Kesihatan

Barisan Perubatan Nafas Kekurangan Semula Jadi yang Kuat

 Susah bernafas adalah keadaan yang boleh membahayakan dan harus segera diperiksa oleh doktor.Namun, untuk melegakannya buat sementara waktu, anda boleh menggunakan beberapa ubat sesak nafas semula jadi yang dipercayai berkesan untuk melegakan pernafasan.

Sesak nafas atau dyspnea adalah keadaan di mana seseorang mengalami kesukaran bernafas. Penyebabnya berbeza-beza, boleh dari saluran pernafasan dan paru-paru, juga dari jantung. Itulah sebabnya, sesak nafas perlu diperiksa oleh doktor agar penyebabnya dapat dikenal pasti dan diberi rawatan yang sesuai.

Walaupun keadaan ini memerlukan rawatan perubatan, untuk melegakannya buat sementara waktu, terdapat beberapa cara sesak nafas yang boleh anda gunakan. Umumnya, ubat sesak nafas secara semula jadi berfungsi dengan merehatkan saluran pernafasan. Oleh itu, ubat ini lebih berkesan untuk merawat sesak nafas kerana masalah pada saluran pernafasan.

Kenali Rangkaian Kekurangan Nafas Sesak Alami yang Kuat

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ketika Anda mengalami sesak nafas, penting untuk segera berjumpa doktor agar rawatan yang diberikan sesuai. Terutama untuk sesak nafas yang teruk, rawatan diperlukan oleh doktor secepat mungkin.

Namun, untuk melegakan pernafasan sebentar, anda boleh menggunakan beberapa bahan semula jadi terlebih dahulu. Berikut adalah ubat semula jadi untuk sesak nafas yang dipercayai dapat melegakan pernafasan:

Asid lemak omega 3

Bukan hanya baik untuk kesihatan jantung, asid lemak omega-3 dipercayai dapat mengurangkan sesak nafas. Asid lemak omega-3 dipercayai dapat mengurangkan keradangan saluran udara dan memperbaiki fungsi paru-paru. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan ramuan ini dalam merawat sesak nafas.

minyak pati kayu putih

minyak pati kayu putih yang lebih dikenali sebagai minyak kayu putih dikenal dapat mengurangkan gangguan saluran pernafasan, termasuk sesak nafas. Jenis minyak ini dipercayai mempunyai kesan antibakteria yang sering menyebabkan masalah pernafasan.

Selain menggunakannya secara langsung, anda boleh meneteskannya ke dalam air suam dan menyedut wap suam.

Pudina

Pudina Ia terkenal dengan aroma khasnya, dan sering digunakan sebagai bahan tambahan dalam ubat gigi, ubat kumur, dan permen karet. Pudina Ia juga banyak digunakan dalam salap atau linimen, dan diyakini dapat menghilangkan sesak nafas pada pesakit asma. Walau bagaimanapun, mekanisme yang tepat belum diketahui.

Selain menggunakan pelbagai ubat semula jadi untuk sesak nafas di atas, anda juga boleh mencuba posisi berikut untuk melegakan sesak nafas:

  • Duduk dalam posisi ke hadapan yang sedikit bengkok.
  • Berdiri tegak sambil bersandar di dinding.
  • Berbaring separuh duduk, menyokong bahu dan belakang anda dengan timbunan bantal.

Sesak nafas boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit. Anda boleh mencuba beberapa ubat semula jadi di atas untuk menghilangkan sesak nafas. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang sesuai, terutamanya jika anda mempunyai penyakit jantung dan pernafasan sebelumnya, atau sesak nafas semakin teruk. Ingat, sesak nafas tidak boleh dipandang remeh, kerana boleh mengancam nyawa.