Keluarga

5 Sebab Sukar Mempunyai Anak Kedua dan Cara Mengatasinya

Bagi sebilangan ibu bapa, proses melahirkan anak kedua tidak semudah mempunyai anak pertama. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dan bagaimana menanganinya mesti disesuaikan dengan penyebabnya.

Kemandulan sekunder atau kemandulan sekunder Ini adalah keadaan apabila pasangan yang pernah mempunyai anak sebelum ini tidak berjaya hamil lagi setelah mencuba lebih kurang setahun. Perkara ini agak biasa dan tidak semestinya menunjukkan bahawa pasangan itu tidak lagi mungkin mempunyai anak.

Pelbagai Sebab Sukar Mempunyai Anak Kedua

Terdapat beberapa perkara yang menyukarkan Ibu dan Ayah untuk mempunyai anak kedua, iaitu:

1. Ibu berumur 35 tahun atau lebih tua

Umur adalah penyebab utama wanita mengalami kesukaran untuk mengandung anak kedua. Ini kerana kesuburan wanita berusia lebih dari 35 secara semula jadi menurun secara mendadak.

2. Kualiti sperma ayah semakin merosot

Menurut penyelidikan, 40% kes kemandulan sekunder disebabkan oleh penurunan kualiti sperma. Penurunan kualiti sperma dapat disebabkan oleh beberapa faktor, seperti kegemukan, tekanan darah tinggi, diabetes, atau gonorea.

Selain itu, kualiti sperma juga dapat menurun akibat merokok, minum minuman beralkohol, dan tekanan.

3. Ibu atau Ayah berlebihan berat badan

Sekiranya ibu atau ayah anda mempunyai berat badan berlebihan, ini mungkin menjadi sebab mengapa anda dan ayah anda sukar untuk mempunyai anak kedua.

Pada wanita, berat badan yang berlebihan dapat menyebabkan tindak balas sel tubuh terhadap insulin terganggu dan kadar testosteron meningkat. Keadaan ini dapat menghalang ovulasi, iaitu proses melepaskan telur dari ovari (ovari).

Manakala pada lelaki, berat badan yang berlebihan dapat meningkatkan kadar estrogen dalam tubuh, mengakibatkan penurunan jumlah sperma yang dihasilkan oleh testis.

4. Gaya hidup ibu atau ayah tidak sihat

Mempunyai gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok atau minum alkohol dengan kerap, dapat menurunkan peluang anda mengandung anak kedua.

Sebabnya, alkohol dan bahan toksik dalam rokok dapat mengurangkan tahap kesuburan wanita dan mengurangkan kualiti sperma pada lelaki.

5. Ibu menderita sindrom ovari polikistik (PCOS)

Sindrom ovari polikistik (PCOS) adalah penyakit yang boleh menyebabkan gangguan hormon pada wanita. Keadaan ini boleh menjadi sebab mengapa sukar bagi anda mengandung anak kedua.

PCOS biasanya dicirikan oleh tempoh yang tidak teratur. Oleh itu, jika jadual haid anda tidak teratur, cuba periksa dengan pakar obstetrik anda.

Selain itu, kesukaran mendapat anak kedua juga disebabkan oleh sejarah keguguran, jangkitan kelamin, atau jangkitan pada rahim.

Cara Meningkatkan Peluang Mempunyai Anak Kedua

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan peluang Ibu dan Ayah mempunyai anak kedua, termasuk:

  • Makan makanan berkhasiat.
  • Mengambil ubat dari doktor untuk merangsang pengeluaran telur.
  • Ambil vitamin C dan D untuk meningkatkan pengeluaran sperma anda, dan ambil vitamin B kompleks untuk meningkatkan kesuburan anda.
  • Mencegah tekanan.
  • Bersenam secara berkala
  • Elakkan asap rokok dan hadkan pengambilan minuman beralkohol atau berkafein.

Sekiranya anda mempunyai PCOS, doktor anda akan memberi anda ubat untuk merawatnya, supaya peluang anda hamil meningkat. Doktor juga akan menasihati anda untuk makan makanan yang kaya dengan nutrien dengan kandungan protein yang mencukupi.

Terdapat banyak sebab mengapa ibu dan bapa sukar mendapat anak kedua. Agar tidak menunggu lebih lama, Ibu dan Bapa harus berunding dengan pakar sakit puan supaya penyebabnya dapat dikenal pasti dan diberi rawatan yang sesuai.