Kesihatan

Cecair serebrospinal, cecair penting di otak dan tulang belakang

Adakah anda tahu apa itu cecair serebrospinal? CCecair ini sangat penting kerana berfungsi melindungi otak. Oleh itu, gGangguan pada cecair ini boleh menyebabkan gangguan pada Fungsi otak juga.

Komposisi cecair serebrospinal normal adalah 99 peratus air, selebihnya terdiri daripada. protein, glukosa sel mononuklear, elektrolit, enzim, dan sel darah putih (leukosit). Oleh kerana sebahagian besarnya adalah air, cecair ini mempunyai warna yang jelas atau lut.

Fungsi Cerebrospinal Fluid

Cecair serebrospinal mengalir di ventrikel otak, batang otak, dan sekitar saraf tunjang. Cecair ini mempunyai sifat antibakteria yang menghalang pertumbuhan dan perkembangan bakteria.

Cecair serebrospinal mempunyai tiga fungsi utama, iaitu:

  • Menjaga tisu otak dalam kedudukan dan menyediakan kusyen untuk melindungi otak daripada kecederaan.
  • Sebagai media untuk menyampaikan nutrien ke tisu otak dan membuang sisa dari otak
  • Mengekalkan keseimbangan tekanan intrakranial, bersama dengan darah dan tisu otak.

Pengeluaran cecair serebrospinal pada orang dewasa adalah sekitar 500 ml sehari. Manakala pada kanak-kanak berusia 4-13 tahun, pengeluarannya sekitar 65-150 ml sehari. Cecair ini akan diserap dan diganti dengan yang baru setiap 6-8 jam.

Keabnormalan dalam cecair serebrospinal

Sekiranya terdapat jangkitan pada otak atau saraf tunjang, cairan serebrospinal dapat berubah warna dan menjadi keruh. Ini dapat menunjukkan jangkitan atau penumpukan sel darah putih dan protein.

Sebagai tambahan kepada kandungan di dalamnya, keseimbangan antara pengeluaran dan penyerapan cecair serebrospinal adalah penting. Kerana cecair serebrospinal selalu dihasilkan, jika penyerapan dan alirannya terhalang, ia dapat terkumpul di rongga otak dan akhirnya menyebabkan hidrosefalus.

Pada bayi dan kanak-kanak, hidrosefalus biasanya dicirikan oleh peningkatan ukuran lilitan kepala.

Rawatan Gangguan Cerebrospinal Fluid

Keabnormalan cecair serebrospinal akan diatasi mengikut penyebabnya. Sekiranya penyebabnya adalah jangkitan, doktor akan memberikan rawatan mengikut jenis jangkitan. Untuk mengelakkan jangkitan, anda boleh membuat vaksinasi.

Sekiranya kelainan cairan serebrospinal adalah gangguan pengeluaran dan aliran, seperti yang berlaku pada hidrosefalus, pembedahan mungkin diperlukan. Dua kaedah operasi yang biasanya dilakukan adalah pembedahan sisipan menjerit dan ventrikulostomi ketiga endoskopi (ETV).

Cecair serebrospinal mempunyai fungsi yang sangat penting untuk kerja otak. Oleh itu, jika ada keluhan yang dapat menunjukkan gangguan pada cairan ini, seperti sakit kepala yang semakin parah dari masa ke masa, muntah, dan penurunan kesedaran, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.