Keluarga

Bahaya Minum Alkohol Semasa Mengandung

Minum alkohol semasa kehamilan tidak digalakkan kerana alkohol boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan janin dan ibu hamil sendiri. Ingin tahu apakah bahaya alkohol pada kehamilan? Baca lebih lanjut mengenai artikel ini.

Maklumat mengenai minum alkohol dalam jumlah kecil semasa kehamilan dianggap selamat untuk dilakukan dan tidak boleh ditelan mentah. Sebabnya, setiap wanita mempunyai ketahanan yang berbeza terhadap minuman beralkohol. Atas sebab keselamatan, wanita hamil disarankan untuk tidak meminum alkohol.

Inilah sebabnya minum alkohol ketika hamil adalah berbahaya

Tidak minum alkohol semasa mengandung tidak digalakkan. Ketika wanita hamil meminumnya, alkohol akan memasuki aliran darah dan dapat menyeberangi plasenta, sehingga janin di dalam rahim juga dapat "minum".

Alkohol sebenarnya akan dipecah di hati. Namun, kerana hati janin masih dalam tahap perkembangan, kemampuan organ untuk memecah alkohol tidak sempurna.

Akibatnya, kadar alkohol yang terkandung dalam aliran darah janin dapat menjadi tinggi sehingga dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangannya ketika berada di dalam rahim, bahkan hingga kemudian ia dilahirkan ke dunia.

Bahaya meminum alkohol pada trimester pertama kehamilan

Sekiranya wanita hamil mengambil alkohol pada trimester pertama kehamilan, ada kemungkinan proses pembentukan organ, wajah, dan anggota badan akan terganggu. Dengan cara itu, risiko bayi mengalami kecacatan kelahiran adalah tinggi. Risiko lain adalah keguguran, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir rendah.

Bahaya minum alkohol pada trimester kedua kehamilan

Bahaya meminum alkohol pada trimester kedua kehamilan tidak dapat diremehkan. Walaupun dalam jumlah yang sedikit, pengambilan alkohol dapat meningkatkan risiko keguguran pada trimester ke-2 hingga 70%.

Bahaya lain minum alkohol semasa hamil

Minum alkohol semasa mengandung, terutamanya dalam jumlah yang berlebihan, boleh menyebabkan janin mengalami sindrom alkohol (sindrom alkohol janin atau FAS). Bayi yang terkena FAS boleh mengalami cacat lahir, kesukaran belajar, mengalami masalah pertumbuhan, menderita gangguan tingkah laku, dan sukar untuk bersosial dengan orang lain.

Selain memberi kesan negatif pada janin, minum alkohol juga boleh membahayakan kesihatan ibu hamil. Wanita yang mengambil minuman beralkohol semasa mengandung berisiko mengalami dehidrasi, tekanan darah tinggi, kekurangan nutrisi, dan diabetes kehamilan.

Bahaya meminum alkohol semasa hamil tidak boleh diabaikan, jadi perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah tidak meminumnya sama sekali. Sebenarnya, wanita hamil disyorkan untuk berhenti minum minuman beralkohol sejak sebelum hamil atau sejak menjalani program kehamilan.

Sekiranya wanita hamil sudah minum alkohol kerana tidak menyedari bahawa mereka hamil, hentikan segera. Semakin cepat wanita hamil berhenti minum alkohol, semakin baik perkembangan janin. Untuk memastikan bahawa bahaya meminum alkohol semasa mengandung tidak mendatangkan bahaya kepada janin, berjumpa dengan pakar sakit puan.