Keluarga

8 Langkah Bersedia untuk Kehamilan

Bagi anda yang sudah berniat mempunyai anak, mpersiapan kehamilan dapat dimulakan dengan menjalani gaya hidup sihat sekarang. Ini termasuk makan makanan berkhasiat seimbang, menjaga kesihatan badan secara amnya, berhenti merokok,begitu juga ambil makanan tambahan asid folik.

Persiapan untuk kehamilan adalah penting seawal mungkin, iaitu sebaik sahaja anda berniat untuk mempunyai anak. Ini penting untuk dilakukan agar badan anda bersedia untuk hamil dan kekal sihat sepanjang 9 bulan kehamilan. Selain itu, persiapan ini juga bertujuan agar bayi dapat dilahirkan dengan selamat, sihat, dan tidak kekurangan apa-apa.

Menyiapkan Badan untuk Kehamilan

Untuk mempersiapkan kehamilan yang sihat, anda perlu mengambil langkah berikut:

1. Rujuk doktor

Rujuk dengan pakar sakit puan sebaik sahaja anda memutuskan untuk hamil. Ini sangat penting untuk dilakukan, terutamanya jika anda berumur 30 tahun ke atas atau menderita penyakit tertentu. Selain berunding, anda juga boleh menjalani beberapa pemeriksaan yang berkaitan dengan organ pembiakan anda, seperti ultrasound. Rundingan dengan pakar sakit puan juga boleh dilakukan untuk memulakan program kehamilan.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan, seperti diabetes atau hipertensi. Walaupun kekurangan berat badan boleh menyukarkan anda hamil. Sekiranya berat badan anda ideal, kemungkinan anda hamil akan lebih besar.

Oleh itu, pastikan indeks jisim badan anda (BMI) normal ketika bersiap untuk hamil. BMI normal bagi orang Asia ialah 18.5-22.9.

Cara mengira, berat (kg) dibahagi dengan tinggi (m) 2. Sebagai contoh, pengiraan BMI untuk berat 60 kg dan tinggi 170 sentimeter (1.7 meter) adalah 60 / (1,7)² = 20,7. Nilai BMI ini termasuk dalam kategori normal.

3. Makan makanan berkhasiat yang seimbang

Mula memperhatikan jenis makanan dan minuman yang masuk ke dalam badan anda. Cara:

  • Kurangkan pengambilan kalori yang tinggi nutrien, mengandungi pemanis buatan, atau mengandungi kafein.
  • Makan makanan yang kaya dengan protein, zat besi, asid folik, dan kalsium.
  • Makan juga buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan produk tenusu rendah lemak.
  • Penggunaan 340 gram ikan per Namun, hindari ikan yang berpotensi mengandung merkuri yang tinggi, seperti tuna.
  • Elakkan mengambil vitamin A, D, E, dan K (vitamin larut lemak) dalam dos yang tinggi. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, vitamin ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi.

4. Mengambil asid folik

Ambil asid folik sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum hamil. Asid folik dapat membantu mencegah kecacatan kelahiran, seperti kecacatan tiub saraf. Selain makanan, asid folik juga boleh diperoleh dengan mengambil makanan tambahan asid folik. Dos yang disyorkan ialah 400 mikrogram sehari.

5. Jauhkan diri rokok, alkohol, dan kafein

Merokok, bersama dengan minum alkohol dan kafein, boleh menjadikan anda lebih sukar untuk hamil dan membuat anda cenderung mengalami keguguran. Belum lagi risiko jangka panjang, seperti bayi yang dilahirkan dengan kecacatan fizikal dan gangguan perkembangan.

6. Vaksinasi

Untuk melindungi kesihatan anda dan bayi anda yang belum lahir, disarankan agar anda melakukan imunisasi atau vaksinasi sebulan sebelum memulakan program kehamilan. Beberapa jenis jangkitan, seperti cacar (varicella) dan campak Jerman (rubella), boleh membahayakan bayi yang belum lahir.

7. Menjaga kesihatan gigi dan badan

Semasa mengandung, perubahan hormon dapat membuat anda lebih mudah terkena penyakit gusi dan rongga. Sekarang, Penyakit gigi dan gusi sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran pramatang dan gangguan perkembangan organ janin.

Rujuk doktor gigi secara berkala sebelum dan semasa kehamilan. Selain itu, jangan lupa membersihkan gigi dengan tekun agar masalah radang gusi dan rongga dapat diminimumkan.

Anda bukan sahaja kerap berjumpa doktor gigi, semasa anda hamil atau merancang untuk hamil, anda juga dinasihatkan untuk berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan kesihatan secara berkala.

8. Bersenam secara berkala

Lakukan senaman ringan, sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Anda boleh mencuba yoga, berjalan kaki, berbasikal, berenang, atau senaman ringan yang anda suka.

Sekiranya anda tidak terbiasa bersenam, mulailah dengan latihan selama sepuluh minit terlebih dahulu. Secara beransur-ansur meningkatkan durasi menjadi 15 minit, 20 minit, kemudian kemudian menjadi 30 minit.

Dengan mengambil langkah persiapan kehamilan di atas, diharapkan badan anda lebih bersedia untuk hamil. Sekiranya anda telah berusaha merancang untuk hamil dan menjalani beberapa langkah di atas, tetapi masih belum berjaya melahirkan, anda dan pasangan anda harus berjumpa pakar sakit puan.