Kehidupan yang sihat

Tidak Hanya Manis, Kenali Makanan Yang Meningkatkan Gula Darah

Ramai orang berpendapat bahawa makanan yang dapat meningkatkan gula dalam darah hanyalah makanan manis. Walau bagaimanapun, ia tidak terhad kepada perkara itu. Terdapat pelbagai jenis makanan lain yang juga boleh menyebabkan gula darah anda meningkat tinggi.

Gula darah berasal dari makanan yang kita makan dan bertindak sebagai sumber tenaga untuk tubuh. Namun, jika kadar gula dalam darah terlalu tinggi, ini boleh membahayakan, terutamanya jika anda atau ahli keluarga anda menghidap diabetes jenis 2.

 

Sekiranya kadar gula darah tidak dikendalikan dengan betul, masalah dapat terjadi pada mata, ginjal, jantung, dan saluran darah di seluruh badan anda. Oleh itu, penting untuk membatasi kadar gula dalam darah melalui makanan yang anda makan.

Beberapa Jenis Makanan Yang Meningkatkan Gula Darah

Sebilangan besar gula darah dihasilkan daripada makanan yang tinggi gula dan karbohidrat. Gula dalam makanan dapat diserap secara langsung oleh usus dan menjadi gula darah. Sementara itu, karbohidrat akan dipecah terlebih dahulu menjadi bentuk yang lebih sederhana, iaitu gula, sebelum diserap oleh usus ke dalam darah.

Berikut adalah beberapa makanan dan minuman yang mungkin tidak anda fikirkan dapat meningkatkan kadar gula dalam darah:

1. Nsusu ibu putih

Satu kajian mendapati bahawa orang yang mengonsumsi beras putih secara berlebihan cenderung lebih berisiko terkena diabetes jenis 2. Ini kerana beras putih adalah jenis makanan berkarbohidrat tinggi dan rendah serat sehingga dapat ditukar dengan cepat menjadi gula dan diserap ke dalam darah.

Untuk mengelakkan risiko ini, anda disyorkan untuk mengganti beras putih dengan beras perang yang lebih tinggi seratnya.

2. Roti putih

Karbohidrat yang tinggi dalam roti putih juga menjadikan makanan ini lebih cepat diproses oleh badan sehingga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Sebagai gantinya, anda boleh makan roti gandum yang mengandungi lebih banyak serat.

3. Minuman tenaga

Minuman tenaga biasanya mengandungi natrium dan kalium yang membantu mengembalikan cecair dan elektrolit ketika anda mengalami dehidrasi. Walau bagaimanapun, ingat bahawa minuman ini biasanya tinggi gula sehingga perlu dibatasi. Untuk mengelakkan dehidrasi selepas bersenam, air mineral atau air kelapa murni sudah cukup, Macam mana boleh jadi.

4. Makan siap

Makanan segera membawa pelbagai jenis keseronokan. Namun, di sebalik itu, terdapat lemak, gula dan karbohidrat yang boleh menyebabkan lonjakan gula darah dalam badan setelah makan.

Sekiranya kerap dikonsumsi, makanan segera boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2.

5. Daging merah dan daging yang diproses

Makan daging tidak meningkatkan gula darah secara langsung. Walau bagaimanapun, daging merah dan daging yang diproses cenderung tinggi lemak tepu. Satu kajian mendapati bahawa orang yang makan daging olahan setiap hari berisiko menghidap diabetes jenis 2 menjadi dua kali ganda.

Untuk mengelakkan kenaikan gula yang tinggi, sementara masih memenuhi keperluan protein, anda boleh makan dada ayam tanpa kulit.

Berikut adalah beberapa makanan yang dapat meningkatkan gula darah anda. Sekiranya anda adalah salah satu dari mereka yang tidak biasa menjalani hari tanpa salah satu makanan ini, jangan kecewa. Makanan ini tidak boleh dimakan sama sekali, tetapi hanya perlu dibatasi.

Corak Makan Nutrisi Seimbang yang Perlu Anda Perhatikan

Selain mengehadkan pengambilan makanan dan minuman yang dapat meningkatkan gula darah, anda juga perlu menerapkan diet berkhasiat seimbang dalam diet harian anda.

Pastikan untuk selalu mengimbangkan penggunaan gula dan karbohidrat dengan nutrien lain, seperti protein, serat, dan lemak sihat. Kaedah ini dapat melambatkan pencernaan karbohidrat dan mengurangkan peningkatan kadar gula dalam darah.

Selain itu, elakkan juga makan makanan yang tinggi kalori dan rendah nutrien, walaupun tidak terasa manis. Makan banyak makanan berkalori tinggi akan menjadikan tubuh anda menyimpan kalori dalam bentuk lemak.

Sekiranya timbunan lemak berlebihan, tubuh akan terdedah kepada ketahanan insulin. Dalam keadaan ini, kemampuan tubuh untuk menyerap gula darah akan menurun, sehingga kadar gula dalam darah akan meningkat.

Selain menjaga diet yang sihat, Anda juga dapat melakukan olahraga untuk menstabilkan kadar gula darah. Latihan yang disyorkan termasuk berjalan pantas, berbasikal, aerobik, dan berenang.

Sekiranya anda menghidap diabetes, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor dengan kerap dan menjalani rawatan yang disyorkan oleh doktor. Sekiranya anda keliru memilih makanan yang tepat untuk mengekalkan kadar gula dalam darah anda, ada baiknya berjumpa pakar pemakanan.