Kehidupan yang sihat

Melihat Pelbagai Khasiat Sarden untuk Kesihatan

Sardin adalah menu makanan yang tidak asing lagi bagi kebanyakan orang. Selain agak murah dan senang diperoleh, rasanya juga sedap. Namun, tahukah anda bahawa terdapat banyak faedah sardin untuk kesihatan kita? Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat maklumat berikut.

Ikan sarden adalah ikan kecil yang biasa dijumpai di laut Atlantik, Pasifik dan Mediterranean. Ikan ini tinggi asam lemak omega-3 dan vitamin D dan rendah merkuri. Oleh itu, ikan sardin dianggap sebagai salah satu ikan yang paling sihat untuk dimakan.

Kandungan Pemakanan Sardin

Khasiat sardin diperoleh dari kandungan khasiatnya yang sangat baik untuk kesihatan. Dalam 100 gram sardin segar terdapat kira-kira 110 kalori. Dari sana, anda boleh mendapatkan pelbagai nutrien, seperti:

  • Protein
  • Karbohidrat
  • Lemak, termasuk asid lemak omega-3
  • Vitamin, seperti vitamin D, vitamin B12, dan vitamin E
  • Mineral, seperti besi, kalsium, magnesium, kalium, dan zink

Kelebihan Sardin

Berikut adalah pelbagai khasiat sardin yang anda dapat:

1. Membina otot badan

Sarden adalah sumber protein dan asid lemak penting. Kedua-dua nutrien ini diperlukan untuk membina otot yang kuat. Protein di sini bertindak sebagai bahan utama, sementara asid lemak bertindak sebagai sumber tenaga ketika membina otot.

2. Melindungi fungsi otak

Kandungan omega-3 yang tinggi dalam sarden berguna untuk mengekalkan ingatan dan melindungi fungsi otak. Makan sardin secara berkala juga dapat mengurangkan risiko anda terkena pelbagai penyakit kognitif, seperti penyakit Alzheimer dan demensia.

3. Menjaga kesihatan jantung

Asid lemak omega-3 dalam sardin juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung kerana sifat anti-radang mereka. Dengan kemampuan ini, asid lemak omega-3 dapat mengurangkan risiko pembekuan darah dan menurunkan tekanan darah tinggi.

Memenuhi keperluan asid lemak omega-3 juga dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kadar kolesterol baik dalam darah (HDL). Semua ini adalah perkara yang dapat meningkatkan kesihatan jantung.

4. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat sardin seterusnya adalah menjaga kesihatan tulang. Kerana ikan ini merupakan sumber kalsium dan vitamin D. yang baik.

Kedua-dua nutrien itu penting untuk mengekalkan tulang yang sihat dan kuat. Dengan memenuhi keperluan kalsium dan vitamin D harian anda, anda akan dilindungi dari pelbagai penyakit tulang, terutamanya yang berkaitan dengan peningkatan usia, seperti osteoporosis.

5. Menyokong kehamilan yang sihat

Sarden juga sangat baik jika diminum oleh ibu hamil. Kandungan omega-3 dalam ikan bermanfaat untuk perkembangan otak, tulang, sistem saraf, dan penglihatan bayi dalam kandungan. Sementara itu, kalsium dapat melindungi wanita hamil dari risiko preeklampsia.

Petua Memilih Sarden untuk Memaksimumkan Manfaatnya

Dalam memilih sardin, pastikan ikan yang anda pilih tidak berbau busuk, kulitnya masih berkilau, mata masih cerah, dan teksturnya tegas. Walau bagaimanapun, anda mungkin menemui lebih banyak sardin dalam bentuk kalengan.

Sardin kalengan yang dibungkus dengan minyak zaitun atau air lebih baik daripada yang dibungkus dengan minyak kedelai, kerana rendah lemak. Juga, pastikan tin sardin yang anda beli masih dalam keadaan baik dan perhatikan tarikh luputnya.

Anda juga perlu tahu bahawa kandungan garam dalam sardin dalam tin cenderung tinggi. Oleh itu, jika anda mengurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi, ada baiknya anda memilih sardin segar.

Untuk memaksimumkan manfaat kesihatan sardin, anda boleh mengambil 2-3 sarden setiap minggu. Bukan hanya itu, perhatikan juga bagaimana memprosesnya. Cara terbaik untuk memasak sardin adalah dengan merebus, memanggang, atau memanggangnya.

Sebilangan orang dengan keadaan kesihatan tertentu, seperti penyakit buah pinggang atau gout, mungkin perlu mengehadkan pengambilan sardin. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan sardin dan keadaan kesihatan anda, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.