamil.

3. Kompres tangan dengan ketulan ais

Wanita hamil boleh memicit tangan yang kesemutan menggunakan ketulan ais yang dibalut dengan kain atau tuala nipis selama 10 minit. Di samping itu, wanita hamil juga dapat merendam tangan mereka di dalam air sejuk dan air suam secara bergantian, satu minit di dalam air sejuk dan satu minit di dalam air suam. Lakukan ini selama kira-kira 5-6 minit.

4. Rehat sebentar

Ketika merasa kesemutan, wanita hamil harus berehat sebentar dari aktiviti yang sedang dijalankan. Sekiranya boleh, letakkan tangan anda di atas bantal. Bagi wanita hamil yang bekerja menggunakan komputer, cuba gunakan bantal kecil untuk menyokong tangan anda.

Ketika tidur pada waktu malam, wanita hamil juga dapat menopang tangan mereka menggunakan bantal atau tuala yang digulung. Di samping itu, elakkan tidur dengan tangan menyokong kepala anda, wanita hamil.

5. Lakukan yoga

Menurut penyelidikan, melakukan yoga terbukti dapat mengurangkan kesakitan akibat kesemutan. Selain itu, melakukan yoga juga bermanfaat untuk menjadikan pergelangan tangan anda lebih kuat.

Wanita hamil juga dapat mencegah sindrom terowong kapal dengan memakan makanan yang kaya dengan vitamin B6, seperti bayam, wortel, kentang, alpukat, pisang, dan roti. Selain itu, minum banyak air dan makan buah-buahan dan sayur-sayuran secara berkala juga boleh digunakan untuk wanita hamil untuk mencegah CTS.

Secara amnya, sindrom carpal tunnel atau CTS yang dialami oleh wanita hamil akan sembuh dengan sendirinya selepas bersalin. Walau bagaimanapun, jika gejala CTS sangat mengganggu atau berlaku secara berterusan walaupun selepas bayi dilahirkan, anda harus segera berjumpa doktor agar rawatan dapat diberikan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found