Kesihatan

Ketahui Cara Memilih Nebulizer dan Jenisnya

Memilih nebulizer yang tepat dan mengenali pelbagai jenis ia penting bagi orang yang mempunyai masalah pernafasan. Ini supaya hasil rawatan dapat dimaksimumkan, tanpa menimbulkan kesan sampingan.

Nebulizer adalah alat yang digunakan untuk menukar ubat cair menjadi wap sehingga dapat disedut ke dalam paru-paru. Alat ini biasanya diberikan oleh doktor untuk merawat beberapa gangguan pernafasan, seperti asma, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), dan radang paru-paru.

Kenali pelbagai jenis nebulizer

Terdapat 3 jenis nebulizer yang perlu anda ketahui, bersama dengan kelebihan dan kekurangannya, iaitu:

1. Jet nebuliser

Ini adalah jenis nebulizer yang dilengkapi dengan pemampat, dan cenderung bising dan sukar dibersihkan. Walaupun begitu, jet nebulizer mudah digunakan, murah, dan boleh digunakan untuk semua jenis ubat, termasuk ubat untuk COPD.

2. Nebulizer ultrasonik

Ini adalah generasi baru nebulizer yang bergantung pada getaran suara frekuensi tinggi (ultrasonik) untuk menukar cecair ubat menjadi wap. Berbanding dengan jet nebulizer, ultrasonik nebulizer mempunyai suara yang lebih senyap, dan beratnya lebih ringan dan senang dibawa kemana-mana kerana ada genggam.

Selain daripada kelebihan ini, nebulizer ultrasonik mempunyai harga yang lebih tinggi daripada jet nebulizer. Selain itu, nebulizer ini tidak berkesan jika digunakan untuk ubat dengan konsistensi tebal.

3. Mesh nebulizer

Ini adalah jenis nebulizer berteknologi tinggi yang menggunakan micropump untuk menghasilkan aerosol. Mesh nebulizer dianggap paling cekap, tenang, dan dapat menghasilkan wap yang lebih halus daripada jenis nebulizer lain.

Kerana banyak kelebihan yang ada, tentunya harga nebulizer ini lebih mahal daripada jenis nebulizer lain. Di samping itu, keburukan dari nebulizer mesh sukar dibersihkan dan tidak baik untuk ubat dengan konsistensi tebal.

Cara Memilih Nebulizer yang Betul

Berikut adalah petua penting yang harus anda ketahui dalam memilih nebulizer:

  • Pilih nebulizer mengikut keperluan. Penggunaan nebulizer bergantung pada jenis ubat yang akan digunakan. Sekiranya ubat itu dalam bentuk cecair tebal, maka anda boleh menggunakannya jet nebulizer.
  • Pilih nebulizer yang senang dikendalikan dan senang dibersihkan, terutama bagi anda yang sering menggunakannya.
  • Pilih nebulizer yang selesa dan tenang, terutamanya jika ditujukan untuk bayi atau kanak-kanak.
  • Gunakan corong nebulizer yang sesuai dengan keselesaan anda. Mungkin anda boleh membelinya secara berasingan di farmasi.

Kadang kala memilih nebulizer boleh membingungkan kerana banyak jenama dan model yang ditawarkan. Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda cadangan mengenai jenis nebulizer yang sesuai dengan keperluan anda, agar rawatannya berkesan.