Kehidupan yang sihat

Stevia, Pengganti Rendah Kalori Manis untuk Gula

Rasanya lebih manis dan tidak mengandungi kalori, menjadikan stevia mula dipandang sebagai pengganti gula biasa. Stevia boleh digunakan untuk orang dengan penyakit tertentu yang disarankan untuk membatasi penggunaan gula dalam diet harian mereka.

Gaya hidup yang pantas menjadikan banyak orang memilih makanan dan minuman segera tanpa menyedari kandungan gula di dalamnya. Manakala pengambilan gula berlebihan dikaitkan dengan pelbagai penyakit, seperti diabetes jenis 2, obesiti, sakit gigi, dan penyakit jantung. Penting untuk diketahui, had pengambilan gula untuk lelaki ialah 37 gram atau 9 sudu teh sehari. Bagi wanita sebanyak 25 gram atau 6 sudu teh sehari.

Menggantikan Gula dengan Stevia

Stevia adalah pemanis buatan dan pengganti gula yang diekstrak dari daun tanaman Stevia rebaudiana. Stevia rasa manis berkat kandungannya glikosida steviol yang ada di dalamnya. Sebatian ini menjadikan rasa stevia 250-300 kali lebih manis daripada sukrosa atau gula biasa.

Kerana rasanya lebih manis, stevia tidak perlu digunakan dalam jumlah besar sebagai pemanis dalam makanan atau minuman. Contohnya, jika anda biasa menambahkan 2 sudu teh gula sebagai pemanis dalam kopi atau teh, dengan stevia anda boleh menggunakan 1 sudu teh untuk mendapatkan rasa manis.

Walaupun lebih manis daripada gula biasa, stevia tidak mengandungi kalori. Walaupun ada, ia biasanya berasal dari bahan makanan lain yang dicampurkan di dalamnya. Sebagai perbandingan, satu sudu teh gula biasa (kira-kira 40 gram) mengandungi 16 kalori dan 4 gram karbohidrat, sementara 1 sudu teh stevia mempunyai 0 kalori dan hanya 1 gram karbohidrat.

Faedah Stevia untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa kemungkinan manfaat stevia yang boleh kita ambil:

 • Baik untuk diabetes

  Penyelidikan menunjukkan bahawa kadar gula darah selepas makan pada pesakit diabetes dilaporkan berkurang ketika memakan stevia. Beberapa kajian lain menunjukkan bahawa kemungkinan mengganti gula biasa dengan stevia dapat mengurangkan risiko terkena diabetes.

 • Membantu mengurangkan berat badan

  Oleh kerana stevia tidak mengandungi kalori, jumlah pengambilan kalori harian akan berkurang jika anda menggantikan pengambilan gula dengan stevia. Kaedah ini dapat membantu anda mengekalkan atau menurunkan berat badan, selagi anda tidak makan berlebihan.

 • Menurunkan tekanan darah

  Bahan dalam ekstrak stevia dapat menurunkan tekanan darah, jika diminum secara berkala. Walau bagaimanapun, kajian untuk membuktikan faedah ini tidak menunjukkan hasil yang konsisten.

 • Mencegah risiko penyakit buah pinggang

  Kebiasaan makan makanan yang terlalu manis dapat meningkatkan risiko diabetes dan tekanan darah tinggi. Kedua-dua penyakit ini boleh menyebabkan penyakit buah pinggang.

  Berdasarkan kajian, stevia dianggap berkesan dalam mengurangkan risiko penyakit buah pinggang kerana dapat membantu mencegah diabetes dan tekanan darah tinggi. Kajian ini juga menyatakan bahawa stevia adalah alternatif pemanis yang lebih baik untuk orang yang mengalami kekurangan buah pinggang.

Sehingga kini, stevia terbukti selamat untuk dimakan. Namun, anda mesti tetap memperhatikan pengambilan makanan dan minuman harian anda, agar jumlah gula dan kalori yang dimakan tidak berlebihan.

Perlu diingat, makan makanan bebas gula tidak bermaksud anda bebas dari kalori. Kalori boleh didapati dari bahan lain dalam makanan atau minuman. Di samping itu, tidak cukup hanya bergantung pada stevia, tanpa menjalani gaya hidup sihat.