Kesihatan

Ini adalah Fakta Keselamatan Vaksin AstraZeneca untuk COVID-19

Program vaksinasi COVID-19 kerajaan menggunakan pelbagai jenama vaksin. Salah satunya adalah vaksin AstraZeneca. Namun, terdapat khabar angin bahawa vaksin ini mempunyai kesan sampingan yang berbahaya. Apakah fakta mengenai keselamatan vaksin AstraZeneca untuk COVID-19?

Vaksin AstraZeneca adalah kerjasama antara University of Oxford dan syarikat farmasi di UK, iaitu AztraZeneca. Vaksin ini mengandungi virus yang diubahsuai secara genetik (vektor viral) dari virus selesema biasa yang tidak berbahaya.

Vaksin AstraZeneca COVID-19 berfungsi dengan merangsang tubuh untuk membentuk antibodi yang dapat melawan jangkitan dengan virus SARS-CoV-2. Setelah melalui beberapa fasa ujian klinikal, disimpulkan bahawa keberkesanan vaksin AstraZeneca terhadap COVID-19 adalah 63-75%.

Fakta Keselamatan Vaksin AstraZeneca

Vaksin AstraZeneca cukup berkesan untuk memberi perlindungan terhadap COVID-19. Walaupun begitu, tidak sedikit orang yang menolak vaksin ini kerana berita bahawa vaksin dapat menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, seperti pembekuan darah dan penurunan jumlah platelet atau platelet darah.

Sebenarnya, vaksin AstraZeneca telah melalui ujian klinikal dan dinyatakan selamat. Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) telah mengeluarkan izin penggunaan darurat untuk vaksin AstraZeneca dan Majlis Ulama Indonesia (MUI) juga telah mengeluarkan fatwa bahawa vaksin ini halal untuk digunakan.

Lain daripada itu, Agensi Ubat Eropah (EMA) mengatakan bahawa petunjuk pembekuan darah dengan penurunan jumlah platelet setelah suntikan vaksin AstraZeneca adalah kes yang sangat jarang berlaku, yang hanya terdapat pada 1 dari 100,000 orang yang diberi vaksin.

Keadaan ini juga lebih berisiko bagi orang yang mempunyai DVT atau pembekuan darah. Penting juga untuk diingat bahawa pembekuan darah dapat terjadi disebabkan oleh banyak perkara, seperti tabiat merokok, gangguan darah, atau kesan sampingan ubat-ubatan, seperti pil kawalan kelahiran, tidak semestinya kerana vaksinasi.

EMA dan WHO juga menyatakan bahawa manfaat vaksin AstraZeneca untuk mencegah COVID-19 masih melebihi risiko kesan sampingan. Oleh itu, walaupun mereka masih perlu mengetahui akan berlakunya kesan sampingan atau AEFI, orang ramai disarankan untuk tidak menolak vaksin COVID-19, termasuk vaksin AstraZeneca.

Sekiranya anda mengalami gangguan pembekuan darah, anda sebenarnya masih boleh menggunakan vaksin AstraZeneca. Tidak ada penyelidikan yang menyatakan bahawa orang yang mengalami gangguan pembekuan darah akan mengalami kesan sampingan dari pembekuan darah setelah disuntik dengan vaksin AstraZeneca.

Namun, jika ragu, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu atau anda juga boleh menggunakan vaksin lain, seperti vaksin Sinovac atau vaksin Pfizer, sebagai alternatif.

Risiko Kesan Sampingan Vaksin AstraZeneca

Seperti vaksin dan vaksin COVID-19 lain untuk sebarang penyakit, vaksin AstraZeneca boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, secara amnya kesan sampingan ini hanya ringan hingga sederhana dan akan hilang sendiri dalam beberapa hari.

Berikut adalah kesan sampingan biasa selepas suntikan vaksin AstraZeneca:

  • Sakit, bengkak, atau lebam di tempat suntikan
  • Menggigil
  • Demam
  • Keletihan
  • Sakit kepala
  • Mual
  • Sakit sendi dan otot

Dalam kes yang jarang berlaku, orang yang disuntik dengan vaksin AstraZeneca mengalami kesan sampingan selain yang disebutkan di atas, termasuk muntah, cirit-birit, dan pembekuan darah.

Sekiranya seseorang mengalami gejala tertentu setelah menerima vaksin AstraZeneca, seperti sakit dada, berdebar-debar, kesukaran menggerakkan kaki atau lengan, atau pingsan, segera bawa mereka ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

Sekiranya anda masih tidak yakin untuk mendapat vaksin kerana keadaan kesihatan anda, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan maklumat yang tepat. Bijak dalam memilih maklumat agar tidak dimakan oleh masalah vaksin COVID-19 yang berpotensi mengganggu kejayaan program vaksinasi.

Sama seperti vaksin COVID-19 lain, seperti Sinovac, Sinopharm, Moderna, Pfizer, dan Novavax, vaksin Astrazeneca yang digunakan di Indonesia relatif baru dan keberkesanan dan keselamatannya masih diteliti.

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai COVID-19 atau masalah kesihatan lain, anda boleh berbual terus dengan doktor menggunakan aplikasi ALODOKTER. Melalui aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital sekiranya anda memerlukan pemeriksaan sendiri.