Kehidupan yang sihat

Manfaat Timun Jadi Segar untuk Mata Kita

Selain menyegarkan untuk dimakan, timun (timun) juga bermanfaat untuk kecantikan. Timun biasanya digunakan untuk memampatkan mata, sehingga kulit di sekitar mata kelihatan segar dan lembap. Manfaat timun untuk mata datang berkat kandungan antioksidan dan airnya yang tinggi.

Timun biasanya dimakan mentah seperti sayur-sayuran segar, acar, dan dicampurkan dalam salad atau pecel. Timun juga sering ditambahkan ke dalam air sejuk untuk diminum sebagaiair yang dimasukkan.

KsokonganTimun Yang Msembuh

Hampir 95% peratus kandungan timun adalah air. Selain air, timun juga mengandung protein, karbohidrat, serat, magnesium, kalium, mangan, vitamin C, vitamin K, vitamin A, dan antioksidan.

Melihat ramuan ini, tidak menghairankan bahawa terdapat banyak faedah kesihatan timun, seperti:

1. Menurunkan berat badan

Kandungan air yang tinggi dan rendah kalori menjadikan timun sebagai makanan ringan yang sihat. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan sayur-sayuran yang tinggi air dan rendah kalori seperti timun dapat membantu menurunkan berat badan.

2. Melancarkan pencernaan

Kandungan air dan serat dalam timun dapat membantu menjaga saluran pencernaan yang sihat dan melancarkan pergerakan usus, sehingga mencegah sembelit.

3. Menjaga kesihatan tulang

4. Melambatkan kerosakan sel

Antioksidan dalam timun mencegah dan memperlambat kerosakan sel yang disebabkan oleh kesan radikal bebas. Ini bermaksud bahawa pengambilan timun dapat mengurangi risiko penyakit yang berkaitan dengan radikal bebas, seperti barah, diabetes, penyakit jantung, penyakit Alzheimer, dan penurunan fungsi mata.

5. Kulit sihat

Kandungan air yang dimasukkan Timun sarat dengan asid pantotenat (vitamin B5), vitamin C dan bahan anti-radang. Kandungan nutrien dalam timun dianggap baik untuk membantu merawat jerawat.

Mfaedah Timununtuk Matau

Rasakan kelebihan timun untuk mata dengan cara yang mudah dan murah, dengan menempelkan potongan timun pada mata. Dengan cara ini, timun dipercayai dapat:

Atasi bengkak

Kandungan antioksidan, seperti vitamin C, membantu kulit melawan kesan radikal bebas yang menjadikan kawasan sekitar mata menjadi lebih gelap dan mata kelihatan letih.

Mencegah kedutan

Untuk mendapatkan sensasi segar, simpan timun di dalam peti sejuk sebelum digunakan. Anda juga harus memotong kulit kerana anda takut sisa racun perosak boleh merengsakan kawasan mata. Kompres kawasan mata dengan timun selama 15 minit dan lakukan sambil berbaring dengan santai.

Pada masa ini, terdapat banyak produk kecantikan yang mengandungi timun untuk merawat pelbagai masalah kulit, termasuk kulit di sekitar mata. Walau bagaimanapun, faedah timun untuk mata masih lebih baik diperoleh melalui cara semula jadi, seperti menggunakan kepingan timun untuk memampatkan atau memakan jus timun segar.

Copyright pitorriroma.com 2021