Keluarga

4 Maklumat Bersalin Yang Harus Diketahui oleh Calon Ibu

Selain menyiapkan keperluan Si Kecil, ibu mengandung juga diminta mencari maklumat penghantaran yang betul sebelum melahirkan. Maklumat ini penting untuk digunakan sebagai persediaan agar ibu hamil dapat bersiap sedia untuk melahirkan anak dengan baik dan tidak panik ketika tiba hari.

Melahirkan tanpa mengetahui maklumat yang cukup mengenai proses kelahiran boleh membuat wanita hamil takut dan bimbang secara berlebihan.

Oleh itu, wanita hamil perlu mengetahui pelbagai perkara mengenai kelahiran anak sehingga mereka dapat menjangkakan perkara-perkara yang mungkin berlaku dan memastikan keadaan kesihatan ibu hamil dan anak-anak mereka bersedia untuk melalui proses ini.

Senarai Maklumat Bersalin Yang Perlu Diketahui

Berikut adalah beberapa maklumat penting yang perlu diketahui oleh wanita hamil sebelum bersalin:

1. Tanda-tanda awal bersalin

Apabila sudah hampir tiba waktu bersalin, tubuh wanita hamil akan mula bersiap untuk mengeluarkan bayi dari rahim. Menjelang kelahiran, terdapat beberapa perkara yang mungkin dialami oleh wanita hamil, iaitu:

 • Sakit badan

  Sebelum melahirkan, wanita hamil akan merasa sakit. Kesakitan ini boleh merangkumi sakit belakang yang serupa dengan sakit semasa haid, serta sakit atau tekanan di pelvis. Apabila aduan ini timbul, wanita hamil mungkin sukar untuk berehat atau tidur nyenyak.

 • Pengecutan yang kerap

  Pengecutan akan terasa lebih kerap sebelum bersalin. Apabila mengalami ini, wanita hamil akan mengalami pedih ulu hati atau perut terasa seperti dicengkam, kemudian berehat semula. Pengecutan boleh berlaku secara berkala, misalnya setiap beberapa minit. Ketika tenaga kerja menghampiri, kontraksi mungkin kelihatan lebih kuat, lebih lama, dan lebih kerap.

 • Cecair amniotik pecah

  Kadang-kadang sukar untuk mengetahui apakah cairan ketuban pecah, kerana pembuangannya mungkin serupa dengan air kencing dan oleh itu sukar dibezakan.

  Sekiranya ragu sama ada cecair yang keluar adalah air kencing atau cairan ketuban, wanita hamil boleh segera pergi ke bidan atau doktor untuk pemeriksaan lanjut.

 • Peningkatan pengeluaran cecair faraj

  Cecair faraj akan bertambah banyak ketika hari bersalin tiba. Cecair itu jelas atau merah jambu (merah jambu), dan mungkin disertai dengan sejumlah kecil darah. Keadaan ini berlaku beberapa hari sebelum atau semasa melahirkan.

 • Mood swing

  Menjelang kelahiran, mood wanita hamil boleh menjadi tidak menentu (perubahan emosi). Ketika merasakan ini, wanita hamil mungkin bangun dengan rasa teruja menyambut kedatangan bayi mereka ke dunia, tetapi tiba-tiba menjadi sedih atau bimbang.

2. Masa yang tepat untuk pergi ke doktor atau bidan

Wanita hamil disarankan untuk pergi ke hospital atau bidan apabila kontraksi muncul secara berkala selama kira-kira 30-60 saat, dan selang waktu antara mereka muncul 3-5 minit.

Wanita hamil juga harus berjumpa doktor atau bidan dengan segera sekiranya mereka mengalami perkara berikut:

 • Cecair ketuban telah pecah
 • Pendarahan faraj
 • Pergerakan bayi menurun
 • Sakit perut yang teruk
 • Pening dan kelemahan
 • Demam

3. Bersalin menyakitkan

Melahirkan memang menyakitkan, tetapi wanita hamil tidak perlu risau kerana tubuh setiap wanita telah diciptakan untuk dapat menanganinya. Lebih-lebih lagi, rasa sakit dapat memberikan maklumat mengenai sejauh mana proses persalinan semakin meningkat.

Sekiranya anda tidak tahan dengan rasa sakit, cubalah memanfaatkan kaedah penghilang rasa sakit ketika bersalin, baik perubatan ataupun alami. Untuk menentukan kaedah pengurangan kesakitan yang betul, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan.

4. Proses kelahiran tidak dapat diramalkan

Sebenarnya, tidak ada yang dapat meramalkan berapa lama proses penghantaran normal. Fasa awal buruh boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari. Semuanya bergantung pada pelbagai faktor, seperti kedudukan dan ukuran bayi, kekuatan kontraksi, dan seberapa mudah serviks melebar.

Proses kelahiran dikira dari saat wanita hamil memasuki fasa aktif bersalin. Fasa aktif ini dicirikan oleh kontraksi yang semakin kuat, lebih lama (5-60 saat), dan lebih kerap (setiap 3-4 minit), dan serviks atau serviks yang telah dibuka sebanyak 3-4 cm.

Bagi wanita yang melahirkan untuk pertama kalinya, fasa aktif boleh berlangsung sekitar 8-15 jam, ditambah masa mendorong sekitar 1-2 jam. Sekiranya anda telah melahirkan sebelumnya, fasa aktif mungkin mengambil masa sekitar 5-12 jam, ditambah 10-60 minit masa mendorong.

Selepas bayi dilahirkan, peringkat terakhir proses persalinan adalah kelahiran plasenta. Plasenta biasanya akan keluar dari rahim dalam 10-20 minit selepas bayi dilahirkan. Sekiranya plasenta masih tidak keluar sehingga 30 minit selepas bayi dilahirkan, doktor akan memberikan rawatan untuk membuang plasenta.

Walaupun tarikh kelahiran yang diramalkan masih jauh, wanita hamil disarankan untuk melengkapkan diri dengan maklumat yang betul mengenai kelahiran anak. Atas sebab ini, jangan teragak-agak untuk mengemukakan soalan, termasuk mengenai kaedah penyampaian yang sesuai seperti kelahiran teratai atau hypnobirthing, kepada pakar obstetrik atau bidan ketika wanita hamil menjalani pemeriksaan kehamilan secara rutin.