Keluarga

5 Mitos Gadis Hamil dan Fakta

Terdapat pelbagai mitos yang beredar di masyarakat mengenai ciri-ciri gadis hamil. Walau bagaimanapun, mitos ini tidak semestinya benar dan belum terbukti secara saintifik. Oleh itu, jangan mudah percaya dan tersalah maklumat yang salah. Ayuh, cari fakta dalam perbincangan berikut.

Sebenarnya, mempercayai mitos mengenai ciri-ciri kanak-kanak perempuan tidak membahayakan kehamilan. Namun, mitos ini dapat membuat anda fokus padanya dan mengharapkan lebih banyak, terutama bagi anda dan pasangan anda yang sangat menginginkan anak perempuan.

Nah, sebelum anda menyediakan dan membeli semua peralatan bayi berwarna merah jambu, ketahui terlebih dahulu kebenaran mitos dan penjelasan dari pihak perubatan.

Beberapa Mitos Gadis Hamil

Berikut adalah lima mitos mengenai gadis hamil dan fakta:

1. Denyutan jantung

Biasanya, degupan jantung bayi berkisar antara 110 hingga 160 degupan seminit. Walau bagaimanapun, terdapat mitos bahawa jika degupan jantung bayi anda lebih cepat daripada 140, maka anda hamil dengan seorang gadis.

Menurut penyelidikan, tidak ada perbezaan antara degupan jantung lelaki dan perempuan semasa dalam kandungan. Memang ada kajian yang menyatakan bahawa degupan jantung bayi perempuan lebih cepat daripada bayi lelaki. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku sejurus sebelum penghantaran.

2. Bentuk perut

Terdapat mitos yang mengatakan bahawa jika perut anda kelihatan tinggi atau melebar di tengah, maka jantina janin di dalam rahim adalah wanita.

Sebenarnya, jantina bayi tidak dapat mempengaruhi otot perut anda. Bentuk perut pada setiap wanita hamil umumnya berbeza, bergantung pada bentuk badan, kenaikan berat badan semasa kehamilan, dan usia kehamilan.

3. Muntah

Salah satu mitos mengenai ciri-ciri gadis hamil adalah kerap muntah atau muntah sakit pagi. Nah, mitos yang satu ini mungkin mempunyai beberapa kebenaran.

Menurut penyelidikan, wanita yang mengalami sakit pagiteruk, lebih cenderung melahirkan bayi perempuan. Ini disebabkan oleh hormon hCG yang mencetuskan rasa mual dan muntah cenderung lebih tinggi pada wanita hamil yang membawa bayi perempuan. Muntah berlebihan juga dikenali sebagai hiperemesis gravidarum.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa keadaan ini juga boleh berlaku pada ibu yang mengandung bayi lelaki. Jadi, tidak mutlak bahawa lebih banyak muntah adalah tanda gadis hamil.

4. Menginginkan makanan masam atau manis

Apabila anda mengandung seorang gadis, selera makan anda akan berubah. Menurut mitos, anda akan lebih suka atau menginginkan makanan dengan rasa masam atau manis.

Dari perspektif perubatan, keadaan ini boleh berlaku kerana wanita hamil mengalami perubahan hormon yang mempengaruhi deria bau mereka, bukan kerana jantina bayi.

5. Kelihatan tidak menarik

Menurut mitos, ciri-ciri gadis hamil juga dapat dilihat dari wajah anda yang kelihatan kusam dan tidak menarik. Kononnya, ini kerana kecantikan anda diserap oleh bayi.

Sebaliknya, menurut mitos yang beredar, wajah anda akan kelihatan lebih cantik ketika anda mengandung anak lelaki. Namun, itu hanya mitos.

Sekiranya mengetahui jantina bayi anda penting bagi anda, jangan percaya mitos. Daripada meneka, anda disarankan melakukan ultrasound kehamilan untuk mengetahui jantina bayi anda.

Ultrasound biasanya dilakukan antara minggu ke-18 dan ke-20 kehamilan untuk memantau dan menilai keadaan janin dan menentukan jantina.

Selain ultrasound, jantina bayi di dalam rahim juga dapat dikesan dengan ujian darah dan pemeriksaan cairan ketuban. Walau bagaimanapun, ujian ini memerlukan banyak wang. Oleh itu, prosedur ini hanya dijalankan di makmal khas dan tidak digunakan untuk tujuan komersial.

Oleh itu, sebelum mempercayai ciri-ciri gadis hamil, periksa semula kebenaran dari pihak perubatan. Untuk lebih pasti, anda dinasihatkan berjumpa pakar sakit puan untuk menjalani pemeriksaan ultrasound kehamilan.