Kesihatan

Neocate Junior - Faedah, dos dan kesan sampingan

Neocate adalah formula yang terbuat dari asid amino bebas alergi. Formula Neocate Junior ditujukan untuk kanak-kanak yang mengalami alahan terhadap susu lembu.

Susu lembu mengandungi protein tinggi yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Namun, pada beberapa anak, protein yang terdapat dalam susu sapi sebenarnya boleh mencetuskan reaksi alergi, seperti gangguan pencernaan, gatal-gatal, ruam kulit, batuk, dan mata berair.

Pada dasarnya, alahan adalah masalah kesihatan yang biasa dialami oleh kanak-kanak. Menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2019, terdapat sekitar 30% -40% orang di seluruh dunia menderita alergi, dan kebanyakannya adalah kanak-kanak.

Dari banyak jenis alahan, alergi susu lembu adalah salah satu yang paling biasa pada kanak-kanak.

Alergi susu lembu berlaku apabila sistem imun kanak-kanak bertindak balas berlebihan terhadap protein dalam susu lembu kerana dianggap sebagai bahan yang berbahaya bagi tubuh. Dalam keadaan ini, kanak-kanak mesti mengambil susu khas untuk mengelakkan reaksi alahan.

Salah satu susu pengganti susu lembu adalah formula Neocate Junior. Berbeza dengan susu formula biasa, formula Neocate terbuat dari 100% asid amino bebas alergi (tidak alergenik).

Formula Neocate Junior tidak mengandungi warna, rasa, dan pemanis buatan, jadi ia selamat untuk pencernaan dan kesihatan keseluruhan kanak-kanak.

Apa itu Neocate Junior

Neocate Junior adalah susu formula hypoallergenic, iaitu susu yang telah melalui proses pemecahan protein. Proses ini menjadikan protein dalam susu lebih mudah dicerna oleh bayi dan kanak-kanak, tanpa menyebabkan reaksi alergi.

Susu formula hypoallergenic pada dasarnya terbahagi kepada tiga jenis, iaitu susu hidrolisis separa, susu hidrolisis luas, dan susu asid amino bebas alergi. Neocate Junior adalah sejenis susu asid amino tanpa alergi.

Susu Neocate Junior mempunyai tekstur yang lebih nipis daripada formula biasa. Ini adalah ciri susu yang terbuat dari asid amino.

Berikut adalah kandungan nutrisi Neocate Junior setiap 100 kalori:

Protein3.1 g
Lemak5 g
Karbohidrat10.7 g
Asid linoleik818 mg
Vitamin
Vitamin A200 IU
Vitamin D379.4 IU
 Vitamin E2.1 IU
 Vitamin B1 (tiamin)0.10 mg
Vitamin B2 (riboflavin)0.20 mg
Vitamin B6 (piridoksin)0.10 mg
Vitamin B12 (cobalamin)0.40 mcg
Vitamin B3 (niasin)0.90 mg
 Vitamin B5 (asid pantotenik)0.40 mg
 Vitamin B8 (inositol)21.9 mg
Vitamin B9 (asid folik)29.9 mg
 Vitamin C (asid askorbik)9.3 mg
 Vitamin K4 mg
Biotin3 mg
 Kolin29.9 mg
Mineral
Kalsium118 mg
Fosfor79.8 mg
Magnesium16 mg
Besi1.5 mg
Zink0.98 mg
Mangan0.13 mcg
Tembaga111 mcg
Iodin17.8 mcg
Molibdenum4.5 mcg
Kromium3.8 mcg
Selenium4 mg
Potasium50 mg
Klorida76.1 mg

Amaran Sebelum Berkhidmat Rujuk Junior

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memberikan susu formula Neocate Junior kepada anak-anak, iaitu:

  • Susu Neocate Junior hanya disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak yang mengalami alahan teruk terhadap susu lembu, protein soya, atau protein dari
  • Susu Neocate Junior tidak digalakkan dimakan oleh bayi dan kanak-kanak yang hanya sensitif terhadap susu formula biasa.
  • Penggunaan formula Neocate Junior sebagai sumber pemakanan utama untuk kanak-kanak harus berada di bawah pengawasan doktor, terutama bagi anak-anak yang dilahirkan sebelum waktunya dan anak-anak yang menderita gangguan pencernaan.

Dos Rendah Junior

Dos dan hidangan susu Neocate Junior ditentukan oleh doktor berdasarkan umur, berat badan, dan keadaan kesihatan anak. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum memberikan susu Neocate Junior kepada anak anda.

Cara Mempersembahkan Neocate Junior dengan Betul

Ikuti arahan untuk menyediakan susu Neocate Junior seperti yang tertera pada bungkusan, agar faedah yang anda dapat dapat optimum. Berikut adalah cara yang betul untuk menghidangkan susu Neocate Junior:

  • Basuh tangan dan botol yang akan digunakan sebelum menyiapkan Neocate Junior.
  • Tuangkan jumlah air sejuk yang diperlukan ke dalam botol.
  • Tuangkan susu Neocate Junior ke dalam botol menggunakan sudu pengukur yang termasuk dalam bungkusan, mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor.
  • Pukul susu Neocate Junior hingga sebati sebelum dihidangkan. Sekiranya ada sisa, simpan di dalam peti sejuk, tetapi jangan kembalikan kepada anak sekiranya disimpan lebih dari 24 jam.

Neocate Junior mesti disajikan dengan sejuk. Jangan rebus susu Neocate yang siap diminum atau panaskan ketuhar gelombang mikro.

Simpan Neocate Junior di dalam bilik pada suhu bilik. Jangan simpan di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari langsung dan di dalam peti sejuk. Buang susu dan ganti dengan yang baru jika sudah lebih dari 1 bulan sejak pembungkusan dibuka.

Kesan sampingan Rujuk Junior

Sekiranya diminum mengikut cadangan doktor dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan, Neocate jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, pada sesetengah kanak-kanak mungkin ada kesan pada awal perubahan susu. Sekiranya kesan ini mengganggu atau berterusan, bawa anak anda ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.