Kehidupan yang sihat

Kutu Anjing: Risiko Penyakit dan Cara Mengubati Gigitannya

Bagi pencinta haiwan kesayangan, menyedari kehadiran kutu anjing adalah wajib. Selain menghisap darah pada haiwan, serangga ini juga boleh menggigit dan menghisap darah manusia.

Kehadiran kutu anjing pada mamalia, termasuk manusia, tidak hanya menyebabkan kesan yang mengganggu, tetapi juga membahayakan kesihatan. Semasa menggigit manusia, kutu ini boleh menyebabkan masalah gatal dan kesihatan.

Baris Masalah yang Disebabkan oleh Manusia

Kutu anjing mempunyai kemampuan membiak dengan cepat dalam haiwan peliharaan. Walau bagaimanapun, jangan tenang kerana anda tidak mempunyai anjing atau kucing di rumah. Kutu ini juga berpotensi berkembang biak di halaman yang tidak bersih.

Ketika kutu anjing menggigit manusia, beberapa tanda yang muncul adalah penampilan lebam merah kecil. Lebam ini biasanya disertai dengan lingkaran merah di sekitar pusat gigitan. Lokasi kegemaran gigitan anjing pada tubuh manusia adalah kaki atau pergelangan kaki. Selain kawasan ini, pinggang, ketiak, dada, paha, dan lipatan siku juga merupakan tempat yang biasa untuk gigitan kutu ini. Biasanya, gigitan muncul dalam kumpulan tiga atau empat dalam garis lurus.

Di kawasan yang digigit, mungkin terdapat gatal yang teruk yang berpotensi menyebabkan jangkitan, sakit atau nyeri. Umumnya ia berlaku kerana calar, kerana gatal yang tidak tertahankan. Terdapat juga kemungkinan ruam muncul di kawasan gigitan kutu anjing.

Walaupun jarang, kutu anjing juga dapat menjadi perantara jangkitan cacing pita pada manusia. Penyakit ini disebut dipilidiasis, iaitu ketika seseorang dijangkiti cacing yang disebut Dipylidium caninum. Seseorang menderita penyakit ini jika mereka secara tidak sengaja menelan kutu anjing yang telah dijangkiti parasit cacing Dipylidium caninum.

Cara Merawat Gigitan Kutu Anjing

Sekiranya anda mengalami gigitan kutu anjing yang menyebabkan reaksi ringan, seperti kemerahan, gatal-gatal, atau sedikit benjolan, anda boleh menggunakan krim atau ubat gatal yang dijual bebas. Sebaiknya elakkan penggunaan ubat semula jadi atau herba yang tidak anda ketahui mengenai keselamatan dan kesannya.

Walau bagaimanapun, jika gigitan kutu anjing telah menyebabkan gatal yang teruk, berjumpa doktor. Doktor akan memberi anda antihistamin untuk melegakan gatal.