Kesihatan

Neuroblastoma - Gejala, sebab dan rawatan

Neuroblastoma adalah sejenis barah yang jarang dijangkiti neuroblas atau sel saraf yang belum matang pada kanak-kanak. Dalam kes neuroblastoma, neuroblas yang seharusnya tumbuh dan berfungsi sebagai sel saraf sebaliknya membentuk benjolan dalam bentuk tumor padat.

Neuroblastoma lebih kerap berlaku di salah satu kelenjar adrenal di atas ginjal, atau di saraf tunjang yang memanjang dari leher, dada, perut, hingga pelvis. Kanser yang jarang berlaku ini dapat merebak dengan cepat ke organ lain, seperti sumsum tulang, kelenjar getah bening, tulang, hati, dan kulit. Sebilangan besar kes neuroblastoma berlaku pada kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.

Gejala Neuroblastoma

Gejala neuroblastoma boleh berbeza-beza, bergantung pada bahagian badan yang terjejas. Gejala awal boleh kabur dan sukar dilihat.

Neuroblastoma yang menyerang kawasan perut dicirikan oleh sakit perut, sembelit, kulit perut yang terasa sukar disentuh, perut bengkak, penurunan selera makan, dan penurunan berat badan.

Sekiranya keadaan ini berlaku di dada, ia boleh menyebabkan gejala seperti sakit dada, sesak nafas dengan mengi, dan perubahan pada mata (ukuran murid yang berbeza dan kelopak mata yang terkulai).

Sementara itu, jika neuroblastoma menyerang saraf tunjang, badan bawah boleh menjadi lemah, mati rasa, atau mengalami gangguan pergerakan.

Perkembangan neuroblastoma dapat diklasifikasikan menjadi 4 peringkat, iaitu:

  • Tahap 1 Kanser ada di satu tempat, belum merebak, dan dapat disingkirkan dengan pembedahan.
  • Stadium2 Kansernya belum merebak dan masih ada di satu tempat, tetapi tidak mudah dikeluarkan dengan pembedahan.
  • Stadium3 Tumor tidak dapat dikeluarkan melalui pembedahan kerana ukurannya yang besar.
  • Stadium4 Kanser telah merebak ke organ lain.

Penyebab Neuroblastoma

Sel saraf dan serat, serta sel kelenjar adrenal manusia, berkembang dari neuroblas atau sel saraf yang belum matang. Perubahan ini berlaku semasa janin berkembang di rahim. Setelah manusia dilahirkan, tidak ada lagi neuroblas baki. Sekiranya masih ada, secara beransur-ansur akan matang atau hilang dengan sendirinya. Dalam kes neuroblastoma, selebihnya neuroblas Yang sedia ada tidak matang atau hilang, tetapi terus tumbuh dan membentuk tumor.

Sama seperti jenis barah yang lain, hingga kini para pakar belum dapat menentukan punca yang menyebabkan embrio sel-sel saraf ini tidak matang dan berkembang menjadi neuroblastoma. Walau bagaimanapun, saintis mengesyaki terdapat kecacatan pada gen neuroblas, yang menjadikannya membahagi secara tidak terkawal dan menjadi tumor.

Diagnosis neuroblastoma

Doktor akan mengesyaki pesakit mempunyai neuroblastoma berdasarkan gejala yang ada dan penyelidikan lain, seperti ujian darah atau air kencing. Pesakit dengan neuroblastoma mempunyai tahap katekolamin yang sangat tinggi di dalam badan mereka. Melalui ujian darah atau air kencing, katekolamin berlebihan dapat dikenal pasti.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan memerintahkan pemeriksaan lebih lanjut, seperti ultrasound, CT scan, dan MRI. Prosedur ini bertujuan untuk melihat keadaan tumor di dalam badan dengan lebih terperinci. Sementara itu, untuk melihat penyebaran sel barah, doktor dapat melakukan imbasan MIBG (meta-iodobenzil-guanidine). Bahan radioaktif disuntik ke dalam darah yang mengikat ke sel-sel neuroblastoma. Dengan ujian ini, doktor dapat menentukan sama ada barah telah merebak atau tidak.

Di samping itu, doktor juga dapat melakukan biopsi, yang mengambil dan menguji sampel sel barah di makmal. Salah satunya adalah aspirasi dan biopsi sumsum tulang, yang dilakukan jika neuroblastoma disyaki telah merebak ke sumsum tulang.

Rawatan Neuroblastoma

Doktor akan merawat neuroblastoma berdasarkan sejauh mana penyebarannya. Kaedah rawatan yang disarankan adalah pembedahan membuang tumor, kemoterapi (pemusnahan sel barah menggunakan ubat), dan radioterapi (pemusnahan sel barah menggunakan radiasi cahaya).

Operasi

Pembedahan dilakukan untuk merawat neuroblastoma yang belum merebak. Walau bagaimanapun, jika tumor tumbuh di dekat organ penting, misalnya di sekitar saraf tunjang atau paru-paru, maka prosedur ini boleh berbahaya. Pembedahan hanya bertujuan untuk membuang tumor sebanyak mungkin, dan rawatan lebih lanjut dalam bentuk kemoterapi atau radioterapi akan dilakukan untuk membuang sel-sel barah yang tersisa.

Kemoterapi

Sekiranya pembedahan tidak dapat digunakan sebagai pilihan utama untuk merawat neuroblastoma, misalnya kerana cukup besar atau sudah merebak, doktor mungkin mengesyorkan pesakit menjalani kemoterapi. Prosedur ini menggunakan bahan kimia untuk menghentikan pertumbuhan sel barah dan mengecilkannya. Setelah tumor berkurang, pembedahan dapat dilakukan untuk menghilangkannya.

Radioterapi

Tujuan kaedah rawatan barah ini sama dengan kemoterapi, iaitu memusnahkan sel barah. Tetapi perbezaannya adalah bahawa radioterapi menggunakan sinar bertenaga tinggi. Pada pesakit dengan neuroblastoma maju, terapi radiasi dapat menjadi alternatif sekiranya pembedahan yang dikombinasikan dengan kemoterapi belum dapat menghilangkan sel barah.

Kaedah lain untuk merawat neuroblastoma adalah pemindahan sel stem.sel stem). Prosedur ini dapat dilakukan setelah penghidap neuroblastoma menjalani kemoterapi dosis tinggi untuk membunuh sel barah. Setelah sel barah mati, sel induk akan disuntik ke dalam tubuh pesakit untuk membentuk sel baru yang sihat.

Kaedah lain yang juga boleh digunakan sebagai alternatif adalah imunoterapi. Dalam kaedah ini, antibodi monoklonal disuntik ke dalam tubuh pesakit neuroblastoma, untuk mendorong sistem kekebalan tubuh menyerang sel barah.

Komplikasi Neuroblastoma

Komplikasi yang boleh timbul pada pesakit dengan neuroblastoma termasuk:

  • Penyebaran sel barah (metastasis). Sel-sel barah boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti sumsum tulang, hati, kulit, atau tulang.
  • Sindrom paraneoplastik. Sel-sel neuroblastoma dapat mengeluarkan bahan-bahan tertentu yang mempengaruhi sel normal, menyebabkan gejala sindrom paraneoplastik, seperti gangguan koordinasi atau pergerakan mata yang cepat.
  • Fraktur tulang belakang. Ini disebabkan oleh pertumbuhan tumor ke tulang belakang, sehingga menekan saraf tunjang dan menyebabkan rasa sakit atau lumpuh.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found