Kehidupan yang sihat

4 Cara Mengatasi Komedo Putih untuk Kulit Wajah Bersih dan Bersinar

Walaupun tidak berbahaya, penampilan whiteheads sering mengganggu penampilan. Namun, anda tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai cara untuk mengatasi masalah whitehead yang boleh anda lakukan sendiri di rumah. Oleh itu, kulit wajah yang bersih dan licin dapat diwujudkan.

komedi putih (whiteheads) biasanya muncul di wajah, dada, dan belakang. Komedone jenis ini juga dikenal sebagai komedon tertutup, kerana ujungnya ditutup oleh kulit sehingga terlihat seperti bintik putih kecil.

Whiteheads terbentuk apabila minyak, kotoran, dan sel-sel kulit mati terbentuk di liang-liang kulit. Keadaan ini akan menyebabkan benjolan di permukaan kulit, tetapi tidak disertai dengan keradangan dan kesakitan.

Pelbagai Cara Mengatasi Komedo Putih

Kerana ditutupi oleh kulit, cara menghilangkan whitehead tidak semudah menghilangkan komedo. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan whitehead yang boleh anda lakukan, dari rawatan di rumah dengan bahan semula jadi hingga rawatan oleh doktor. Berikut adalah beberapa cara:

1. Pastikan membersihkan wajah anda dengan kerap

Bersihkan wajah anda secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari menggunakan sabun muka ringan. Elakkan menggosok wajah dengan terlalu keras dan jangan gunakan sabun yang mengandungi alkohol, detergen atau gosok. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan sebenarnya akan menyebabkan komedo menjadi lebih teruk.

Juga, gunakan air suam ketika membilas wajah atau badan anda ketika whiteheads muncul. Anda juga disarankan untuk mengelupas setiap minggu untuk membuang sel kulit mati yang dapat menyumbat liang.

2. Gunakan ubat jerawat

Untuk menghilangkan whiteheads, pilih ubat jerawat yang mengandungi asid salisilik, benzoil peroksida, atau retinoid.

Kandungan asid salisilik berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan dan membersihkan sel kulit mati agar tidak menyumbat liang. Asid salisilik boleh didapati dalam bentuk toner dan krim atau gel topikal.

Sementara itu, benzoil peroksida berfungsi membasmi bakteria dan minyak berlebihan. Anda boleh menggunakan produk yang mengandungi benzoil peroksida sekurang-kurangnya sekali sehari dan dua kali sehari jika wajah anda telah menyesuaikan diri. Pilih produk ubat jerawat dengan tahap benzoil peroksida sekurang-kurangnya 2%.

Krim berasaskan retinoid juga boleh digunakan sebagai rawatan whitehead. Retinoid adalah turunan vitamin A yang berfungsi membersihkan pori-pori yang tersumbat dan bertindak sebagai anti-penuaan. Sekiranya anda mempunyai kulit kering atau sensitif, cuba gunakan produk berasaskan retinoid setiap hari.

Sebelum menggunakan ubat jerawat, pastikan membersihkan wajah anda terlebih dahulu. Elakkan menggunakan ubat jerawat secara berlebihan dan berjumpa doktor jika ada aduan setelah digunakan, seperti ruam kulit, bengkak, gatal, atau lepuh.

3. Gunakan bahan semula jadi

Terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk merawat whiteheads, seperti: minyak pokok teh, lidah buaya, dan witch hazel. Anda boleh mendapatkan ketiga-tiga ramuan ini dalam produk penjagaan kulit wajah, seperti topeng atau pencuci muka.

Minyak pokok teh dipercayai dapat membersihkan whiteheads kerana mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria semula jadi. Sementara itu, lidah buaya terdapat dalam banyak produk penjagaan kulit untuk wajah yang berjerawat.

Dalam menangani whiteheads, witch hazel Ia berfungsi dengan membuka pori-pori kulit. Anda boleh mencari kandungan witch hazel dalam bentuk astringen, yang cukup untuk disapu pada wajah menggunakan kapas 2 kali sehari.

4. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari

Untuk mengelakkan whiteheads berkembang, elakkan terkena cahaya matahari langsung. Sekiranya anda akan aktif di luar, jangan lupa untuk selalu menggunakan pelindung matahari. Pastikan pelindung matahari yang anda gunakan bebas minyak atau berlabel bukan komedogenik.

Komedi putih menjengkelkan. Namun, jangan memerah tanpa pengawasan doktor, kerana hanya akan memburukkan dan membuat komedo lebih sukar untuk dikeluarkan. Selain itu, memerah whitehead juga dapat menyebabkan kerengsaan dan jangkitan kulit, dan meninggalkan bekas luka.

Sekiranya whiteheads tidak hilang atau berkembang menjadi jerawat yang teruk setelah melakukan pelbagai rawatan kulit seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor. Komedi putih boleh berkembang menjadi nodul atau sista yang berisiko parut.